Παρέμβαση από τον «πατέρα» της παγκοσμιοποίησης είχαμε, όπου με ένα άρθρο-σοκ μας προετοιμάζει για την επόμενη ημέρα.
Ο ρόλος του γνωστός όλα αυτά τα χρόνια. Έχει παίξει έναν ύποππτο ρόλο τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στην εγκαθίδρυση της παγκοσμιοποίησης.
Σε άρθρο του στη Wall Street, που δημοσιεύει η Daily Mail, ο πρώην Αμερικανός πολιτικός και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, προβλέπει δύσκολες στιγμές για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Κίσινγκερ προτείνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τον έλεγχο των λοιμώξεων και ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέα εμβόλια για να δωθούν σε μεγάλους πληθυσμούς.
Τα σημαντικότερα σημεία από το άρθρο του:
Όταν τελειώσει η πανδημία, πολλά θεσμικά όργανα των χωρών θα θεωρηθούν ότι έχουν αποτύχει. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος μετά τον κορονοϊό. Οι ηγέτες ασχολούνται με την κρίση σε μεγάλο βαθμό σε εθνικό επίπεδο, αλλά τα αποτελέσματα της επιθετικότητας του ιού δεν αναγνωρίζουν σύνορα.
Ενώ η επίθεση στην ανθρώπινη υγεία – ελπίζουμε – θα είναι προσωρινή, οι πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις που εξαπολύθηκαν θα μπορούσαν να διαρκέσουν για γενιές. Καμία χώρα, ούτε καν οι ΗΠΑ, μπορεί να ξεπεράσει τον ιό με καθαρά εθνική προσπάθεια. Η αντιμετώπιση των αναγκών της στιγμής πρέπει τελικά να συνδυαστεί με ένα παγκόσμιο όραμα και πρόγραμμα συνεργασίας.
Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το χειρότερο.
Βασιζόμενος στα μαθήματά του από την ανάπτυξη του σχεδίου Marshall και του Manhattan project, ο Henry Kissinger πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν σημαντική προσπάθεια σε τρεις τομείς.
Οι ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μάθει σημαντικά διδάγματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι πιο περίπλοκη. Η οικονομική επίδραση του κορονοϊού είναι, πρωτοφανής στην παγκόσμια ιστορία. Και τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η κοινωνική απομάκρυνση και το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων, συμβάλλουν στον οικονομικό σοκ.
Τα προγράμματα θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν να βελτιώσουν τις επιπτώσεις του επικείμενου χάους στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Οι δημοκρατίες του κόσμου πρέπει να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν τις αξίες του διαφωτισμού. Οποιαδήποτε υποχώρηση από αυτό το μοντέλο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις.
Πήγαμε από τη μάχη του αβύσσου σε έναν κόσμο αυξανόμενης ευημερίας και ενισχυμένης ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τώρα ζούμε μια ιστορική εποχή.
Η ιστορική πρόκληση για τους ηγέτες είναι να διαχειριστούν την κρίση οικοδομώντας το μέλλον. Η αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη φωτιά στον κόσμο.»
Ξεκάθαρα όσα είπε ο »γκουρού» της παγκοσμιοποίησης.
-pentapostagma.gr