Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021

Μεγάλο Σάββατο

Must Read

Το eBay στηρίζει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις -Το πλάνο

Η eBay και το BestPrice.gr ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενδυνάμωση...

Λευτέρης Αβραμάκης: «Το Κωπηλατοδρόμιο του Πεθελινού αποτελεί ένα αθλητικό asset για το Νομό Σερρών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε το...

Η Εκκλησία μας σήμερα μνημονεύει την ταφή του Κυρίου μετά την εις Άδου κάθοδό Του.

Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο ΚΗ'(28) 1-20 αναφέρεται ότι μετά την ανάστασή Του ο Ιησούς, το πρωΐ της Κυριακής,συνάντησε πρώτα τη Μαρία τη Μαγδαληνή και κάποιες γυναίκες οι οποίες πήγαιναν στον τάφο Του. Νωρίτερα όμως, Άγγελος Κυρίου ολόλευκος με όψη αστραπής, ήρθε από τον ουρανό και κύλησε τον μεγάλο λίθο από την είσοδο του τάφου προκαλώντας δυνατό σεισμό. Όταν οι γυναίκες, έχοντας προμηθευτεί αρώματα για να αλείψουν το νεκρό σώμα του Ιησού, πλησίασαν στον τάφο, ο Άγγελος τους είπε «μὴ φοβεῖσθε ὑμεῖς· οἶδα γὰρ ὅτι ᾿Ιησοῦν τὸν ἐσταυρωμένον ζητεῖτε· οὐκ ἔστιν ὧδε· ἠγέρθη γὰρ καθὼς εἶπε. δεῦτε ἴδετε τὸν τόπον ὅπου ἔκειτο ὁ Κύριος. καὶ ταχὺ πορευθεῖσαι εἴπατε τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ ὅτι ἠγέρθη ἀπὸ τῶν νεκρῶν, καὶ ἰδοὺ προάγει ὑμᾶς εἰς τὴν Γαλιλαίαν· ἐκεῖ αὐτὸν ὄψεσθε· ἰδοὺ εἶπον ὑμῖν». Τότε οι γυναίκες βγήκαν από το μνήμα με δέος και με μεγάλη χαρά και πήγαν να διαδώσουν το χαρμόσυνο γεγονός στους μαθητές Του. Στο δρόμο λοιπόν, συναντώντας τον Ιησού, έπεσαν στα πόδια Του, Τον προσκύνησαν και Εκείνος είπε «μὴ φοβεῖσθε· ὑπάγετε ἀπαγγείλατε τοῖς ἀδελφοῖς μου ἵνα ἀπέλθωσιν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, κἀκεῖ με ὄψονται». Όταν οι γυναίκες έφυγαν, κάποιοι από τους φρουρούς πήγαν στους αρχιερείς και ανέφεραν όσα συνέβησαν και εκείνοι κάνοντας συμβούλιο με τους πρεσβυτέρους αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τους στρατιώτες για να πουν ότι οι μαθητές Του έκλεψαν το σώμα του Κυρίου από τον τάφο την ώρα που κοιμόντουσαν, και μάλιστα, είπαν πως αν αυτό το μάθει ο Ρωμαίος διοικητής θα αναλάβουν κάθε ευθύνη. Έτσι, εμφανίστηκε ο Ιησούς στους έντεκα μαθητές στη Γαλιλαία εκεί όπου τους είχε πει να πάνε. Μόλις εκείνοι Τον είδαν, Τον προσκύνησαν, αλλά επειδή κάποιοι είχαν αμφιβολίες, τους είπε «ἐδόθη μοι πᾶσα ἐξουσία ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ γῆς. πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος». 
Το Μεγάλο Σάββατο, οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι έχοντας την άδεια του Πιλάτου να ασφαλίσουν τον τάφο του Χριστού μέχρι την τρίτη ήμερα, εξαιτίας της υποψίας που είχαν μήπως οι μαθητές θελήσουν να κλέψουν το βράδυ το σώμα Του και κηρύξουν ότι αναστήθηκε, τοποθετούν φρουρά από στρατιώτες για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Παρ’ όλο που το σώμα του Ιησού έχει ταφεί, δεν γνωρίζει την φθορά των νεκρών σωμάτων, αφού παραμένει ενωμένο με την θεότητα τη στιγμή μάλιστα που η ψυχή του Κυρίου βρίσκεται στον Άδη. Το έργο, δηλαδή, της Θείας Οικονομίας πραγματοποιείται μέσα από την νίκη του θανάτου.
Κατά την ιουδαϊκή πίστη και πεποίθηση, ένας νεκρός δεν δύναται να επιστρέψει στη ζωή παρά μόνο κατά την εσχατολογική ανάσταση. Το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν διστάζουν να πάνε στον τάφο παρά την κοινωνική κατακραυγή της εποχής και παρά το ότι δεν έχουν βοήθεια από κάποιον για να μετακινήσουν τον λίθο που φράζει την είσοδο, αποδεικνύει ότι η αγάπη τους για τον Ιησού είναι πάνω από κάθε φόβο τους. Για τις μυροφόρες ο θάνατος είναι ένα αμετάκλητο γεγονός, αλλά η Ανάστασή Του είναι μια απροσδόκητη και αναμφισβήτητη εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές αποδεικνύεται πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τα λόγια του Χριστού για την επερχόμενη Ανάστασή Του και Τον θεωρούν οριστικά νεκρό. Ωστόσο, ο Χριστός ανατρέπει τις προσδοκίες των Ιουδαίων και η δύναμη του Θεού αποδεικνύει την υπερβατικότητα έναντι της ανθρώπινης λογικής.
Τέλος, βιώνοντας τη θλίψη του θανάτου του Κυρίου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασής Του, το οποίο είναι το γεγονός της νίκης επί του θανάτου, του ελπιδοφόρου μηνύματος της σωτηρίας και της προοπτικής του ανθρώπου για αιώνια ζωή.
Ἀπολυτίκιο:
Ὁ εὐσχήμων Ἰωσήφ, ἀπὸ τοῦ ξύλου καθελὼν τὸ ἄχραντόν σου Σῶμα, σινδόνι καθαρᾷ, εἱλήσας καὶ ἀρώμασιν, ἐν μνήματι καινῷ κηδεύσας ἀπέθετο.


Σας εύχομαι το επερχόμενο μήνυμα της Αναστάσεως να φωτίζει την ψυχή σας σε όλες τις δοκιμασίες της ζωής!Καλή Ανάσταση!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Το eBay στηρίζει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις -Το πλάνο

Η eBay και το BestPrice.gr ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενδυνάμωση...

Λευτέρης Αβραμάκης: «Το Κωπηλατοδρόμιο του Πεθελινού αποτελεί ένα αθλητικό asset για το Νομό Σερρών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε το Σάββατο, 17 Μαΐου 2021, το...

Επικεφαλής για το Κιλκίς με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Επικεφαλής για το Κιλκίς με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Κρήτη: Νέα θρόμβωση υπέστη ο 35χρονος από την Ιεράπετρα μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca

Η θρόμβωση που παρουσίασε ο 35χρονος, σχετίζεται με το εμβόλιο της Astrazeneca, σύμφωνα με τον διοικητή του...

Τελικός Κυπέλλου: Οριστικά χωρίς κόσμο το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Με το ισχύον πρωτόκολλο θα πραγματοποιηθεί ο τελικός κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ όπως αποφάσισε...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία