Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Τσίπρας: «Ο βουλευτής δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα»

Must Read

«Έχω την αίσθηση ότι δεν έχετε εντρυφήσει και μελετήσει στο ζήτημα της Αναθεώρησης. Πέραν των αντιρρήσεών σας δεν κατάλαβα να έχετε πρόταση με ειρμό και συνοχή. Ήταν αλλοπρόσαλλες οι προτάσεις που καταθέσατε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην παρέμβασή του μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.

«Από τον Φεβρουάριο του 2016 είμαστε μόνιμα σε προεκλογικό κλίμα κατ’ εσάς» είπε επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση που είχαν τότε και στην οποία αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Για την ανοιχτή διαδικασία που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Ναι, ο νομοθέτης προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για να επιτευχθεί η ευρύτερη συναίνεση. Εσείς όμως προτείνετε να τεθούν συνολικά 80 άρθρα υπό αναθεώρηση. Πάνω από τα μισά δηλαδή. Μήπως θέλετε να ξαναφτιάξετε το Σύνταγμά μας; Αυτό που προτείνετε είναι εκφυλισμός για την ίδια τη διαδικασία».

Θέσπιση ορίου θητείας για τους βουλευτές, πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, στην έναρξη της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει η κοινωνία να πιστεύει ότι ο βουλευτής είναι επάγγελμα που ανήκει σε μια συγκεκριμένη κάστα και να μετατραπεί σε λειτούργημα»

Χαρακτήρισε το χρόνο κατά τον οποίο άνοιξε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθέωρηση, ως επιλογή μετά το τέλος του μνημονίου.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με χρονική σύμπτωση, το αντίθετο» είπε.

Η ολοκλήρωση της μνηνονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής Αναθεώρησης είναι επιλογή», είπε.

«Η πρότασή μας δεν κοιτάει προς τα μέσα, λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές. Υπάρχουν κέντρα που επιβάλλουν πολιτικές επιλογές επειδή υποτίθεται ότι κατέχουν τη γνώση, επιβάλλουν μια εξουσία που ο λαός πρέπει να πειθαρχήσει. Μέσα σε αυτή τη μεταδημοκρατική κρίση είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι «Θέλουμε την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και την κατάργηση της λειτουργίας των θεσμών υπέρ της ελίτ».

Η Αναθεώρηση είναι η αναθεώρηση των κανόνων της πολιτικής αντιπαράθεσης, των κανόνων που κινείται η πολιτική

«Αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί είναι σε μια μεταβατική στιγμή για την κοινωνία και την οικονομία, τώρα που κάνουμε τα πρώτα βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής πολιτικής». τόνισε.

«Με την πρόταση ερχόμαστε να επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε την λαϊκή προσδοκία για μεταρρύθμιση του κράτους» συμπλήρωσε.

«Δεν έχουμε τη φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμά γιατί αυτό δεν υπάρχει» είπε επίσης.

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς προστασία της εργασίας. Οφείλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση της στήριξης και αναβάθμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Και γι’ αυτό καταθέτουμε σήμερα την πρόταση για την προστασία του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας από την ιδιωτική πρωτοβουλία για να προστατεύσουμε την εργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο, πολύτιμο χρόνο. Δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις το 2001 και το 2008 απέτυχαν, ξεκίνησαν φιλόδοξα και δεν άλλαξαν τίποτα. Τα θεμέλια του πελατειακού κράτους παρέμειναν στη θέση τους. Ο κοινοβουλευτισμός παρέμεινε απροστάτευτος και το πληρώσαμε στην κρίση όταν αναδύθηκαν νέα κέντρα εξουσίας και ο λαός έχασε την εμπιστοσύνη του απέναντι στο κράτος και τους πολιτικούς. Για όλα αυτά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που έχουν αναζητηθεί και άλλες που έχουν καταλογιστεί και θα συνεχίσουν να καταλογίζονται. Σήμερα όμως δεν είναι η ώρα των ευθυνών, είναι η ώρα για ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες για να αρθεί το κοινοβούλιο στο ύψος των απαιτήσεων των πολιτών και να αναζητήσει συναινέσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπάρχει ο κίνδυνος είναι αν υιοθετήσουμε την άποψη ότι δεν θέλουμε να έχουμε την ύστατη καταφυγή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά στην εκλογική διαδικασία.

Διατρέχουμε τον κίνδυνο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας να δημιουργηθεί το αντικίνητρο συναίνεσης για το πρόσωπο εκείνο που πρέπει εκ του συντάγματος να είναι ο εκφραστής της ενότητας της ελληνικής κοινωνίας

η πρόταση που καταθέτουμε αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού αυτούς του κινδύνους

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, χρειάζεται συναίνεση να πετύχουμε και ως προς τη ανάγκη να ενισχύσουμε την συμμετοχή του λαού στην λήψη των αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, υπάρχουν αρκετοί σ’ αυτή την αίθουσα που δεν εμπιστεύονται τη λαϊκή κρίση, που πιστεύουν ότι ο λαός είναι αδαής ή ότι παρασύρεται εύκολα, κάνει λάθη.

Παραφράζοντας μια φράση της Ρόζας Λούξενμπουργκ ο πρωθυπουργός ανέφερε, «προτιμώ τα λάθη του λαού, παρά το αλάθητο των εκπροσώπων του.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το βουλευτικό σώμα να αναλογιστεί σε ποια λογική οδηγούμαστε εάν δεν εμπιστευόμαστε το Λαό. «Πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό, όπως εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν το υποχρεωτικό δημοψήφισμα για σοβαρά διεθνή ζητήματα για άλλα και τη συμμετοχή του λαού στη νομοθετική διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε την κατάργηση της σύντομης παραγραφής για τα αδικήματα κατά τη άσκηση των πολιτικών καθηκόντων.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός έφτασε ώρα για τροποποίηση των διατάξεων της βουλευτικής ασυλίας.

Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, έχουμε πλέον κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους – εκκλησίας.

Κάλεσε τη Βουλή να αφήσει στην άκρη παλιές διενέξεις ώστε να προχωρήσουμε με συναίνεση και να περάσουμε σε μια νέα εποχή.

«Ο καιρός έχει έρθει», τόνισε ο πρωθυπουργός για να «κατοχυρωθεί ρητά στο σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα της Ελληνικής Πολιτείας».

«Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο πολλοί στην αίθουσα να λειτουργήσουν έτσι γιατί πολλοί θα χειραγωγηθούν ή θα καθοδηγηθούν από λάθος πρακτικές. Έτσι όμως θα χάσουμε άλλα 10 χρόνια και αυτό θα είναι καταστροφικό» τόνισε. «Καλώ τις ηγεσίες να το ξανασκεφτούν και να μη θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στη διαδικασία που ξεκινά σήμερα. Να αφήσουν τους βουλευτές τους ελεύθερους να ψηφίσουν και είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία αυτών θα λειτουργήσει με αίσθημα πολιτικής ευθύνης. Αυτό θα κάνει σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ, φαντάζομαι ότι θα το κάνουν και οι ΑΝΕΛ ελπίζω ότι θα το κάνουν και οι υπόλοιποι. Δεν υπάρχουν προτάσεις – τελεσίγραφα αλλά προτάσεις προς συζήτηση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -spot_img

Πρόσφατα Νέα

ΑΡΘΡΟ ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ NRDC-GR ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος Διεθνολόγος -  Πολιτικός Επιστήμονας και  πρώην Γενικός Διευθυντής  Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΔΣ) Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Φέτος εορτάζουμε την 20η επέτειο του...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -spot_img

Στην ίδια κατηγορία