Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Άγιος Νικόλαος ο Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας και προστάτης των ναυτικών

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Σήμερα 6/12, η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας. Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας (15 Μαρτίου 270) από εύπορους και μορφωμένους γονείς. Έδρασε κατά την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού και Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο ίδιος μάλιστα, έλαβε εξέχουσα μόρφωση και μένοντας ορφανός από γονείς από πολύ νέος, βρέθηκε κληρονόμος μεγάλης περιουσίας την οποία και διέθεσε σε φτωχούς, χήρες, ορφανά και ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Ακολούθησε τον ασκητικό βίο και τιμήθηκε, χωρίς ο ίδιος να το επιδιώξει, με το αξίωμα του ιερέα στα Πάταρα και έπειτα με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Βοήθησε πολλούς φτωχούς και έδωσε μεγάλο αγώνα για να προστατέψει ομάδες αδυνάτων, καθώς, ίδρυσε νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έτσι, αγωνιζόταν για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης και καθοδηγούσε με αγάπη και αφοσίωση το ποίμνιό του, ώσπου συνελήφθη από ειδωλολάτρες, την περίοδο των διωγμών των χριστιανών από το Διοκλητιανό, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και φυλακίστηκε. Ωστόσο, με την άνοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου στον αυτοκρατορικό θρόνο, ελευθερώθηκαν οι χριστιανοί και ο Νικόλαος επανήλθε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Έλαβε, επίσης, μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο όπου ξεχώρισε για το ήθος του. Ευρισκόμενος εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. θαυματουργούσε και έσωζε πολλούς ανθρώπους.

Θεωρείται προστάτης των ναυτικών σε όλο τον κόσμο. Κάποτε ταξιδεύοντας ο ίδιος στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσει, ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή και όλο το πλήρωμα του πλοίου και οι επιβαίνοντες σε αυτό, πανικοβλήθηκαν. Ο Άγιος όμως, χωρίς να απελπιστεί και να χάσει την πίστη του, προσευχήθηκε στο Θεό και η θάλασσα γαλήνεψε. Μάλιστα, λέγεται ότι ένας ναυτικός σκοτώθηκε πέφτοντας από το κατάρτι, όμως με την προσευχή του Αγίου Νικολάου αναστήθηκε.

Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε και «μυροβλήτης» διότι, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν Άγιο μύρο, γεγονός που απέδειξε και η ίδια η επιστήμη εξετάζοντας τα λείψανά του. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας και ένα μικρότερο μέρος τους στο ναό του Αγίου Νικολάου στο νησί Λίντο της Βενετίας, όπου τα είχε μεταφέρει ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Β’ Κομνηνός όταν τα Μύρα κατακτήθηκαν από Σελτζούκους Τούρκους και κινδύνευαν να τα καταστρέψουν.

Οι εορταζόμενοι να έχουν τις πρεσβείες και τις μεσιτείες του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού.
Χρόνια Πολλά!!!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία