Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κυριακή Γ’ Νηστειών (Της Σταυροπροσκυνήσεως): 4/4

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Την περίοδο αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη νηστεία, τη σωματική άσκηση και την προσευχή, λαμβάνει χώρα και η σημερινή Κυριακή των Νηστειών που ονομάζεται και Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Καθώς πλησιάζουν οι ημέρες για να φτάσουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, δυσκολεύει ο πνευματικός μας αγώνας, γι’αυτό και η Εκκλησία προβάλλει την τρίτη Κυριακή ως βοήθεια στους πιστούς με τον Πανάγιο Σταυρό που αποτελεί τη δύναμη των Χριστιανών και το σύμβολο της πίστεως.Η Εκκλησία, λοιπόν, μετά από την μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο μεταφέρει το Σταυρό στο κέντρο του ναού. Εκεί παραμένει έως και το τέλος της εβδομάδας και στο τέλος κάθε Ακολουθίας προσκυνάται με ευλάβεια. Ο Σταυρός του Κυρίου στο Γολγοθά έφερε τις αμαρτίες ολόκληρης της ανθρωπότητας με μοναδικό σκοπό την σωτηρία μας. Κατά το χριστολογικό πρότυπο και με χριστοήθειαοφείλει, επομένως, και ο πιστός που επιδιώκει την σωτηρία και τον αγιασμό του, να αγωνιστεί και να εφοδιαστεί με ταπείνωση, αυταπάρνηση και αγάπη. Μέσα από τη δύναμη της Σταυρικής Θυσίας του Χριστού αντλούμε και εμείς δύναμη για τησταύρωση και νέκρωση των δικών μας παθώνβαδίζοντας οδοιπόροι προς την πνευματική μας ανάσταση. Η Σαρακοστή κατ’ αυτόν τον τρόπο, σηματοδοτεί τη «σταύρωση» του εαυτού μας που πηγάζει από τον λόγο του Χριστού στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι»(Μάρκ.8,34). H ύψωση και προσκύνηση του Τιμίου και Αγιοποιού Σταυρού μας ενδυναμώνει με ελπίδα, δύναμη και Χάρη να συνεχίσουμε την υπόλοιπη νηστεία και μας θυμίζει, ότι, παρά την πτώση των πρωτοπλάστων, η συμμετοχή μας στην εκκλησιαστική ζωή, στα μυστήρια και την αλήθεια του Αποκεκαλυμμένου Χριστού, μας οδηγεί στη σωτηρία και την αναζωογόνηση της ψυχής μας.  Εν τέλει, μην λησμονείτε ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο σώμα φθαρτό αλλά και ψυχή την οποία οφείλουμε να φροντίζουμε πνευματικώς και η οποία καθίσταται εν Χριστώ αθάνατη.
Ἀπολυτίκιο εορτής:
Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου, καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς βασιλεῦσι, κατὰ βαρβάρων δωρούμενος, καὶ τὸν σὸν φυλάττων, διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Σας εύχομαι να λυτρωθείτε από τα πάθη και την εξαθλίωση του κορονοϊού, βιώνοντας την αγιαστική χάρη του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου!
Χρόνια Πολλά!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία