Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τηλεδιάσκεψη Εργασίας (VTC) Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής Ελλάδας – Κροατίας για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – Κροατίας

Must Read

Ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Γενικής Διεύθυνσής του  για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Κροατίας, πραγματοποίησε την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, τηλεδιάσκεψη εργασίας (VTC) με την Διευθύντρια Αμυντικής Πολιτικής του ΥΠΑΜ της Κροατίας κα. Dunja Bunjan Sujster.

Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:

  • Οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Ευρώπης,
  • Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια,
  • Η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας (Strategic Compass) στο πλαίσιο της ΕΕ με έμφαση τις επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας,
  • Η Στρατηγική Αντίληψη (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ,
  • Η εκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο,
  • Η ανάλυση των κοινών διμερών προκλήσεων και απειλών ασφαλείας, καθώς και
  • Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Κροατίας.

Ειδικότερα,  σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας ο Δρ. Μπαλωμένος επισήμανε, ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπονομεύουν θεμελιωδώς την ευρωπαϊκή ασφάλεια και αυτό που διακυβεύεται, είναι η σταθερότητα της Ευρώπης και ολόκληρη η διεθνής τάξη.

Τόνισε επίσης, ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις ρεβιζιονιστικές ενέργειες της Ρωσίας που αντιτίθενται στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία ενός κράτους, καθώς και τη βάναυση χρήση πολεμικής δύναμης, που στοιχίζει στη ζωή πολλών αθώων ανθρώπων. Τέλος, ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος επισήμανε ότι, συνέπεια του πολέμου είναι η δημιουργία ενός ασταθούς περιβάλλοντος ασφάλειας στην

περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, το οποίο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καλούνται να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για να το αντιμετωπίσουν.

Σε σχέση με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος ανέφερε ότι,  επί του παρόντος, η συνολική κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή είναι σχετικά σταθερή, ωστόσο η περιοχή αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που απαιτούν αυξημένη ευαισθητοποίηση και ικανότητες άμυνας και ασφάλειας, προσαρμοσμένες στις νέες απειλές και προκλήσεις.

Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ ανέφερε ότι, η Ελλάδα υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, ως στρατηγικού στόχου, καθώς και ως σημαντικού εργαλείου για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και ως σημαντικού μέσου για την οικονομική ανάπτυξη, μέσω της ολοκλήρωσης και της προώθησης της περιφερειακής συμφιλίωσης.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της επιχείρησης ALTHEA στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ώστε να στηριχτούν οι αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προκειμένου να εδραιώσουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στη χώρα.  Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Επιχείρησης και την διάθεση προσωπικού για την υλοποίησή της.

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, αναφέρθηκε στο θέμα της ενεργειακής κρίσης η οποία, έχει δημιουργήσει πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στο σύνολο των κρατών της ΕΕ, ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Κροατία  και συζήτησε με την ομόλογο του κα. Dunja Bunjan Sujster, για την υιοθέτηση πιθανών κοινών τρόπων αντίδρασης και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Δρ. Μπαλωμένος, αναφέρθηκε συνοπτικά στην τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τους κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή και τέλος, στηλίτευσε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, όπου μέσω της αναθεωρητικής και ακραία επικίνδυνης στάσης της, τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, πλήττει την ασφάλεια και την ειρήνη των κρατών της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα

Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος επισήμανε ότι, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην Ανατολική Ευρώπη και την απειλή της Ρωσίας, αλλά και στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, διότι υφίστανται και εκεί σημαντικές απειλές, όπως η παράνομη μετανάστευση, οι υβριδικές απειλές και η τρομοκρατία, με συνέπεια να απαιτείται και σε αυτή την περιοχή, η αισθητή παρουσία του. Υπό την οπτική αυτή, ο Δρ. Μπαλωμένος, ζήτησε από την ομόλογό του κα. Dunja Bunjan Sujster την στήριξη αυτή της άποψης από μέρους της χώρας της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Τέλος, για την εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης μέσω της προώθησης της Αμυντικής Διπλωματίας και την εποικοδομητική περιφερειακή συνεργασία της -στη βάση του διεθνούς δικαίου, των υφιστάμενων συνθηκών και της νομιμότητας- με όλες τις γειτονικές της χώρες.

Σε σχέση με την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας (Strategic Compass) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Μπαλωμένος τόνισε, ότιη ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να καταστήσει σαφή τη θέση της όσον αφορά την ασφάλεια όλων των μελών της. Υπό το πρίσμα αυτό, τα τέσσερα κύρια κεφάλαια της Πυξίδας είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για τις κοινές πρωτοβουλίες των κρατών μελών της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και παρέχουν σαφή καθοδήγηση για την υλοποίηση της φιλοδοξίας της ΕΕ να αναλάβει περισσότερες ευθύνες ως πάροχος ασφάλειας και ως στρατηγικός παγκόσμιος παράγοντας.

Η τηλεδιάσκεψη εργασίας ολοκληρώθηκε με πρόσκληση από μέρους της  Διευθύντριας Αμυντικής Πολιτικής του ΥΠΑΜ της Κροατίας κας. Dunja Bunjan Sujster προς τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Δρ. Κωνσταντίνο Π. Μπαλωμένο, για την συνέχιση των διμερών συνομιλιών το Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, στην Κροατία, με σκοπό να ενδυναμωθεί περαιτέρω η συνεργασία των δύο χωρών τόσο στο στρατιωτικό όσο και αμυντικό πεδίο.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία