Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

14 Σεπτεμβρίου: Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Must Read

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Υλικά Λιγκουινι μακαρόνια 1/2κιλό γαρίδες...

ΠΑΕ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΣΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ…

ΠΑΕ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΣΟΥ ΟΜΑΔΑΣ...

Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την ανεύρεση και ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Η Αγία Ελένη κατά τη μετάβασή της στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του υιού της, Κωνσταντίνου του Μεγάλου, πραγματοποίησε ανασκαφές για να φέρει στο φως τους τόπους της Σταύρωσης και της Ανάστασης στο λόφο του Γολγοθά. Έτσι, γκρεμίζοντας τον ειδωλολατρικό ναό της θεάς Αφροδίτης, οδηγήθηκε στην εύρεση τριών σταυρών, του Κυρίου και των δύο ληστών.
Για να αντιληφθούν, όμως, ποιος ήταν ο Σταυρός του Κυρίου, ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος μαζί με άλλους ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβούς κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν, λοιπόν, άγγιξε τον τρίτο σταυρό, του Κυρίου, η γυναίκα αναστήθηκε. Με την είδηση του γεγονότος αυτού στην Ιερουσαλήμ, ξεκίνησε η κοσμοσυρροή πιστών για να αγγίξουν το Τίμιο Ξύλο.
Ωστόσο, ο συνωστισμός προκάλεσε δυστυχήματα και έτσι ο Τίμιος Σταυρός υψώθηκε στο ναό για να μπορέσουν όλοι να τον δουν και να τον προσκυνήσουν.

Την ύψωση αυτή καθιέρωσαν οι Πατέρες της εκκλησίας μας να εορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, να υψώνουμε δηλαδή στην ψυχή μας το σύμβολο της νίκης, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου, να μετανοούμε και να βρισκόμαστε κοντά στο Χριστό.
Με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, επομένως, φανερώνεται ο θρίαμβος της θυσιαστικής αγάπης όχι μόνο την ημέρα της εορτής αυτής, αλλά κάθε φορά που μετανοεί ένας άνθρωπος. Τότε, οι ουρανοί αγάλλονται όπως μας φανερώνει και ο Χριστός στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (Λουκ. ΙΕ’ 7) : «Λέγω δε υμίν ότι ούτω χαρά έσται εν τω ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι».

Χρόνια Πολλά!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Υλικά Λιγκουινι μακαρόνια 1/2κιλό γαρίδες 2...

ΠΑΕ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΣΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ…

ΠΑΕ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΣΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ…

ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ! Αφιερωμένη στο 1821 η 4η φανέλα του ΠΑΟΚ [ΦΩΤΟ]

Ο ΠΑΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα την τέταρτου του φανέλα για φέτος η οποία θα είναι αφιερωμένη στην...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία