Μήνυμα Δημήτρη Κυριακίδη για τα εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

                                       

Ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ανομολόγητο από τους θύτες του στοιχειώνει έναν αιώνα την αδούλωτη ψυχή του Πόντου. Κάθε κρίκος της βαριάς αλυσίδας της Γενοκτονίας αφήνει σκληρά τα αποτυπώματά του στα μαρτυρικά χώματα του Πόντου: Μαζικοί εκτοπισμοί, αθρόες απελάσεις, εξοντωτικές πορείες θανάτου, τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού), βιαιοπραγίες, άγριες δολοφονίες, συνέθεσαν το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης ενός περήφανου λαού.
Η καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία έδινε τη θέση της στο νέο εθνικιστικό κράτος των Νεότουρκων που θα κτιζόταν με εθνοκάθαρση, με το αίμα των αθώων. Αφήνοντας πίσω τους έναν λαμπρό ελληνορθόδοξο πολιτισμό οι ξεριζωμένοι Έλληνες του Πόντου εγκαταστάθηκαν στη νέα Πατρίδα και πολλοί από αυτούς στην περιοχή του Κιλκίς. Ξεκίνησαν τη ζωή τους από το μηδέν, ξαναδημιουργήθηκαν με κόπο και βάσανα.
Η Γενοκτονία των αθώων θυμάτων για τους επιζώντες και τους απογόνους τους αποτελεί ένα τραύμα στη συλλογική ιστορική μνήμη που βαθαίνει όσο δεν αναγνωρίζεται. Είναι ηθική δικαίωση για όλο τον ελληνισμό του Πόντου η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους θύτες της και από τη διεθνή κοινότητα. Η καταδίκη της αποτρόπαιας πράξης της Γενοκτονίας και του ευτελισμού της ανθρώπινης ζωής είναι βέβαιο ότι θα χρησιμεύσει ως πολύτιμος οδηγός υπενθύμισης και αποτροπής επανάληψης της φρίκης. Οι αδικαίωτοι νεκροί μας περιμένουν. Ποτέ Ξανά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου