Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Όταν ο άνθρωπος παρεμβαίνει, η φύση καταστρέφεται

Must Read

Κείμενο: Μαρία Γερμαντζίδου

Όσο περνάνε τα χρόνια όλο και περισσότερα ζώα και φυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Όταν ένα είδος απειλείται, τότε συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα, για αυτό άλλωστε υπάρχει και ο κύκλος της ζωής. Μέσα σε αυτά τα είδη συγκαταλέγεται και ο άνθρωπος ο οποίος δίχως τη φύση και τους λοιπούς ζωντανούς οργανισμούς, δεν πρόκειται να επιβιώσει.

Δυστυχώς ο άνθρωπος νομίζει πως έχει τόση εξουσία που χάνει την ουσία. Κι αυτή είναι πως αν η φύση θέλει να τον αφανίσει, θα το κάνει. Άλλωστε λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φυσικά φαινόμενα ακμάζουν, αφαιρώντας ζωές και καταστρέφοντας πόλεις. Άρα αυτή δεν μας έχει καθόλου ανάγκη.

Δίχως τα ζώα η χλωρίδα και ο άνθρωπος απειλούνται

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της μέλισσας. Από τα πιο αδικημένα είδη που υπάρχουν στο οικοσύστημα μας, καθώς δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να βλάψει τον άνθρωπο. Ο φόβος του κεντριού της μέλισσας είναι πλέον έμφυτος και αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές, αφού το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται στην επικονίαση. Το μέλλον της ελληνικής και παγκόσμιας γεωργίας βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αν εξαφανιστεί η μέλισσα, σειρά τότε έχει ο άνθρωπος.

Εάν αυτοί οι «σωτήρες» αφανιστούν, τότε οι 71 από τις 100 σημαντικότερες φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως θα σβήσουν από το χάρτη. Κάποιες από αυτές είναι των μήλων, των αμυγδάλων, των καρπουζιών, των αγγουριών και άλλων 4.000 ειδών. Πέραν του ότι ο άνθρωπος από το φόβο του θα σκοτώσει αυτομάτως τη μέλισσα, μεγάλη απειλή αποτελούν και τα φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών. Σε τούτη την περίπτωση απειλείται και η ίδια η χλωρίδα είτε με εξαφάνιση είτε με μετάλλαξη.

Ένα από τα είδη που έχει υποστεί μεγάλη τροποποίηση είναι το καλαμπόκι. Η γεύση του ήταν αλμυρή καθώς με την πάροδο του χρόνου οι αγρότες προσπάθησαν να το μεταλλάξουν ώστε να το κάνουν πιο μακρύ, εύκολο στο ξεφλούδισμα και να διαθέτει περισσότερους πλούσιους πυρήνες. Ακόμη κι αν ο σκοπός ήταν ωφέλιμός προς τον άνθρωπο, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παρέμβει στη φύση. Διότι ο άνθρωπος δίχως τη φύση δεν είναι τίποτα.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΕΝ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Η Ελλάδα καταστρέφει το οικοσύστημα της

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδος παρουσιάζονται αρκετοί κλιματικοί τύποι εξαιτίας του πολύμορφου ανάγλυφού της. Στον ελλαδικό χώρο έχουν καταγραφτεί περισσότερα από 6.000 είδη φυτών από τα οποία, περίπου, τα 263 θεωρούνται σπάνια και απειλούμενα. Επίσης η πανίδα είναι αρκετά πλούσια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 50.000 είδη ζώων εκ των οποίων υπάρχουν πολλά είδη υπό εξαφάνιση. Παρακάτω θα αναφερθούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα που προστατεύονται από το νόμο και απαγορεύεται η θανάτωσή τους με οποιοδήποτε τρόπο.

Η καφέ αρκούδα (ursus arctos) είναι η μεγαλύτερη του είδους του. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του 2019, υπάρχουν μόνο 450 ζώα στη χώρα μας. Τα περισσότερα μπορεί να τα συναντήσει κάποιος στην οροσειρά της Πίνδου και της Ροδόπης μιας και προτιμούν δάση δρυός, οξιάς και κωνοφόρων.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ )

Ο μαυρόγυπας (aegypius monachus) είναι ο μεγαλύτερος γύπας της Ευρώπης, αφού το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα τρία μέτρα. Δυστυχώς συναντάται μόνο στον Έβρο, καθώς ο αριθμός του φτάνει τα 100 εκ των οποίων τα αναπαραγωγικά ζευγάρια αριθμούν περίπου τα 20. Βέβαια δεν απειλείται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ WWF “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΥΠΩΝ” \ Μαρκαρισμένος Μαυρόγυπας στη ταΐστρα της Δαδιάς (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ WWF)

Επίσης η φώκια (monachus monachus) αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση στη χώρα μας και συναντάται στην παράκτια και νησιωτική Ελλάδα εκτός από τον Αμβρακικό και τον Κορινθιακό κόλπο. Δυστυχώς ζούνε μόλις 250 με 300 ζώα. Οι θάλασσες έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά καθώς το πλαστικό και οι ρίποι πνίγουν τους οργανισμούς της. Επίσης η λαθροθηρία ακμάζει με αποτέλεσμα να εξαλείφεται σταδιακά κάποιο θαλάσσιο είδος.

ΑΡΣΕΝΙΚΗ ΦΩΚΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ (Eurokinissi/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ)

Κι όμως ο άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει

Κυρίως ο άνθρωπος είναι ένα επικίνδυνο δίποδο που έχει για Θεό το κέρδος και δεν υπολογίζει τίποτα. Αυτό όμως μπορεί να αναστραφεί. Για να μην εξαλειφθούν οργανισμοί που βοηθούν στην επιβίωση του ανθρώπου, πρέπει να επιλεχθούν βιολογικά προϊόντα ή που δεν υπάρχουν νεονικοτινοειδή και συστημικά φυτοφάρμακα. Ενίοτε ο πολίτης να κάνει τον κήπο του πιο φιλικό προς τα έντομα, όπως είναι οι μέλισσες, με ποικίλα άνθη. Κι αν δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ η πανίδα, να σκεφτεί τη βελτιωμένη αισθητική του χώρου του.

Επίσης το ίδιο το κράτος πρέπει να μεριμνήσει και να εφαρμόσει πιο σκληρά μέτρα. Περισσότερες περιπολίες κι έλεγχοι στις θάλασσες και στα δάση. Ποιος μετά θα σκεφτεί να μπει στη διαδικασία της λαθροθηρίας ή να κυνηγήσει σε περίοδο που δεν υφίσταται… Έτσι η χλωρίδα και η πανίδα θα έχουν «άνθιση», άρα η μητέρα φύση θα επουλώσει κάποιες πληγές που προκάλεσε ο άνθρωπος.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι μία αλυσίδα, οποιασδήποτε μορφής. Είτε κάποιος φοβάται είτε αηδιάζει με κάποια μορφή ζωής, θα πρέπει να βάλει στο μυαλό του πώς ζουν ανάμεσα του. Φυσικά κανένα από αυτά δεν έχει σκοπό να βλάψει τον άνθρωπο δίχως λόγο. Σημαντικό είναι να θυμάται ο άνθρωπος πως ίσως εξαιτίας ορισμένων ειδών, μπορεί να ζει τη ζωή του.

speedynews.gr

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -spot_img

Πρόσφατα Νέα

ΑΡΘΡΟ ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ NRDC-GR ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος Διεθνολόγος -  Πολιτικός Επιστήμονας και  πρώην Γενικός Διευθυντής  Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΔΣ) Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Φέτος εορτάζουμε την 20η επέτειο του...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -spot_img

Στην ίδια κατηγορία