Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

25η Μαρτίου: Η επανάσταση του 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα γιορτής για τον ελληνορθόδοξο κόσμο. Σήμερα οι Έλληνες τιμούν τους προγόνους τους για την επανάσταση που ξεκίνησαν το 1821 με σκοπό να αντισταθούν στον τουρκικό ζυγό. Κύριο μέλημά τους; Να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι στην πατρίδα μας! Η ένοπλη αυτή εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών γιορτάζεται την ημέρα έναρξής της, γιατί υπήρξε έναυσμα για να απελευθερωθεί η Ελλάδα μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Αρχικά, η επανάσταση ξέσπασε το Φεβρουάριο του 1821 από τη Μολδοβλαχία με πρωτοστάτη τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη και αργότερα έλαβε χώρα στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλοί ήρωες και αγωνιστές της επανάστασης του ‘21 έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στον εθνικό ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, γνωστός και ως «γέρος του Μωριά» ήταν από τις ηγετικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης σχημάτισε κλέφτικη ομάδα από συνομηλίκους του και όταν έπεσε στα χέρια του Αλή Πασά, τον προσέλαβε στη σωματοφυλακή του και γνώρισε καλά την τέχνη του πολέμου. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν επίσης από τις πιο επιφανείς στρατιωτικές προσωπικότητες του ‘21 όπως και ο Παπαφλέσσας ή Γεώργιος Δίκαιος Φλέσσας ,όπως ονομαζόταν, ο οποίος αν και κληρικός συμμετείχε στον αγώνα για αντίσταση στον τουρκικό ζυγό. Έτσι η Επανάσταση δεν αφορούσε μόνο την απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων αλλά και τον αγώνα για τη θρησκευτική ελευθερία μας. Με γνώμονα λοιπόν πρωτίστως την πίστη στο Θεό και την ελευθερία του έθνους έπειτα, αγωνίστηκαν και ο Αθανάσιος Διάκος σαν πρωτοστάτης του ξεσηκωμού στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους. Τέλος ο Ρήγας Φεραίος ή Βελενστινλής, ο οποίος έγραψε και την περίφημη συμβολική φράση «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή», αποτέλεσε σταθμό για τον αγώνα της απελευθέρωσης, όπως και ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός που ύψωσε κρυφά τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821.







Η ημέρα αυτή όμως είναι και θρησκευτική εορτή, αφού η εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η λέξη «Ευαγγελισμός» σημαίνει το χαρμόσυνο μήνυμα, την είδηση δηλαδή της γέννησης του Ιησού Χριστού, που έδωσε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στη Μαριάμ. Το εκκλησιαστικό αυτό θεομητορικό γεγονός της εορτής της 25ης Μαρτίου περιγράφεται εκτενέστερα στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (κεφ.1, στ. 26-38) όπου εστάλη από το Θεό ο Άγγελος Γαβριήλ στην πόλη της Γαλιλαίας ή Ναζαρέτ στην Παρθένο Μαρία στην οποία είπε: «Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σού ευλογημένη σύ εν γυναιξίν». Επειδή λοιπόν η Μαριάμ ταράχτηκε με τα λόγια του, ο Άγγελος της είπε να μη φοβάται και της εξήγησε ότι θα συλλάβει τον Υιό του Θεού και θα του δώσει το όνομα Ιησούς. Η Παναγία απόρησε πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο όταν δεν έχει συζυγικές σχέσεις με κανέναν άνδρα. Τότε ο Άγγελος της απάντησε, ότι το Άγιο Πνεύμα θα έρθει πάνω της και θα την καλύψει η δύναμη του Θεού, γι’αυτό και το παιδί που θα γεννηθεί θα ονομαστεί Υιός Θεού. Έτσι, η Θεοτόκος ανταποκρίθηκε στο θείο κάλεσμα λέγοντας «ιδού η δούλη του Κυρίου· γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου» και έγινε η σκάλα που ένωσε τον Θεό με τον πτωτικό άνθρωπο με σκοπό τη σωτηρία του… ανθρώπου! Η συγκατάθεση της Μαρίας να φέρει στον κόσμο τον Ιησού, όπως φαίνεται και στο τέλος της ευαγγελικής περικοπής, σημαίνει ότι η μητρότητά της είναι θεληματική και η απόφασή της αποδεικνύει την ελευθερία της συναίνεσης στο κάλεσμα του Θεού. Σύμφωνα και με τον ιερό Αυγουστίνο: «Ευτυχισμένη Μαρία, ο κόσμος όλος περιμένει τη συγκατάθεσή σου», γεγονός που αποδεικνύει ότι η διακονία της πραγματώνεται με την ελεύθερη βούληση.



Χάρη σε αυτή τη βούληση, οι πιστοί βρίσκονται σε θέση να δοξολογούν το Θεό και να συνοδεύουν τη δοξολογία των αγγέλων για τη Θεοτόκο, δείχνοντας ευγνωμοσύνη και υμνώντας με τη φράση «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου…». Χάρη στην Θεοτόκο, ο Υιός του Θεού, ονόματι Ιησούς, ήρθε στον κόσμο σαν τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καταφέρνει και ο άνθρωπος να θεωθεί εν Χριστώ…!



Χρόνια Πολλά Έλληνες.

Χρόνια Πολλά Ορθόδοξοι!!!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία