Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Άτυπη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής ΕΕ (Μπλέντ 15-16 Ιουλ 21)

Must Read

Ο Γενικός Διευθυντής ΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Μπλέντ της Σλοβενίας την 15 και 16 Ιουλίου 2021, με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας της Ένωσης στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Πυξίδας» καθώς και το επιχειρησιακό σκέλος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.
Κατά την παρέμβασή του ο κ. Μπαλωμένος ανέδειξε το ζήτημα αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων ασφαλείας μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ. Επίσης, τόνισε ότι η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund) πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την Έρευνα και Ανάπτυξη σύγχρονων και αναδυόμενων τεχνολογιών, ενώ προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει και η προώθηση της εφαρμογής του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ.
Στον τομέα των επιχειρήσεων, ο Γενικός Διευθυντής ΠΕΑΔΣ επεσήμανε την ανάγκη για βελτίωση της επίγνωσης κατάστασης στο θαλάσσιο χώρο, τονίζοντας ότι η Ένωση πρέπει να είναι αξιόπιστος πάροχος θαλάσσιας ασφάλειας, ενώ κατέδειξε τη σπουδαιότητα της Στρατηγικής Επικοινωνίας (STRATCOM) ως κρίσιμου όπλου κατά της παραπληροφόρησης, υπενθυμίζοντας στους ομολόγους του την περίπτωση των επεισοδίων που έλαβαν χώρα προ έτους στα βορειανατολικά σύνορα με την Τουρκία. Τέλος, τόνισε τη σημασία που πρέπει να αποδοθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής Πυξίδας, στη Ρήτρα Αμοιβαίας Συνδρομής και τη Ρήτρα Αλληλεγγύης για την αξιοπιστία της αποφασιστικότητας της Ένωσης.
Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου ο Γενικός Διευθυντής ΠΕΑΔΣ είχε εποικοδομητική διμερή συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του κ. Paulo Jorge Lopes Lourenço κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τις προκλήσεις ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

ΧΕΡΣΟ: 7 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ. ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ…

Είπα να κάνω υπομονή 4 μέρες, πριν γράψω αυτό το άρθρο για έναν και μόνο λόγο. Για...

Το σχέδιο αξιοποίησης του Λόφου Αγίου Γεωργίου

Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την αξιοποίηση του Λόφου...

Θρήνος στο Κιλκίς για τους δυο νεκρούς σε τροχαίο

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στο Κιλκίς για το θάνατο των δυο ανδρών στο τρομακτικό τροχαίο που προκλήθηκε όταν κοπάδι...

Ανατίναξαν το ATM στο Χέρσο. Απέτυχε η απόπειρα διάρρηξης

Απόπειρα διάρρηξης πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 3:30 στο ATM του Χέρσου. Οι ληστές παραβίασαν την πόρτα από το...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία