Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

H Σαουδική Αραβία έχει μπει πολύ δυναμικά στον 21ο αιώνα και δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας όπως γράφει ο Μάνος Σταραμόπουλος

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

H Σαουδική Αραβία έχει μπει  πολύ δυναμικά στον 21ο αιώνα και δινει μεγάλη έμφαση στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας όπως γράφει ο Μάνος Σταραμόπουλος

Πώς συμβάλλουν οι διεθνείς συνεργασίες στη μόχλευση πρακτικών και εργαστηρίων SAIP;

Συνειδητοποιώντας τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για την επίτευξη των φιλοδοξιών της χώρας, την τόνωση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και την οικονομική ανταγωνιστικότητα, η Σαουδική κυβέρνηση έχει ιδρύσει τη Σαουδική Αρχή για την πνευματική ιδιοκτησία (SAIP) το 2018,  ως αρμόδια αρχή για την πνευματική ιδιοκτησία στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Το SAIP θεωρείται «one-stop-shop» για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία, τη ρύθμιση και την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η αποστολή του είναι να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, να υποστηρίξει την ανάπτυξη της κουλτούρας πνευματικής ιδιοκτησίας στη Σαουδική Αραβία και να αναδείξει τη Σαουδική Αρχή για την πνευματική ιδιοκτησία ως το κύριο κέντρο πνευματικής ιδιοκτησίας στην περιοχή MENA.

Η εντολή είναι να οργανώνουμε, να υποστηρίζουμε, να υποστηρίζουμε, να προστατεύουμε και να προωθούμε την πνευματική ιδιοκτησία στο Βασίλειο σύμφωνα με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές. Το όραμα του SAIP είναι να είναι μια ολοκληρωμένη αρχή πνευματικής ιδιοκτησίας με παγκόσμια προοπτική και κορυφαίο συντονιστή πνευματικής ιδιοκτησίας στην περιοχή MENA.

Την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε μια αυξανόμενη τάση της Ασίας ως του μεγαλύτερου παραγωγού πνευματικής ιδιοκτησίας στον κόσμο, όπου το 65% των αιτήσεων πνευματικής ιδιοκτησίας που κατατέθηκαν παγκοσμίως προέρχεται από την Ασία, και κυρίως από την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία.

Η SAIP επικεντρώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια για να επεκτείνει τη συνεργασία της με διεθνή γραφεία IP και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και για την επίτευξη διαφορετικών στρατηγικών στόχων. Ως εκ τούτου, υπέγραψε 7 Μνημόνιο Συνεργασίας με Διεθνή Γραφεία IP όπως το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO), την  Εθνική Διοίκηση Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Κίνας (CNIPA), το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της Ιαπωνίας (JPO), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), το Κορεατικό Διανοητικό Γραφείο Ιδιοκτησίας (KIPO), Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIPO).

Αυτό είναι επιπλέον των υπογεγραμμένων συμφωνιών ανταλλαγής δεδομένων 2, και ενώ υπάρχει ένα γρήγορο κομμάτι γραφείων ευρεσιτεχνίας, το SAIP έχει υπογράψει 4 συμφωνίες για αυτοκινητόδρομο δίωξης ευρεσιτεχνίας με αυτά τα γραφεία για ανταλλαγή αναφορών εξέτασης, οι οποίες θα προσφέρουν την ευκαιρία να παρακολούθηση της κατάθεσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας,  μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μεταξύ των συμμετεχόντων γραφείων, μειώνοντας έτσι τον φόρτο εργασίας των εξεταστών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και βελτιώνοντας την ποιότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Επιπλέον, υπογράφηκαν επίσης προγράμματα συνεργασίας TISC και IPTI με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Το πρόγραμμα TISC σκοπεύει να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο κέντρων υποστήριξης τεχνολογίας και καινοτομίας, ενώ το πρόγραμμα IPTI στοχεύει στη δημιουργία ενός Ινστιτούτου κατάρτισης IP στο SAIP. Σε γενικές γραμμές, οι συμφωνίες αυτές επικεντρώνονται στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και στην ανάπτυξη ικανοτήτων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει κόμβος IP στην περιοχή MENA. Αναγνωρίζοντας τις χώρες της G20 αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και τα τρία τέταρτα του διεθνούς εμπορίου, και περίπου το 96% όλων των αρχειοθετήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, το 91% όλων των καταχωρίσεων εμπορικών σημάτων, το 94% των παγκόσμιων αρχειοθετήσεων και το 73% των εξαγωγών δημιουργικών αγαθών προέρχονταν από χώρες της G20. Στις 26 Οκτωβρίου 2020, η Σαουδική Γραμματεία πνευματικής ιδιοκτησίας της Σαουδικής Αραβίας και η Γραμματεία της Σαουδικής Αραβίας G20 διοργάνωσαν το IP20 + Global Intellectual Property Challenges Forum στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Διασκέψεων, προς τιμήν της G20 Σαουδικής Προεδρίας το 2020. Το Φόρουμ συγκέντρωσε τους Αρχηγούς των γραφείων IP που λειτουργούν στο Οι χώρες της G20, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και άλλοι αξιόλογοι επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να καθορίσουν τις προτεραιότητες ως απάντηση σε παγκόσμιες πανδημίες και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η εναρμόνιση των μέτρων λειτουργίας IP, η κοινή χρήση πολιτικών IP και η διάδοση γνώσεων IP. Με βάση αυτές τις προτεραιότητες, τα γραφεία IP της G20 δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση που μοιράζονταν την κοινή τους αναγνώριση της σημασίας της IP και της συμφωνίας για τη μελλοντική κατεύθυνση των πρωτοβουλιών IP20 + για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κινδύνων.

Από την ένταξή του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) το 1982, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποδίδει μεγάλη σημασία στην πνευματική ιδιοκτησία και εργάζεται ενεργά για την επίτευξη της αποστολής του WIPO για την προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη όλων χώρες, μέσω ενός ισορροπημένου και αποτελεσματικού παγκόσμιου οικοσυστήματος IP.

Μάνος ΣταραμόπουλοςΔημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία