Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μεγάλο Σάββατο

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Η Εκκλησία μας σήμερα μνημονεύει την ταφή του Κυρίου μετά την εις Άδου κάθοδό Του.

Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο ΚΗ'(28) 1-20 αναφέρεται ότι μετά την ανάστασή Του ο Ιησούς, το πρωΐ της Κυριακής,συνάντησε πρώτα τη Μαρία τη Μαγδαληνή και κάποιες γυναίκες οι οποίες πήγαιναν στον τάφο Του. Νωρίτερα όμως, Άγγελος Κυρίου ολόλευκος με όψη αστραπής, ήρθε από τον ουρανό και κύλησε τον μεγάλο λίθο από την είσοδο του τάφου προκαλώντας δυνατό σεισμό. Όταν οι γυναίκες, έχοντας προμηθευτεί αρώματα για να αλείψουν το νεκρό σώμα του Ιησού, πλησίασαν στον τάφο, ο Άγγελος τους είπε «μὴ φοβεῖσθε ὑμεῖς· οἶδα γὰρ ὅτι ᾿Ιησοῦν τὸν ἐσταυρωμένον ζητεῖτε· οὐκ ἔστιν ὧδε· ἠγέρθη γὰρ καθὼς εἶπε. δεῦτε ἴδετε τὸν τόπον ὅπου ἔκειτο ὁ Κύριος. καὶ ταχὺ πορευθεῖσαι εἴπατε τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ ὅτι ἠγέρθη ἀπὸ τῶν νεκρῶν, καὶ ἰδοὺ προάγει ὑμᾶς εἰς τὴν Γαλιλαίαν· ἐκεῖ αὐτὸν ὄψεσθε· ἰδοὺ εἶπον ὑμῖν». Τότε οι γυναίκες βγήκαν από το μνήμα με δέος και με μεγάλη χαρά και πήγαν να διαδώσουν το χαρμόσυνο γεγονός στους μαθητές Του. Στο δρόμο λοιπόν, συναντώντας τον Ιησού, έπεσαν στα πόδια Του, Τον προσκύνησαν και Εκείνος είπε «μὴ φοβεῖσθε· ὑπάγετε ἀπαγγείλατε τοῖς ἀδελφοῖς μου ἵνα ἀπέλθωσιν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, κἀκεῖ με ὄψονται». Όταν οι γυναίκες έφυγαν, κάποιοι από τους φρουρούς πήγαν στους αρχιερείς και ανέφεραν όσα συνέβησαν και εκείνοι κάνοντας συμβούλιο με τους πρεσβυτέρους αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τους στρατιώτες για να πουν ότι οι μαθητές Του έκλεψαν το σώμα του Κυρίου από τον τάφο την ώρα που κοιμόντουσαν, και μάλιστα, είπαν πως αν αυτό το μάθει ο Ρωμαίος διοικητής θα αναλάβουν κάθε ευθύνη. Έτσι, εμφανίστηκε ο Ιησούς στους έντεκα μαθητές στη Γαλιλαία εκεί όπου τους είχε πει να πάνε. Μόλις εκείνοι Τον είδαν, Τον προσκύνησαν, αλλά επειδή κάποιοι είχαν αμφιβολίες, τους είπε «ἐδόθη μοι πᾶσα ἐξουσία ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ γῆς. πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος». 
Το Μεγάλο Σάββατο, οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι έχοντας την άδεια του Πιλάτου να ασφαλίσουν τον τάφο του Χριστού μέχρι την τρίτη ήμερα, εξαιτίας της υποψίας που είχαν μήπως οι μαθητές θελήσουν να κλέψουν το βράδυ το σώμα Του και κηρύξουν ότι αναστήθηκε, τοποθετούν φρουρά από στρατιώτες για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Παρ’ όλο που το σώμα του Ιησού έχει ταφεί, δεν γνωρίζει την φθορά των νεκρών σωμάτων, αφού παραμένει ενωμένο με την θεότητα τη στιγμή μάλιστα που η ψυχή του Κυρίου βρίσκεται στον Άδη. Το έργο, δηλαδή, της Θείας Οικονομίας πραγματοποιείται μέσα από την νίκη του θανάτου.
Κατά την ιουδαϊκή πίστη και πεποίθηση, ένας νεκρός δεν δύναται να επιστρέψει στη ζωή παρά μόνο κατά την εσχατολογική ανάσταση. Το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν διστάζουν να πάνε στον τάφο παρά την κοινωνική κατακραυγή της εποχής και παρά το ότι δεν έχουν βοήθεια από κάποιον για να μετακινήσουν τον λίθο που φράζει την είσοδο, αποδεικνύει ότι η αγάπη τους για τον Ιησού είναι πάνω από κάθε φόβο τους. Για τις μυροφόρες ο θάνατος είναι ένα αμετάκλητο γεγονός, αλλά η Ανάστασή Του είναι μια απροσδόκητη και αναμφισβήτητη εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές αποδεικνύεται πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τα λόγια του Χριστού για την επερχόμενη Ανάστασή Του και Τον θεωρούν οριστικά νεκρό. Ωστόσο, ο Χριστός ανατρέπει τις προσδοκίες των Ιουδαίων και η δύναμη του Θεού αποδεικνύει την υπερβατικότητα έναντι της ανθρώπινης λογικής.
Τέλος, βιώνοντας τη θλίψη του θανάτου του Κυρίου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασής Του, το οποίο είναι το γεγονός της νίκης επί του θανάτου, του ελπιδοφόρου μηνύματος της σωτηρίας και της προοπτικής του ανθρώπου για αιώνια ζωή.
Ἀπολυτίκιο:
Ὁ εὐσχήμων Ἰωσήφ, ἀπὸ τοῦ ξύλου καθελὼν τὸ ἄχραντόν σου Σῶμα, σινδόνι καθαρᾷ, εἱλήσας καὶ ἀρώμασιν, ἐν μνήματι καινῷ κηδεύσας ἀπέθετο.


Σας εύχομαι το επερχόμενο μήνυμα της Αναστάσεως να φωτίζει την ψυχή σας σε όλες τις δοκιμασίες της ζωής!Καλή Ανάσταση!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία