Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Εβδομάδα της Τυρινής ως προετοιμασία για τη νηστεία της Μ. Τεσσαρακοστής

Must Read

Για την Εκκλησία μας, η περίοδος του Τριωδίου αποτελεί περίοδο επαναπροσδιορισμού των προϋποθέσεων που συνιστούν τον πνευματικό αγώνα των πιστών.
Διανύοντας το πέρας της πρώτης εβδομάδας με την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, εισερχόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα από την Κυριακή του Ασώτου Υιού έως και την Κυριακή της Απόκρεω, την τελευταία δηλαδή ημέρα κατά την οποία καταναλώνουμε κρέας.

Η παραμονή της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής κορυφώνεται κατά την Τρίτη εβδομάδα της τυροφάγου, η οποία ξεκινάει στις 7/3/2021 και τελειώνει στις 14/3/2021. Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Τυρινής, διδάσκει το νόημα και τη σημασία της αληθινής νηστείας, η οποία αφορά την άρνηση των σωματικών αναγκών και επιθυμιών μας, τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας, την ταπείνωση και την αγάπη. Η κοινωνία του Θεού με τον άνθρωπο είναι ταυτόχρονα και κοινωνία αγάπης, προσευχής και συγχώρεσης του αδελφού μας. Έτσι, η μυστηριακή κοινωνία με τον Χριστό και το Σώμα Αυτού, που είναι η Εκκλησία, οδηγεί τον άνθρωπο στην απόκτηση των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Η μετοχή, όμως, στον Ευχαριστιακό Άρτο και στην εν Χριστώ κοινωνία, προϋποθέτει νηστεία από το μίσος, την κατάκριση και την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων, την υποκρισία των Φαρισαίων, την αυτοπροβολή και τη φιλαργυρία.

Η νηστεία διδάσκει τον Χριστιανό ευγνωμοσύνη και ελεημοσύνη και με πίστη και ταπείνωση, τον οδηγεί στο Σταυρό του Κυρίου και την Ανάσταση. Είναι το φάρμακο που καταπολεμά τον εγωισμό του ιδίου θελήματος και οδηγεί τον πιστό στην αυταπάρνηση και την «ένδυση» των αληθινών αξιών, οι οποίες δεν διαβρώνονται από τον υλικό κόσμο. Ο πλούτος αυτός, που διδάσκει η Εκκλησία του Χριστού και των Αποστολικών Πατέρων, είναι πλούτος πνευματικός που καθιστά τον άνθρωπο ναό του Αγίου Πνεύματος, φορέα αγάπης, δικαιοσύνης και αλήθειας. Μα πάνω απ’όλα της Αλήθειας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Καλό Αγώνα και Καλή Νηστεία!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία