13 Φεβρουαρίου: Χρόνια Πολλά στους...Ορθόδοξους ερωτευμένους!

Αδιαμφισβήτητα η μαζοποίηση ιδεών στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και η διάσπαση μεταξύ της ανατολικής και δυτικής εκκλησίας, οδήγησε σε σύγχυση πολλούς ορθόδοξους χριστιανούς. Έτσι, καθιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια η εορτή της ημέρας των ερωτευμένων να γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Αυτό, ωστόσο, ισχύει μόνο για τους Καθολικούς! Διότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υφίσταται «άγιος» Βαλεντίνος, καθώς δεν κατοχυρώνεται συνοδικά η αγιοποίησή του και η εορτή αυτή. Η 14η Φεβρουαρίουείναι απλώς μια ημέρα υπερκατανάλωσης αγαθών, όπως λουλούδια, γλυκά και άλλα δώρα. 


Αντιθέτως, οι Ορθόδοξοι θα πρέπει να γιορτάζουν την ημέρα των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, των Αγίων Ακύλλα και Πρίσκιλλα, οι οποίοι μάλιστα συνδέθηκαν στενά με τον Απόστολο Παύλο, από τον οποίο κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν. Έπειτα τον ακολούθησαν ως βοηθοί στις περιοδείες του, αλλά οι διώκτες του χριστιανισμού (πιθανότατα ειδωλολάτρες) τους συνέλαβαν και τους αποκεφάλισαν, δίνοντάς τους εκτός από τον τίτλο των Αποστόλων και εκείνον των Μαρτύρων. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την ποιμαντική προσπάθεια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου το 2000, να προτρέψει τη νεολαία να γιορτάζει τους ερωτευμένους στις 13 Φεβρουαρίου.


Επομένως η «μόδα» του «αγίου» Βαλεντίνου είναι ένα έθιμο που καθιερώθηκε με βάση τα καταναλωτικά συμφέροντα της αγοράς και την παραπλάνηση των χριστιανών από την ορθόδοξη πίστη. Η ορθόδοξη παράδοση, λοιπόν, γιορτάζει τους ερωτευμένους στις 13 Φεβρουαρίου των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλα, οι οποίοι εκτός από τον έρωτα που έτρεφαν ο ένας για τον άλλον , είχαν και αγάπη για το θεανθρώπινο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Χρόνια Πολλά Ορθόδοξοι!!!


Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α

1 σχόλιο: