Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Άγιος Μάρκος ο Ευαγγελιστής: Τι γιορτάζουμε σήμερα 25/4.

Must Read

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΠΕΛΛΑΣ

Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε οικία στη Δ.Ε. Κρύας Βρύσης Πέλλας, ειδοποιήθηκε...

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | STAN ΑΝΤΙΠΑΡΙΩΤΗΣ – ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ο Stan Αντιπαριώτης, ο δημιουργός και ερμηνευτής με τις αμέτρητες επιτυχίες, συμπληρώνει...

Την εορτή του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου έχει καθιερώσει η εκκλησία μας την 25η Απριλίου ή την Τρίτη της Διακαινησίμου αν το Πάσχα πέσει μετά τις 25/4.Ο Ευαγγελιστής Μάρκος, ονομαζόταν Ιωάννης αρχικά, όμως έλαβε το ρωμαϊκό όνομα Μάρκος. Ήταν ανιψιός του Αποστόλου Βαρνάβα, τον οποίο είχε συνοδεύσει μαζί με τον Απόστολο Παύλο στην Παμφυλία και αργότερα στην Κύπρο, τη Ρώμη, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με μοναδικό σκοπό την ιεραποστολή. Ο Μάρκος ξεκίνησε τη συγγραφή της πρώτης του επιστολής όταν βρισκόταν στη Ρώμη με τον Πέτρο. Είναι ο συγγραφέας του δεύτερου στη σειρά Ευαγγελίου της Καινής Διαθήκης, το οποίο περιλαμβάνει και τα θαύματα του Ιησού. Χαρακτηρίζεται σύντομο Ευαγγέλιο, όμως, περιλαμβάνει σημαντικά γεγονότα από τη ζωή, τη διδασκαλία, τα πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου. Η συγγραφή του Κατά Μάρκον Ευαγγελίου επικεντρώνεται κυρίως στις πράξεις και τη δράση που είχε ο Χριστός κατά την ενανθρώπησή Του, παρά στα λεγόμενά Του. Έτσι, η παραστατική περιγραφή των θαυμάτων αποτελεί την ίδια την απόδειξη της θεϊκής φύσης του Κυρίου.

Συχνά, ο Άγιος Μάρκος παρουσιάζεται δίπλα στη μορφή ενός λιονταριού, το οποίο συμβολίζει τη δύναμη και το ηγεμονικό, την εξουσία. Όμοια και οι άλλοι τρεις ευαγγελιστές, συμβολίζονται με τη μορφή ανθρώπου (Κατά Ματθαίον), τη μορφή αετού (Κατά Ιωάννην),τη μορφή μόσχου (Κατά Λουκάν). Τα τέσσερα Ευαγγέλια είναι τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, δηλώνουν την καθολικότητα της διδασκαλίας και του χριστιανικού βιώματος. Συμβολίζουν, επίσης, τη μορφή των τετραπρόσωπων χερουβείμ.

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος υποστηρίζεται ότι είτε πέθανε ειρηνικά στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του ιεραποστολικού κηρύγματος του Ευαγγελίου, είτε ότι θανατώθηκε με λιθοβολισμό από ειδωλολάτρες.
Σύμφωνα με την παράδοση, το λείψανό του βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια έως το 828, και από εκεί μεταφέρθηκε στη Βενετία στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου από εμπόρους. 

Το κήρυγμα, το αποστολικό του έργο, η συγγραφή του Ευαγγελίου, ο ασκητικός τρόπος ζωής του Αγίου Μάρκου, υπήρξαν μια μεγάλη προσφορά και συμβολή για την παράδοση της εκκλησίας, αναλογιζόμενοι ότι υπήρξε συγγραφέας ενός θεόπνευστου κειμένου και ενός εκκλησιαστικού έργου μεγάλης σημασίας, το οποίο επιτεύχθηκε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. 
Χρόνια Πολλά!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΠΕΛΛΑΣ

Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε οικία στη Δ.Ε. Κρύας Βρύσης Πέλλας, ειδοποιήθηκε...

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | STAN ΑΝΤΙΠΑΡΙΩΤΗΣ – ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ο Stan Αντιπαριώτης, ο δημιουργός και ερμηνευτής με τις αμέτρητες επιτυχίες, συμπληρώνει 10 χρόνια πορείας και υποδέχεται...

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΠΑ ΣΤΟ SURVIVOR

Ο Στέλιος Σούρλας, είναι ο δικηγόρος του Τριαντάφυλλου και του Αλέξη Παππά, ο οποίος διαχειρίστηκε τα συμβόλαιά...

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΡΣΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΡΣΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ (12/1/2021) https://www.youtube.com/watch?v=zjFQ8mANS_8

ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Συνέντευξη του Δικηγόρου Στέλιου Σούρλα στον Νίκο Ευαγγελάτο την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και στην εκπομπή Live...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία