Για την Εκκλησία μας, η περίοδος του Τριωδίου αποτελεί περίοδο επαναπροσδιορισμού των προϋποθέσεων που συνιστούν τον πνευματικό αγώνα των πιστών.
Διανύοντας το πέρας της πρώτης εβδομάδας με την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, εισερχόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα από την Κυριακή του Ασώτου Υιού έως και την Κυριακή της Απόκρεω, την τελευταία δηλαδή ημέρα κατά την οποία καταναλώνουμε κρέας.
Η παραμονή της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής κορυφώνεται κατά την Τρίτη εβδομάδα της τυροφάγου, η οποία ξεκινάει στις 7/3/2021 και τελειώνει στις 14/3/2021. Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Τυρινής, διδάσκει το νόημα και τη σημασία της αληθινής νηστείας, η οποία αφορά την άρνηση των σωματικών αναγκών και επιθυμιών μας, τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας, την ταπείνωση και την αγάπη. Η κοινωνία του Θεού με τον άνθρωπο είναι ταυτόχρονα και κοινωνία αγάπης, προσευχής και συγχώρεσης του αδελφού μας. Έτσι, η μυστηριακή κοινωνία με τον Χριστό και το Σώμα Αυτού, που είναι η Εκκλησία, οδηγεί τον άνθρωπο στην απόκτηση των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Η μετοχή, όμως, στον Ευχαριστιακό Άρτο και στην εν Χριστώ κοινωνία, προϋποθέτει νηστεία από το μίσος, την κατάκριση και την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων, την υποκρισία των Φαρισαίων, την αυτοπροβολή και τη φιλαργυρία.
Η νηστεία διδάσκει τον Χριστιανό ευγνωμοσύνη και ελεημοσύνη και με πίστη και ταπείνωση, τον οδηγεί στο Σταυρό του Κυρίου και την Ανάσταση. Είναι το φάρμακο που καταπολεμά τον εγωισμό του ιδίου θελήματος και οδηγεί τον πιστό στην αυταπάρνηση και την «ένδυση» των αληθινών αξιών, οι οποίες δεν διαβρώνονται από τον υλικό κόσμο. Ο πλούτος αυτός, που διδάσκει η Εκκλησία του Χριστού και των Αποστολικών Πατέρων, είναι πλούτος πνευματικός που καθιστά τον άνθρωπο ναό του Αγίου Πνεύματος, φορέα αγάπης, δικαιοσύνης και αλήθειας. Μα πάνω απ’όλα της Αλήθειας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Καλό Αγώνα και Καλή Νηστεία!
Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.