Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λευτέρης Αβραμάκης: «48 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο κάποιοι επιδιώκουν τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων»

Must Read

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την 48η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δήλωσε:
«Συνήθως, τέτοια ημέρα, τα μηνύματα των πολιτικών χαρακτηρίζονται από δηλώσεις προσήλωσης στις αρχές της Δημοκρατίας και απόδοσης τιμών στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και διεκδίκησαν για όλους μας τη Δημοκρατία. Σήμερα, 48 χρόνια μετά, φαίνεται ότι ορισμένοι θεωρούν ότι η μνήμη έχει αδυνατίσει και ότι μπορούν να περιοριστούν οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων.
Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ ανέστειλε μια σειρά δικαιωμάτων, επέβαλε περιορισμούς στους πολίτες και επιδόθηκε σε μια αδικαιολόγητη επαναφορά ρυθμίσεων και πρακτικών της χούντας που αποσκοπούσαν στον περιορισμό των αντιδράσεων των πολιτών και στον έλεγχο της κοινής γνώμης.
Η σημαντικότερη ίσως διάταξη της χούντας που επανέφερε η κυβέρνηση περιλήφθηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, καθώς στο άρθρο 191 με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων , όπου παρά την ομόθυμη καταδίκη τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και των θεσμικών φορέων (δικαστές, δικηγόροι, ΕΣΗΕΑ, ακαδημαϊκοί, εισαγγελείς, ποινικολόγοι, εγκληματολόγοι, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων κ.ά.), επέμεινε σε μια διατύπωση αόριστη και δημοκρατικά επικίνδυνη σε βάρος «όποιου δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία».
Άκρως ανησυχητική όμως είναι και η πρακτική, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί ή απαντηθεί από την κυβέρνηση, που αναπτύσσει η υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού ΕΥΠ, η οποία άρχισε τη συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή προσωπικών δεδομένων πολιτών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύφθηκε η ΕΥΠ παρακολουθεί ακόμα και δημοσιογράφους όταν πραγματοποιούν ρεπορτάζ σε θέματα που «δεν αρέσουν στην κυβέρνηση». Με έωλα επιχειρήματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι νομιμοποιείται να ενεργοποιεί την ΕΥΠ για την παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών και δημοσιογράφων, πρακτική μάλιστα που επιλέχθηκε πρόσφατα και για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια της ΕΥΠ για άγνωστους ακόμα λόγους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει στείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιθυμεί την τροποποίηση της δομής της υπηρεσίας προβλέποντας μεταξύ άλλων και την παράκαμψη του ΑΣΕΠ ώστε να μην ελέγχεται από ανεξάρτητη επιτροπή ο τρόπος προσλήψεων στην ΕΥΠ.
Έκπληκτοι τέλος πληροφορηθήκαμε την εισαγγελική παραγγελία, η οποία παρακάμπτοντας το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής κάλεσε για ανάκριση και ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλο Πολάκη, κατόπιν μήνυσης που υπέβαλε ο κατηγορούμενος για σειρά κακουργημάτων και ως πρόσφατα φυλακισμένος, αμφιλεγόμενος «δημοσιογράφος», Μένιος Φουρθιώτης. Είναι αλήθεια οι αποκαλύψεις του Παύλου Πολάκη στη Βουλή για την πολυσχιδή δραστηριότητα του Φουρθιώτη που αδιαφανώς και παράνομα εισέπραττε δημόσιο χρήμα, απειλή για το κράτος και τη Δημοκρατία;
Καθώς, λοιπόν οι «εκπτώσεις» σε ζητήματα δημοκρατίας, η έλλειψη διαφάνειας και οι περιορισμοί των δικαιωμάτων των πολιτών διαρκώς αυξάνονται, είναι αναγκαίο συνολικά η κοινωνία και οι φορείς εκπροσώπησής τους, να μην μείνουν στη διατύπωση κοινότυπων μηνυμάτων περί Δημοκρατίας ,αλλά να στείλουν ένα σαφές μήνυμα σε όσους θεωρούν την πανδημία ή όποια άλλη κρίση ευκαιρία να αναστείλουν δημοκρατικές κατακτήσεις, δικαιώματα και ελευθερίες.
Σήμερα, που τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, που θυμόμαστε όλα εκείνα που προκάλεσαν στη χώρα και τους πολίτες της οι εκτροπές από τη Δημοκρατία, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε να ανεχτούμε οποιαδήποτε «έκπτωση» στις δημοκρατικές αξίες με οποιαδήποτε δικαιολογία ή αφορμή.
Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια λογοκρισίας και ελέγχου των ειδήσεων, να εγκαταλείψει οριστικά τις πρακτικές παρακολούθησης πολιτών επειδή αντιδρούν ή διαφωνούν με τις πολιτικές της και να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο κομματικού ελέγχου της ΕΥΠ.».

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία