Σε έξαρση οι κλοπές μεγάλων μεταλλικών μέσων αποκομιδής απορριμμάτων στο Κιλκίς

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
Βουλευτής ΚΙΛΚΙΣ
ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
     
ΘΕΜΑ: «Σε έξαρση οι κλοπές μεγάλων μεταλλικών μέσων αποκομιδής απορριμμάτων στο Κιλκίς»   


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο πρωτόγνωρα μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο κλοπής μεγάλων μεταλλικών μέσων αποκομιδής απορριμμάτων στο Κιλκίς.
Συστηματικά και μεθοδευμένα, επιτήδειοι αφαιρούν τα ογκώδη μεταλλικά μέσα αποκομιδής οικοδομικών κυρίως απορριμμάτων τα γνωστά ως «σκάφες». Δέκα από αυτές έχουν κλαπεί μέσα σε διάστημα μόνο ενός μηνός, τον Ιανουάριο του 2019, από οικισμούς περιοχών των πρώην δήμων Γαλλικού και Πικρολίμνης Κιλκίς.
Εύλογα δημιουργούνται υπόνοιες περί δράσεως μίας ή και περισσότερων εγκληματικών οργανώσεων, η οποία εκδηλώνεται σε σημεία όσο το δυνατό πλησιέστερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε να είναι πιο γρήγορη, άμεση και λιγότερο δύσκολη η εκεί μεταφορά των κλεμμένων «σκαφών», προκειμένου, όπως εικάζεται, είτε να διαλυθούν με σκοπό την πώληση του μετάλλου το οποίο θα προκύψει είτε να τις οικειοποιηθούν συστηματικοί χρήστες αυτών των μέσων αποκομιδής απορριμμάτων.
Από την αφαίρεση των δέκα σκάφων ο Δήμος Κιλκίς, πέραν της απώλειας πολύτιμων μέσων του τομέα καθαριότητας, υπέστη και οικονομική ζημιά ύψους περίπου δώδεκα χιλιάδων ευρώ, όσο είναι το κόστος τους. Στον προγραμματισμό του Δήμου Κιλκίς, σύμφωνα με τους αρμοδίους δημοτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανόταν μέχρι πρότινος η αγορά είκοσι νέων μεγάλων «σκαφών», οι οποίες μαζί με τις υπάρχουσες θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τις ανάγκες όλου του Δήμου, πλην όμως τώρα πλέον με την κλοπή δέκα εξ αυτών και εφόσον αυτές δεν ανευρεθούν και επιστραφούν, θα υπάρξουν κενά και δεν θα είναι δυνατή η πλήρης κάλυψη.
Ο Δήμος Κιλκίς ήδη έχει υποβάλλει έγκληση κατά αγνώστων, ενώ παράλληλα αιτήθηκε στην Διεύθυνση Αστυνομίας του Κιλκίς να ενταθεί η αστυνόμευση των περιοχών όπου βρίσκονται τοποθετημένες οι εν λόγω «σκάφες».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,  η απόσταση από τα κατοικημένα σημεία και η ταυτόχρονη ελλιπής αστυνόμευση ευνοούν την απρόσκοπτη δράση των επιτήδειων, καθώς αυτοί διαθέτουν την άνεση να χρησιμοποιούν ειδικό γερανοφόρο όχημα ανύψωσης των «σκαφών», το λεγόμενο «αλυσιδάκι» να τοποθετούν αυτές σε βαρέα οχήματα και να κατόπιν να διαφεύγουν.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες σχετικά με τον εντοπισμό των ως άνω δραστών; 
2) Μέχρι τον εντοπισμό και την εξάρθρωση της ή των ως άνω εγκληματικών οργανώσεων, με ποιες ενέργειες προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να διασφαλίσει την δημόσια τάξη και την ιδιωτική και δημόσια περιουσία;


Αθήνα, 10/02/2019
Ο ερωτών Βουλευτής


Χρήστος Χατζησάββας
Βουλευτής Κιλκίς
                                                      ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ