Στις 20 Νοεμβρίου 2019 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναγνωρίζοντας το έργο της UNICEF – Ταμείου των
Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, υποστηρίζει τους σκοπούς του οργανισμού και συμμετέχει στον εορτασμό της 30ής επετείου από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποδέχθηκε το αίτημα του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, ώστε η Ακρόπολη, στις 20 Νοεμβρίου 2019 να φωταγωγηθεί με μπλε χρώμα, το οποίο είναι το επίσημο χρώμα του οργανισμού.
Στην επέτειο, φωταγωγημένα με μπλε χρώμα, συμμετέχουν μνημεία και σημαντικά κτήρια σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πύργος της Σαγκάης στην Κίνα, το Πάνθεον στην Γαλλία, η Πέτρα στην Ιορδανία. Στον περσινό εορτασμό, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Όπερα του Σίδνεϊ, η Αψίδα του Θριάμβου ο Πύργος στο Παρίσι, το Empire State Building στη Νέα Υόρκη και το Ολυμπιακό Κέντρο Κολύμβησης στο Πεκίνο και άλλα προβεβλημένα διεθνώς μνημεία.
Κάθε χρόνο, στις 20 Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η UNICEF διοργανώνει σε όλο τον κόσμο σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση, και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς και τη συγκέντρωση εσόδων για τους σκοπούς της UNICEF.
Μέσα στα 30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης, η UNICEF έχει προσφέρει εξαιρετικά σημαντικό έργο για τα δικαιώματα του παιδιού, σε ό,τι αφορά την υγεία και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών (εμβολιασμοί, νεοπλασίες κ.λ.π.), τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, την κοινωνική πρόνοια, την παιδική εργασία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την εμπορία παιδιών και την προστασία τους από ναρκωτικά, καθώς και άλλες μορφές εκμετάλλευσης των παιδιών. Εξακολουθεί να πραγματοποιεί σπουδαίες δράσεις για τα παιδιά πρόσφυγες, αλλά παρεμβαίνει και για εσωτερικά προβλήματα της οικογένειας: Την κακομεταχείριση και παραμέληση, την προστασία των ορφανών, την υιοθεσία, τη γονική ευθύνη.
Τα προγράμματα της UNICEF καλύπτουν από εμβολιασμούς, προγράμματα διατροφής βρεφών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παιδικής προστασίας, εκπαίδευσης, ένταξης παιδιών με αναπηρία/ειδικές ανάγκες, ανταποκρίσεις έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικών καταστροφών ή πολεμικών συρράξεων, προγράμματα κατά της βίας στα σχολεία, κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού, κτλ.
Η UNICEF υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το Ελληνικό κράτος για την εφαρμογή προγραμμάτων στην Ελλάδα για την κάλυψη αναγκών κάθε παιδιού εντός χώρας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κτλ. Η τελευταία φορά που η UNICEF ήταν παρούσα με μορφή προγράμματος στην χώρα ήταν μετά το τέλος του Εμφυλίου.
Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο αποτελεί η αναγνώριση της εγγενούς αξιοπρέπειας και των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων όλων των μελών της οικογένειας.
H Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 193 χώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.
Στα 30 χρόνια από την υπογραφή της, έχει βοηθήσει να αλλάξουν οι ζωές παιδιών σε όλο τον κόσμο. Ο ΟΗΕ, μέσω της UNICEF (United Nations Children‘s Fund – Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά) σε συνεργασία με κυβερνήσεις, διεθνούς φορείς και ανεξάρτητες αρχές διοργανώνει εκδηλώσεις παγκοσμίως για τον εορτασμό της Επετείου της Σύμβασης. Στη φετινή επέτειο ζητάει από τους πολιτικούς ηγέτες να δεσμευτούν για λύσεις που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον κόσμο.
Τα hashtags της επετείου στα social media είναι:
#WorldChildrensDay #ForEveryChild #KidsTakeover