Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομα
Κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση, πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολη αρίθμηση, άδειες κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά, αριθμός πρωτοκόλλου εκτός προθεσμίας
Τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και 8 ιδιώτες, οι οποίοι είχαν συστήσει εγκληματικές ομάδες για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πολιτών έναντι αντιτίμου, συνελήφθησαν την Τρίτη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τις σχέσεις κράτους-πολίτη και περί όπλων. Στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 57 άτομα.

Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία έμπορος αυτοκινήτων σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας κατέβαλλε χρηματικά ποσά σε υπαλλήλους Της Υπηρεσίας Μεταφορών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς προκειμένου οι ίδιοι να προβαίνουν σε καταχωρήσεις φορτηγών αυτοκινήτων που ο ίδιος εισήγαγε από γειτονική χώρα σε επιβατικά, τα οποία στη συνέχεια διέθετε προς πώληση, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Όπως προέκυψε, έπειτα από πολύμηνη προανακριτική έρευνα με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2023, είχαν ενταχθεί σε 3 εγκληματικές ομάδες, αποτελούμενες από τους 3 υπαλλήλους Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών τής εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας και 8 ιδιώτες (διεκπεραιωτές και μηχανικός).

Καθένας από τους υπαλλήλους είχε το δικό του δίκτυο, αποτελούμενο από τους συγκεκριμένους ιδιώτες, που εξυπηρετούσε κατά προτεραιότητα, δρώντας οργανωμένα με διακριτούς και αλληλοϋποστηριζόμενους ρόλους.

Ειδικότερα, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων:

εξυπηρετούσαν κατά προτεραιότητα («γρηγορόσημο») τους διεκπεραιωτές σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες κατά τη διευθέτηση υποθέσεων των πελατών τους (π.χ. έκδοση αδειών κυκλοφορίας, μεταβιβάσεις, κ.α.), λαμβάνοντας αντίστοιχα χρηματικά ποσά και παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία
χορηγούσαν συγκεκριμένες πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολη ή συγκεκριμένη αρίθμηση (π.χ. ημερομηνία γέννησης, έτος ίδρυσης αγαπημένης ομάδας, μοτίβο όπως αριθμός «καθρέπτης» 1991),
προέβαιναν στην υπεξαγωγή πινακίδων κυκλοφορίας, οι οποίες στη συνέχεια παραχωρούνταν στους ιδιώτες – διεκπεραιωτές, χωρίς να έχουν προηγουμένως εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες κυκλοφορίας.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι εκτός πλαισίου δράσης της ομάδας, γνωστοποιούσαν κατ’ εξακολούθηση στοιχεία που αφορούσαν προσωπικά δεδομένα ιδιοκτητών οχημάτων και παρέδιδαν χρηματικά ποσά σε ιατρούς προκειμένου να εκδοθούν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις με σκοπό την ανανέωση αδειών οδήγησης των πελατών τους.

Από την ανάλυση της δράσης κάθε εγκληματικής ομάδας, προέκυψαν και τα επιμέρους χρηματικά ωφελήματα που λάμβαναν δύο από τους υπαλλήλους, τα οποία – κατά περίπτωση – κυμαίνονταν από 5 έως 150 ευρώ, για θέματα όπως η παράκαμψη προτεραιότητας, η παροχή πινακίδων κυκλοφορίας με εύκολη αρίθμηση ή η έκδοση αδειών κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση, ωστόσο, του τρίτου υπαλλήλου, ο οποίος κατείχε θέση λήψης αποφάσεων, τα ποσά διαφοροποιούνταν και καθορίζονταν σε 200 ευρώ για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ρυμουλκούμενου τροχοφόρου (τρέιλερ) και 1.000 ευρώ για την εξασφάλιση πρωτοκόλλου με ημερομηνία προγενέστερη της λήξης προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών. Ο ίδιος, έχοντας την πλήρη επίβλεψη της διαδικασίας, παραλάμβανε τα αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, μέρος των οποίων παρέδιδε στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούσε σφραγίδα-υπογραφή του ιδιώτη μηχανικού, προκειμένου να βεβαιώσει σε ότι σε ρυμουλκούμενα οχήματα έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες από τον μηχανικό ενέργειες, δίχως ωστόσο να έχει πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος.

Επίσης, για τη μεταξύ τους επικοινωνία τα μέλη των εγκληματικών ομάδων χρησιμοποιούσαν συχνά κωδικοποιημένη ορολογία ή φράσεις, ενώ απέφευγαν να κατονομάσουν τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικές φράσεις ή λέξεις που χρησιμοποιούσαν ήταν:

Αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα: «γρήγορο», «καρφίτσα», «ρέστα», «πεσκέσι», «γλυκάνω», «κερνάω», «γρηγορόσημο, «τακτοποιώ», «εξυπηρέτηση», «κοστούμι»
Πινακίδες κυκλοφορίας: «νούμερα»
Διατήρηση πινακίδων κυκλοφορίας: «καβάντζα».
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν διαπιστωθεί:

116 περιπτώσεις έκδοσης άδειας τρέιλερ
64 περιπτώσεις κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησης
60 περιπτώσεις χρήσης της σφραγίδας του μηχανικού
28 περιπτώσεις υπεξαγωγής πινακίδων κυκλοφορίας
13 περιπτώσεις χορήγησης πινακίδων με εύκολη αρίθμηση
4 περιπτώσεις έκδοσης αδειών κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά
4 περιπτώσεις εξασφάλισης αριθμού πρωτοκόλλου.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες, οχήματα, σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 35.800 ευρώ, 15 χρυσές λίρες και χρυσό νόμισμα, 12 κινητά τηλέφωνα, 3 αταξινόμητες πινακίδες κυκλοφορίας δικύκλων-τρέιλερ, 3 επαγγελματικές σφραγίδες, 4 φυσίγγια πυροβόλου όπλου διαφόρων διαμετρημάτων, υπεύθυνες δηλώσεις και έντυπα εξουσιοδοτήσεων κενά περιεχομένου, τα οποία έφεραν θεωρήσεις γνησίου υπογραφής από υπαλλήλους και χειρόγραφες σημειώσεις και ατζέντες.

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην εισαγγελία πρωτοδικών Κιλκίς και ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία