Στο κόκκινο η αγωνία για την καταβολή των αναδρομικών στους στρατιωτικούς!


«Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια» για την ημερομηνία που θα καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά των αναδρομικών στους στρατιωτικούς και τους υπόλοιπους ενστόλους, μια εβδομάδα μετά την ψήφιση της τροπολογίας από την Βουλή, η οποία προβλέπει την εφάπαξ καταβολή ποσών.

Η αγωνία των δικαιούχων έχει φτάσει στο κόκκινο, καθώς περνούν οι μέρες χωρίς να έχει βγει ακόμα η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες, από την ημερομηνία καταβολής των ποσών μέχρι και το ακριβές ύψος του ποσού των αναδρομικών που δικαιούται ο κάθε στρατιωτικός, αφού στη σχετική τροπολογία του Υπ.Οικ., δεν υπάρχει μια σαφής και ρητά δηλωμένη ημερομηνία, την οποία θα γίνει η καταβολή των ποσών.
Μετά την υπερψήφιση της τροπολογία από την Βουλή, το ζήτημα της ημερομηνίας καταβολής των ποσών δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αλλά γραφειοκρατίας, καθώς όλα εξαρτώνται από το πόσο καλά και πότε θα είναι προετοιμασμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να διαχειριστούν την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους.
Αυτό λοιπόν καθυστερεί την έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και στη συνέχεια της σχετικής εφαρμοστικής εγκυκλιου, οι οποίες θα ορίζουν σαφώς την ημερομηνία καταβολής.
Τα επικρατέστερα σενάρια για την επιστροφή των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους είναι τρία.
Το πρώτο και το πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει τα αναδρομικά να καταβάλλονται ακόμα και εντός του Νοεμβρίου την τελευταία εβδομάδα του μήνα, επιβεβαιώνοντας έτσι και την αποστροφή του ΥΕΘΑ για τις 15-20 ημέρες. Αν και όσο παιρνούν οι μέρες το σενάριο αυτό απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Το δεύτερο σενάριο, το οποίο κερδίζει έδαφος αυτή τη στιγμή, θέλει την καταβολή των αναδρομικών να γίνει τελικά το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη.
Το τρίτο και χειρότερο σενάριο θέλει τα ποσά να πιστώνονται στους δικαιούχους στο τέλος του επόμενου μήνα, αν και το σενάριο αυτό είναι σχετικά απίθανο αν λάβουμε υπόψιν μας ότι οι σχετικές υπηρεσίες δουλεύουν πυρετωδώς τους τελευταίους μήνες για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις (φόρους, συμψηφισμούς από οφειλές κ.ά.) διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του.
Το νομοσχέδιο με το οποίο επιστρέφονται τα αναδρομικά ορίζει ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.