Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Σιτηρά: «Καλπάζουν» οι ρωσικές εξαγωγές – Διπλάσιες από τα προπολεμικά επίπεδα

Must Read

Σιτηρά: «Καλπάζουν» οι ρωσικές εξαγωγές – Διπλάσιες από τα προπολεμικά επίπεδα

Τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, όμως το εμπόριο είχε...

Η Σαββίδου Παρθένα (Νούλα) Πολιτευτής Ν. Κιλκίς στο 1ο Συνέδριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

Γεια σας αγαπητοί σύνεδροι. Χαιρετίζω τον Πρόεδρο, τους βουλευτές, τα στελέχη και...

Τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, όμως το εμπόριο είχε παρουσιάσει εμπόδια λόγω των προβλημάτων στις τράπεζες και στις μεταφορές. Η Μόσχα βρήκε λύσεις, οπότε οι καλές σοδειές και οι χαμηλές τιμές εκτόξευσαν στα ύψη τις εξαγωγές σιτηρών

Οι καλές σοδειές και οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι Ρώσοι εκτόξευσαν τις εξαγωγές σιτηρών της χώρας, σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα επίπεδα προ του πολέμου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία της Logistic OS, οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες μεταφοράς κατάφεραν να ξεπεράσουν (ή να παρακάμψουν) τα προβλήματα ασφάλισης και χρηματοδότησης που είχαν αντιμετωπίσει με την έναρξη του πολέμου και τις διεθνείς κυρώσεις.
Αν και τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα της Ρωσίας δεν είχαν ενταχθεί -ούτε αναμένεται να ενταχθούν- στις δυτικές κυρώσεις, οι περιορισμοί στις κρατικές εταιρείες και τις ρωσικές τράπεζες είχαν περιπλέξει το εμπόριο και τις εξαγωγές του κλάδου. Σταδιακά η Μόσχα βρήκε λύσεις και αυτό φαίνεται στα νούμερα.  
Ειδικά για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς
οι εξαγωγές άγγιξαν τα 6,1 εκατ. τόνους, ήτοι 90% πάνω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Ειδικά οι προοπτικές στις εξαγωγικές ροές από τη Μαύρη Θάλασσα μπαίνουν και πάλι το διάστημα αυτό στο μικροσκόπιο, καθώς σε λίγες μέρες εκπνέει η εφαρμογή της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας-Δύσης για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. Ο ασφαλής διάδρομος που έχει δημιουργηθεί δεν βοηθά μόνο τις μεταφορές ουκρανικών σιτηρών, αλλά και ρωσικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι με την έναρξη των συνομιλιών για την εκ νέου παράταση της συμφωνίας, η Μόσχα ξεκαθαρίζει πως θα πει το «ναι», μόνο αν οι όροι εξυπηρετούν και τα δικά της αγροτικά συμφέροντα. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πως θα επιτευχθεί συμφωνία, διότι συμφέρει όλες τις πλευρές.

Η αποκατάσταση των ροών, αν και ειδικά για τα ουκρανικά σιτηρά δεν έχει φτάσει στα προπολεμικά επίπεδα, επέτρεψε στις διεθνείς τιμές να σταθεροποιηθούν και να απομακρυνθούν τα χειρότερα σενάρια μιας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης.

Η Ρωσία είχε μια πολύ καλή σοδειά, ενώ για να διασφαλίσει αγοραστές προσφέρει και πολύ ελκυστικές τιμές. Οι προθεσμιακές τιμές των ρωσικών σιτηρών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Σιτηρά: «Καλπάζουν» οι ρωσικές εξαγωγές – Διπλάσιες από τα προπολεμικά επίπεδα

Τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, όμως το εμπόριο είχε...

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Σε «εμφύλιο» ο ΔΗΣΥ-«Υπόγεια Ρεύματα»  οδηγούν σε διάσπαση Ο αδικημένος Νεοφύτου, ο «πάρτα όλα» Χριστοδουλίδης...

Η Σαββίδου Παρθένα (Νούλα) Πολιτευτής Ν. Κιλκίς στο 1ο Συνέδριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

Γεια σας αγαπητοί σύνεδροι. Χαιρετίζω τον Πρόεδρο, τους βουλευτές, τα στελέχη και φίλους της Ελληνικής Λύσης, οι...

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, ο οποίος νοσηλευόταν τις...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία