Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Bullying στο διαδίκτυο

Must Read

«Ημέρα της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

Η Ελληνική Αστυνομία γιόρτασε σήμερα (20 Οκτωβρίου 2021) την «Ημέρα της Αστυνομίας»...

Κυβερνοεπιθέσεις – Πάνω από 5,5 τρισ. ευρώ το κόστος για την παγκόσμια οικονομία

Από κλεμμένα δεδομένα έως μπλοκαρισμένα συστήματα νοσοκομείων: οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν επικίνδυνες συνέπειες....

Η Ερμηνεία των ιερών Γραφών κατά τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο

Ο ιερός Χρυσόστομος στις Ομιλίες του προσδιορίζει ότι «πάντα σαφή και ευθέα...

Τί είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός ή Cyber bullying;

Εκφοβισμός ή παρενόχληση μέσω του διαδικτύου, θεωρείται οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς. Η διαθεσιμότητα του διαδικτύου, συνιστά ένα αναπόφευκτο πλαίσιο εμπειριών και κοινωνικοποίησης για τα παιδιά.Το χρησιμοποιούν για επαφές με φίλους, για αναζήτηση πληροφοριών, για μελέτη και όχι μόνον.Χρειάζεται επομένως οι γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση!

Γίνεται μέσω:

• τηλεφώνου (σταθερού & κινητού κι όλων των εφαρμογών επικοινωνίας), •ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), •γραπτών μηνυμάτων (text messaging), •ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites),

•χώρων συζητήσεως στο διαδίκτυο (chat rooms),

•blogs, web sites και webpages,

•διαδικτυακών παιχνιδιών (internet gaming) κ.ά.

Με ποιον τρόπο γίνεται ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο;

•Συνεχή πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση

• Διάδοση άσχημων-προσβλητικών φημών online

• Δυσφήμηση σε τρίτους (άλλους πλέον του θύματος)

•Ανάρτηση προσβλητικών φωτογραφιών/ μαγνητοσκοπημένου βίντεο στο διαδίκτυο

•Δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την προσβολή του ονόματος ή και της προσωπικότητας του θύματος

•Εκβιαστικά τηλεφωνήματα/ αναπάντητες κλήσεις σε ακατάλληλες ώρες.

Στόχος του εκφοβιστή είναι να προσβάλει, να ενοχλήσει, να δυσφημίσει, να γελοιοποιήσει, να εκθέσει αρνητικά, να αποκλείσει κοινωνικά ή ακόμα και να απειλήσει.

Οι συνέπειες από τις παραπάνω ενέργειες επιδρούν αρνητικά στη ζωή του παιδιού που δέχεται τον εκφοβισμό. Μπορεί να παρουσιαστούν ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλοι, κοιλιακά άλγη, ενούρηση, διαταραχές ύπνου, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φοβίες.

Επιφέρουν επίσης κοινωνική απομόνωση, αποχή από τα μαθήματα, απότομη πτώση στις σχολικές επιδόσεις, εκτέλεση πράξεων αντίθετων με τον χαρακτήρα του θύματος, παράνομες πράξεις λόγω εκβιασμού, κατάθλιψη, φόβο, αίσθηση ανασφάλειας ή απομόνωσης, απώλεια εμπιστοσύνης στον εαυτό κ.ά.

Εάν η παρενόχληση είναι συνεχής, επίμονη κι έντονη μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή τάση αυτοκτονίας λόγω της αίσθησης αδιεξόδου και δυστυχίας και της έλλεψης βοήθειας .

Τι μπορούν να κάνουν γονείς;

•Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο.

•Να είστε ενήμεροι για το τι κάνει το παιδί σας στο διαδίκτυο. Γνωρίστε τις ιστοσελίδες τις οποίες επισκέπτεται και τις online δραστηριότητές του. Δοκιμάστε τις συσκευές που χρησιμοποιεί.

•Συμβουλεψτε το να μη δίνει προσωπικές πληροφορίες και τους κωδικούς του σε κανέναν. Μόνο εσείς ως γονείς του θα πρέπει να τους ξέρετε και να το διαβεβαιώσετε ότι αν χρειαστεί θα τους χρησιμοποιήσετε μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

•Ενθαρρύνετε το παιδί να αντιδρά άμεσα αν τύχει να βρεθεί σε δύσκολη ή περίεργη κατάσταση, κατά την ενασχόληση του με τον υπολογιστή ή το κινητό του, με το να αναφέρει το περιστατικό σε εσάς ή σε κάποιον έμπιστο ενήλικα.

•Εγκαταστείστε λογισμικό γονικού ελέγχου ή φίλτρο για τη παρακολούθηση προγραμμάτων, που χρησιμοποιεί το παιδί σας.

*καλό θα ήταν η αποφυγή εγκατάστασης τηλεόρασης ή Η/Υ μέσα στο παιδικό δωμάτιο. Πολλά είναι τα παιδιά που ξυπνούν ακόμα και μέσα στη νύχτα για να κάνουν χρήση αυτών όσο εμείς κοιμόμαστε.

Αν το παιδί μας εκφοβίζεται:

•Αν συμβεί κάποιο περιστατικό εκφοβισμού στο παιδί σας,

συζητήστε μαζί του και εξηγήστε του ότι αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Διαβεβαιώστε το λεκτικά και συναισθηματικά ότι είναι ασφαλές και άξιο αγάπης και τονώστε την αυτοπεποίθησή του. Επικοινωνήστε με ειδικό ψυχικής υγείας για αντιμετώπιση πιθανών ψυχοσωματικών διαταραχών.

Αν το παιδί μας εκφοβίζει:

Παρατηρήστε με προσοχή εάν το παιδί μιμείται επιθετική συμπεριφορά μελών του οικογενειακού περιβάλλοντος

εξηγήστε με προσοχή στο παιδί, ότι η συμπεριφορά αυτή, δημιουργεί φόβο και δυστυχία στα άλλα παιδιά και παρατηρήστε ήρεμα και προσεκτικά την αντίδραση του, ώστε να καταλάβουμε τους πιθανούς λόγους που το οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά και να διαπιστώσετε πώς το ίδιο αισθάνεται ή τι περιμένει να συμβεί από την απαράδεκτη συμπεριφορά του. Μην κρίνετε το ίδιο, αλλά τη συμπεριφορά κι απευθυνθείτε στους δασκάλους του προκειμένου να διερευνήσετε τυχόν άλλες αντικοινωνικές συμπεριφορές. Επιβεβαιώστε το ότι το αγαπάτε και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζει!Εξηγείστε την κοινωνικώς αποδεκτή συμπεριφορά, επαινέστε το για τις καλές πράξεις του και στηρίξτε το στη σταδιακή αλλαγή της συμπεριφοράς του.

Αν δεν μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε όσα σας δυσκολεύουν ζητήστε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας και απευθυνθείτε στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος εάν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Βιογραφικό

Η κα Χριστοδουλίδου Τάνια είναι άριστη απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαιδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα υπηρετει σε δημοτικό σχολείο της Αττικής. Έχει βραβευτεί δύο φορές για τις δράσεις της πάνω στον σχολικο εκφοβισμό και την μετάδοση του μηνύματος καταπολέμησής του.

Μεσω ομιλιών ενημερώνει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για την εξαλειψη του σχολικού εκφοβισμού.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

«Ημέρα της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

Η Ελληνική Αστυνομία γιόρτασε σήμερα (20 Οκτωβρίου 2021) την «Ημέρα της Αστυνομίας»...

Κυβερνοεπιθέσεις – Πάνω από 5,5 τρισ. ευρώ το κόστος για την παγκόσμια οικονομία

Από κλεμμένα δεδομένα έως μπλοκαρισμένα συστήματα νοσοκομείων: οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν επικίνδυνες συνέπειες. To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλύει τη...

Η Ερμηνεία των ιερών Γραφών κατά τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο

Ο ιερός Χρυσόστομος στις Ομιλίες του προσδιορίζει ότι «πάντα σαφή και ευθέα τα παρά ταις θείαις Γραφαίς,...

ΣΩΦΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ: Το μυαλό που δεν σταματάει να γεννά

Πρωτοποριακή ευρεσιτεχνία από τον ΣΩΦΛΟ ΦΩΤΙΟ συνιδιοκτήτη της Εδαφοβελτιωτικής στο χώρο των απολυμάνσεων. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων...

LEADERS 11.10.2021 – Υποστράτηγος ε.α. Κ. Κολοκούρης – «Πώς γαζώσαμε τουρκικό υποβρύχιο»

Στην εκπομπή LEADERS στις 11.10.2021 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κολοκούρης «ρίχνει φως» στο...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία