Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σιτηρά: «Καλπάζουν» οι ρωσικές εξαγωγές – Διπλάσιες από τα προπολεμικά επίπεδα

Must Read

Τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, όμως το εμπόριο είχε παρουσιάσει εμπόδια λόγω των προβλημάτων στις τράπεζες και στις μεταφορές. Η Μόσχα βρήκε λύσεις, οπότε οι καλές σοδειές και οι χαμηλές τιμές εκτόξευσαν στα ύψη τις εξαγωγές σιτηρών

Οι καλές σοδειές και οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι Ρώσοι εκτόξευσαν τις εξαγωγές σιτηρών της χώρας, σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα επίπεδα προ του πολέμου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία της Logistic OS, οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες μεταφοράς κατάφεραν να ξεπεράσουν (ή να παρακάμψουν) τα προβλήματα ασφάλισης και χρηματοδότησης που είχαν αντιμετωπίσει με την έναρξη του πολέμου και τις διεθνείς κυρώσεις.
Αν και τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα της Ρωσίας δεν είχαν ενταχθεί -ούτε αναμένεται να ενταχθούν- στις δυτικές κυρώσεις, οι περιορισμοί στις κρατικές εταιρείες και τις ρωσικές τράπεζες είχαν περιπλέξει το εμπόριο και τις εξαγωγές του κλάδου. Σταδιακά η Μόσχα βρήκε λύσεις και αυτό φαίνεται στα νούμερα.  
Ειδικά για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς
οι εξαγωγές άγγιξαν τα 6,1 εκατ. τόνους, ήτοι 90% πάνω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Ειδικά οι προοπτικές στις εξαγωγικές ροές από τη Μαύρη Θάλασσα μπαίνουν και πάλι το διάστημα αυτό στο μικροσκόπιο, καθώς σε λίγες μέρες εκπνέει η εφαρμογή της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας-Δύσης για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. Ο ασφαλής διάδρομος που έχει δημιουργηθεί δεν βοηθά μόνο τις μεταφορές ουκρανικών σιτηρών, αλλά και ρωσικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι με την έναρξη των συνομιλιών για την εκ νέου παράταση της συμφωνίας, η Μόσχα ξεκαθαρίζει πως θα πει το «ναι», μόνο αν οι όροι εξυπηρετούν και τα δικά της αγροτικά συμφέροντα. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πως θα επιτευχθεί συμφωνία, διότι συμφέρει όλες τις πλευρές.

Η αποκατάσταση των ροών, αν και ειδικά για τα ουκρανικά σιτηρά δεν έχει φτάσει στα προπολεμικά επίπεδα, επέτρεψε στις διεθνείς τιμές να σταθεροποιηθούν και να απομακρυνθούν τα χειρότερα σενάρια μιας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης.

Η Ρωσία είχε μια πολύ καλή σοδειά, ενώ για να διασφαλίσει αγοραστές προσφέρει και πολύ ελκυστικές τιμές. Οι προθεσμιακές τιμές των ρωσικών σιτηρών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία