Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Ισραήλ συνδέει και επίσημα το εμβόλιο της Pfizer με περιστατικά μυοκαρδίτιδας – Γίνεται το πρώτο κράτος που το κάνει

Must Read

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε μικρό αριθμό περιπτώσεων φλεγμονής στον καρδιακό μυ σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Pfizer κατά της covid-19, κυρίως νέους άνδρες, μια πάθηση που ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο.
Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έχει ανακοινώσει πως έχει παρατηρήσει αυξημένο ποσοστό εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιό της σε σχέση με το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Στο Ισραήλ από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάιο του 2021 εντοπίστηκαν 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μεταξύ περισσότερων από 5 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που ζήτησε να διενεργηθεί για το θέμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσίασαν φλεγμονή του καρδιακού μυ δεν πέρασαν περισσότερες από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιπτώσεων ήταν ήπιες, σύμφωνα με την έρευνα η οποία διενεργήθηκε από τρεις ομάδες ειδικών.
Σύμφωνα με την έρευνα, “υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ της δεύτερης δόσης του εμβολίου (της Pfizer) και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 16 με 30 ετών”.

Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, η πάθηση εντοπίστηκε περισσότερο μεταξύ των ανδρών ηλικίας 16 με 19 ετών σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η Pfizer σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι έχει λάβει γνώση των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που αναφέρθηκαν στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί αιτιακή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και της πάθησης.

Οι παρενέργειες εξετάζονται ενδελεχώς και η Pfizer συναντάται τακτικά με την Υπηρεσία Ασφάλειας Εμβολίων του ισραηλινού υπουργείου Υγείας για να εξετάζει τα στοιχεία, πρόσθεσε η φαρμακοβιομηχανία.

Το Ισραήλ είχε αναβάλει τη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 στους εφήβους ηλικίας 12 με 15 ετών, εν αναμονή της δημοσίευσης της έκθεσης του υπουργείου. Παράλληλα με τη δημοσίευση των ευρημάτων αυτών, επιτροπή του υπουργείου ενέκρινε τον εμβολιασμό των εφήβων, επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος.

“Η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 12- 15 ετών και αυτό θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο Ναχμάν Ας συντονιστής της διαχείρισης της πανδημίας στον ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM. “Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεπερνά τους κινδύνους”.

Συμβουλευτική ομάδα των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχε συστήσει τον Μάιο να εξεταστεί περαιτέρω η πιθανή σύνδεση εμφάνισης μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna.

Πριν από περίπου ένα μήνα σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η Pfizer σχολίασε ότι δεν έχει παρατηρήσει ποσοστό υψηλότερο ό, τι κανονικά θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό.

«Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει επί του παρόντος εάν υπάρχει υπερβολική νοσηρότητα (ποσοστό νόσου) και αν μπορεί να αποδοθεί στα εμβόλια», δήλωσε ο Ash τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη εξαγάγει συμπεράσματα.

Ο προσδιορισμός για το αν τελικά ευθύνεται το εμβόλιο ή όχι είναι δύσκολος επειδή η μυοκαρδίτιδα, είναι μια πάθηση που συχνά εξαφανίζεται χωρίς επιπλοκές και μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ιών ενώ ένας παρόμοιος αριθμός περιπτώσεων αναφέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Pfizer, που ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με την επανεξέταση, δήλωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για να επανεξετάσει τα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο.

Η εταιρεία είπε ότι «γνωρίζει τις ισραηλινές παρατηρήσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν κυρίως σε έναν πληθυσμό νεαρών ανδρών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19».

Ο Nadav Davidovitch, διευθυντής της σχολής δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Ben Gurion του Ισραήλ, είχε δηλώσει τότε πως ακόμη και αν διαπιστωθεί συσχέτιση μεταξύ των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και του εμβολίου, δεν φαίνεται να είναι αρκετά σοβαρή για να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου.

«Είναι μια κατάσταση που πρέπει να εξεταστεί και πρέπει να περιμένουμε μια τελική έκθεση, αλλά σε μια ενδιάμεση ανάλυση φαίνεται ότι ο κίνδυνος να αρρωστήσει από το COVID-19 είναι πολύ υψηλότερος από ότι από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και τον κίνδυνο Η περι-μυοκαρδίτιδα μετά το εμβόλιο είναι χαμηλή και προσωρινή », είπε.

Έτσι, μετά και την επίσημη πλέον ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν αν και επισημαίνεται ότι οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει σε αρκετό υψηλό ποσοστό με το Ισραήλ να αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην ανάπτυξη εμβολιασμών, με σχεδόν το 70% του 9,3 εκατομμυρίων του πληθυσμού του να έχει λάβει το εμβόλιο της Pfizer.

makeleio.gr

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία