Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων- 8/11.

Must Read

Φωτογραφία από Βασίλη Κουρασάνη

Σήμερα, Κυριακή 8 Νοεμβρίου, η εκκλησία μας εορτάζει τη σύναξη των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλων των επουρανίων δυνάμεων σε ανάμνηση της αποστασίας του σατανά. Ήδη από την Αγία Γραφή έχουμε αναφορές σε αγγέλους, οι οποίοι ως απεσταλμένοι από το Θεό επεμβαίνουν στα ιστορικά γεγονότα και στον κόσμο με σκοπό την εκπλήρωση του θείου θελήματος. Τα πνευματικά αυτά δημιουργήματα του Θεού, επιτελούν πολύπλευρο έργο, αφού, αποστολή τους είναι να δοξάζουν τον δημιουργό τους, να ανακοινώνουν στους ανθρώπους τα θεία θελήματα αλλά και να τα πραγματοποιούν. Η Αγία Γραφή αναφέρει τον απροσμέτρητο αριθμό των αγγελικών όντων: Ο ίδιος ο Χριστός κάνει λόγο στη Γεσθημανή για πάνω από δώδεκα λεγεώνες αγγέλων. Ίδια άποψη επικρατεί και από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, ο οποίος μαρτυρεί ότι είδε και άκουσε γύρω από το θρόνο του Θεού χορωδία μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων αγγέλων. Από τον Προφήτη Ησαΐα, τον Προφήτη Ιεζεκιήλ, τον Απόστολο Παύλο, μέχρι και τον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη υπάρχουν άπειρες μαρτυρίες για την ύπαρξη του αγγελικού κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα, τα τάγματα των αγγέλων είναι εννέα και ταξινομούνται σε τρεις τρίχορες ιεραρχίες ή ταξιαρχίες ως εξής:
Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι, χαρακτηριστικό ιδίωμα των οποίων είναι η πύρινη σοφία και η γνώση των ουρανίων και έργο τους ο θεοπρεπής ύμνος του «γελ».
Κυριότητες, Εξουσίες, Δυνάμεις, με ιδίωμα τη διευθέτηση των μεγάλων πραγμάτων και τη διενέργεια θαυμάτων, και έργο τους είναι ο τρισάγιος ύμνος «Άγιος, Άγιος, Άγιος».
Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι, οι οποίοι εκτελούν θείες υπηρεσίες και έργο τους είναι ο ύμνος «Αλληλούια».
Στην Ορθόδοξη εικονογραφία τα Χερουβείμ παρουσιάζονται ως «πολυόμματα», ενώ και στην Ορθόδοξη υμνολογία είναι γνωστός και ο χερουβικός ύμνος. Διάκοσμο και απεικονίσεις Χερουβείμ έχουμε επίσης στην Κιβωτό της Διαθήκης αλλά και στο Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα (σύμφωνα με τα: Έξοδος, Α’ Βασιλειών, Β’ Παραλειπομένων, Ιεζεκιήλ).
Στην Αγία Γραφή μόνο τέσσερις άγγελοι αναφέρονται ονομαστικά: Οι Αρχάγγελοι και Ταξιάρχες Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ, Ουριήλ.
Οι πιο γνωστοί από αυτούς είναι οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Ο Μιχαήλ, ο φύλακας Άγγελος του χριστιανισμού, ήταν εκείνος που κατά την αποστασία του σατανά, σύναξε τα ουράνια στρατεύματα να απέχουν από αυτήν την πτώση, αναφώνησε «πρόσχωμεν» και ύμνησε με τους άλλους αγγέλους τον Θεό.Κατά τη λαϊκή παράδοση, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο ψυχοπομπός Άγγελος, αυτός δηλαδή που παίρνει τις ψυχές των ανθρώπων. Στην Καινή Διαθήκη είναι αυτός που θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Χριστού και την αρπαγή της εκκλησίας Του. Εμφανίζεται προφητικά να ηγείται στρατιάς αγγέλων σε πόλεμο στον ουρανό κατά του σατανά και των δαιμόνων, τους οποίους και ρίχνει στη γη. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε,επίσης, στον Μανταμάδο της Λέσβου με σκοπό την διαφύλαξη της μονής της περιοχής από τους Σαρακηνούς πειρατές.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, αναγγέλλει τον ερχομό του Μεσσία. Στην Καινή Διαθήκη το όνομά του αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά, όπου γνωστοποιεί στον Ζαχαρία τη γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου, αναγγέλλει στην Παρθένο Μαρία τη γέννηση του Χριστού από Εκείνη και αποστέλλει τους ποιμένες στη Βηθλεέμ να προσκυνήσουν τον Σωτήρα.
Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ εικονίζονται να κρατάνε σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι ως σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός, ή και μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι προστάτης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ είναι προστάτες Άγιοι της Μυτιλήνης, των Σερρών, του Αιτωλικού και του Κορυδαλλού Αττικής.

Η χάρη τους και η αγάπη τους για το Θεό ας είναι και για εμάς τους ανθρώπους παράδειγμα προς μίμηση, για να αξιωθούμε να γνωρίσουμε μαζί τους τα ουράνια αγαθά και τις αρετές που οι Άγιοι της εκκλησίας, μας διδάσκουν.
Χρόνια Πολλά!!!

Φωτογραφία από Βασίλη Κουρασάνη

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Συγκλονίζει ο Καθηγητής Ιωαννίδης! “Ο ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ (LOCKDOWN) θα επιφέρει ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ στις ΖΩΕΣ ΜΑΣ”!

Ακούστε τι λέει ο Έλληνας καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου...

Οργισμένη απάντηση του Ντόναλντ Τράμπ: «Δεν δεχόμαστε ψεύτικες ψήφους και την «Dominion – Συνεχίζουμε»

Άμεσα έδωσε απάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ σε όσους πανηγυρίζουν πως δήθεν αποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς συνελήφθη ένα άτομο στη Θεσσαλονίκη για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός ημεδαπού άνδρα...

Μπριζόλα μοσχαρίσια με μανιτάρια

2 μπριζόλες μοσχαρίσιες1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο250 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτεςΜισό ποτηρι μπύρα5 κ.σ. λάδι6 κ.σ....

Στα χέρια της Αστυνομίας ακόμη τρεις Πακιστανοί για την σφαγή στα Καμίνια

Έφοδο σε σπίτι – κρυσφήγετο στο Περιστέρι έκανε η ΟΠΚΕ και η Ασφάλεια Πειραιά, οπου οι πληροφορίες...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία