Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Κυριακή Γ’ Νηστειών (Της Σταυροπροσκυνήσεως): 4/4

Must Read

Κυριακή Δ’ Νηστειών-Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος: 11/4

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στο θαύμα του Χριστού να θεραπεύσει το...

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας

Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ,...

Την περίοδο αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη νηστεία, τη σωματική άσκηση και την προσευχή, λαμβάνει χώρα και η σημερινή Κυριακή των Νηστειών που ονομάζεται και Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Καθώς πλησιάζουν οι ημέρες για να φτάσουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, δυσκολεύει ο πνευματικός μας αγώνας, γι’αυτό και η Εκκλησία προβάλλει την τρίτη Κυριακή ως βοήθεια στους πιστούς με τον Πανάγιο Σταυρό που αποτελεί τη δύναμη των Χριστιανών και το σύμβολο της πίστεως.Η Εκκλησία, λοιπόν, μετά από την μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο μεταφέρει το Σταυρό στο κέντρο του ναού. Εκεί παραμένει έως και το τέλος της εβδομάδας και στο τέλος κάθε Ακολουθίας προσκυνάται με ευλάβεια. Ο Σταυρός του Κυρίου στο Γολγοθά έφερε τις αμαρτίες ολόκληρης της ανθρωπότητας με μοναδικό σκοπό την σωτηρία μας. Κατά το χριστολογικό πρότυπο και με χριστοήθειαοφείλει, επομένως, και ο πιστός που επιδιώκει την σωτηρία και τον αγιασμό του, να αγωνιστεί και να εφοδιαστεί με ταπείνωση, αυταπάρνηση και αγάπη. Μέσα από τη δύναμη της Σταυρικής Θυσίας του Χριστού αντλούμε και εμείς δύναμη για τησταύρωση και νέκρωση των δικών μας παθώνβαδίζοντας οδοιπόροι προς την πνευματική μας ανάσταση. Η Σαρακοστή κατ’ αυτόν τον τρόπο, σηματοδοτεί τη «σταύρωση» του εαυτού μας που πηγάζει από τον λόγο του Χριστού στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι»(Μάρκ.8,34). H ύψωση και προσκύνηση του Τιμίου και Αγιοποιού Σταυρού μας ενδυναμώνει με ελπίδα, δύναμη και Χάρη να συνεχίσουμε την υπόλοιπη νηστεία και μας θυμίζει, ότι, παρά την πτώση των πρωτοπλάστων, η συμμετοχή μας στην εκκλησιαστική ζωή, στα μυστήρια και την αλήθεια του Αποκεκαλυμμένου Χριστού, μας οδηγεί στη σωτηρία και την αναζωογόνηση της ψυχής μας.  Εν τέλει, μην λησμονείτε ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο σώμα φθαρτό αλλά και ψυχή την οποία οφείλουμε να φροντίζουμε πνευματικώς και η οποία καθίσταται εν Χριστώ αθάνατη.
Ἀπολυτίκιο εορτής:
Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου, καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς βασιλεῦσι, κατὰ βαρβάρων δωρούμενος, καὶ τὸν σὸν φυλάττων, διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Σας εύχομαι να λυτρωθείτε από τα πάθη και την εξαθλίωση του κορονοϊού, βιώνοντας την αγιαστική χάρη του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου!
Χρόνια Πολλά!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Κυριακή Δ’ Νηστειών-Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος: 11/4

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στο θαύμα του Χριστού να θεραπεύσει το δαιμονισμένο παιδί. Ο Κύριος μαζί...

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας

Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, σε ηλικία 99 ετών.Ο σύζυγος...

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΕΝΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών-ΠΟΜΕΝΣ σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο...

Δ΄ Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου: 9/4. (Παράθεση Δ’ Στάσις Ακαθίστου Ύμνου)

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου καθιερώθηκαν από τους πιστούς να ψάλλονται τις τέσσερις Παρασκευές της Μ.Τεσσαρακοστής από ένα...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία