Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Λευτέρης Αβραμάκης: «Τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους πολλαπλασιάζονται αλλά το ΥΠΟΙΚ ισχυρίζεται ότι έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος για μέτρα στήριξης το 2022»

Must Read

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος...

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ-ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΣΟ (6/1/2023)

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ-ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΣΟ (6/1/2023) https://www.youtube.com/watch?v=7OBW2AP0Doc

Σύμφωνα με «πανηγυρικό» δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, παρατηρείται υπεραπόδοσηστο σκέλος της είσπραξης φόρων κατά 1,7 δις ευρώ στο πρώτο τετράμηνο, εκ των οποίων τα 755 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ. Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ρεύμα, επιβαρύνονται με ΦΠΑ το οποίο είναι ποσοστό επί της τιμής του προϊόντος. Εύλογα λοιπόν, μπορεί η κατανάλωση να μειώνεται και τα νοικοκυριά να δαπανούν όλο και περισσότερα καλύπτοντας όμως όλο και λιγότερες ανάγκες, οι εισπράξεις όμως του κράτους από τους έμμεσους φόρους πολλαπλασιάζονται. 

Κατά παράδοξο όμως τρόπο, μια ημέρα μετά, ο Υπουργός ΥΠΟΙΚ, παρά την εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων από φόρους, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για μέτρα στήριξης των καταναλωτών, καθώς ήδη έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για όλο το 2022.

Προκύπτουν λοιπόν πολλά ερωτήματα για την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεδομένου ότι ενώ αυξάνονται σημαντικά τα έσοδα δεν υπάρχουν περιθώρια για μέτρα στήριξης, ούτε συζητά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί στα αυξημένα έξοδα.  

Το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση συνολικά οφείλουν κάποια στιγμή να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό πώς γίνεται να αυξάνονται τα έσοδα από φόρους και κυρίως από τους έμμεσους φόρους παρά τη μείωση της κατανάλωσης, να ισχυρίζονται ότι η οικονομία αναπτύσσεται και πάει καλά, να συνεχίζουν αδιάκοπα τις πρακτικές των απευθείας αναθέσεων και των υπερκοστολογήσεων σε όλο το δημόσιο και την ίδια στιγμή να επικαλούνται οικονομική στενότητα κάθε φορά που καλούνται να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. 

Η απάντηση είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το σύνολο της κοινωνίας και ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση της περιουσίας ελάχιστων «δικών της παιδιών». Στηρίζει με τις πολιτικές της την προκλητική κερδοφορία μιας οικονομικής ολιγαρχίας και αδιαφορεί παντελώς για την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. 

Η ανάλγητη και αντικοινωνική κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη που υποβαθμίζει κάθε πτυχή του πολύτιμου σε αυτές τις συνθήκες κοινωνικού κράτους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία. Οι δείκτες της οικονομίας είναι ξεκάθαροι και όσο και αν αποκρύπτονται τους γνωρίζουν πλέον τα νοικοκυριά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι συνταξιούχοι. 

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει και απαιτείται άμεσα η εφαρμογή των προοδευτικών και κοινωνικά δίκαιων οικονομικών πολιτικών που έχει προτείνει ήδη από το περασμένο φθινόπωρο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διαβλέποντας την κρίση που ερχόταν, κρίσηπου επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις έκτοτε οικονομικές εξελίξεις.  

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, ο οποίος νοσηλευόταν τις...

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ-ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΣΟ (6/1/2023)

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ-ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΣΟ (6/1/2023) https://www.youtube.com/watch?v=7OBW2AP0Doc

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΕΛΕ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ

Ο Πελέ πέθανε σε ηλικία 82 ετών και “βύθισε” στο πένθος ολόκληρη τη Βραζιλία, αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο,...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία