Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κυριακή Δ’ Νηστειών-Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος: 11/4

Must Read

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στο θαύμα του Χριστού να θεραπεύσει το δαιμονισμένο παιδί. Ο Κύριος μαζί με τρεις από τους μαθητές Του πηγαίνοντας στο όρος Θαβώρ, πραγματοποιεί μεταμόρφωση έμπροσθεν αυτών. Στην κοιλάδα του όρους Θαβώρ, ένας πατέρας έφερε το άρρωστο παιδί του για να το θεραπεύσουν οι μαθητές του Ιησού, όμως η δύναμή τους δεν διενήργησε και το δαιμόνιο δεν εγκατέλειψε τον άρρωστο. Παρά την αδυναμία αυτή των μαθητών, η άφιξη του Κυρίου λειτουργεί θεραπευτικά στην εκβολή του δαίμονος.

Σήμερα, οι Χριστιανοί βιώνουν τη χάρη και το θαύμα του Αποκεκαλυμμένου Θεού, ενώ ο κόσμος βιώνει την εξαθλίωση, την φθορά και την ασθένεια. Ωστόσο, το θαύμα ξεκινά με τη μεταμόρφωση του Κυρίου εις όρος υψηλόβαθμα αλλά ολοκληρώνεται μπροστά στο λαό. Η σημασία της μεταμόρφωσης δεν είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό του Χριστού, αλλά σηματοδοτεί την ανάγκη του όλου ανθρώπου να μεταμορφωθεί και να γευτεί τη ζωή υπό το πρίσμα της σωτηριολογικής αναφοράς του.

Όταν ο Κύριος επισημαίνει ως αιτίες που επιτρέπουν την πραγματοποίηση του θαύματος την προσευχή και τη νηστεία, αναφέρεται στην φροντίδα της ψυχής και του σώματος. Με τη νηστεία επιτυγχάνουμε την ταπείνωση, η οποία αποτελεί οδό προς την αρετή. Μέσα από το προσοδοφόρο αυτό έδαφος των αρετών, μας καλεί ο Χριστός να βιώσουμε και να πράξουμε το θαύμα, ελεύθερα και με συναίσθηση.

Με αυτές ακριβώς τις αρετές ασχολήθηκε ο Άγιος Ιωάννης, συγγραφέας της Κλίμακος, ο οποίος έζησε για σαράντα χρόνια στην έρημο προσευχόμενος και συνομιλούσε με τον Χριστό. Η Κλίμακα αποτελεί καρπό της πνευματικής και ασκητικής του ζωής, καθώς, αναβιβάζει τον πιστό σαν σκάλα στον αγγελικό τρόπο ζωής. Εξαιτίας των διδαχών που μας μεταφέρει ο Άγιος από την προσωπική του εμπειρία στην ερημική ζωή, με τις κλίμακες διαβάθμισης των αρετών οι οποίες τον οδήγησαν να αποκτήσει το θαυματουργικό χάρισμα, η Εκκλησία μας τον τιμά σήμερα. Παράλληλα, μας υπενθυμίζει ότι ο συνεχής αγώνας της νηστείας μας την περίοδο της Σαρακοστής μπορεί να αποβεί γόνιμος όταν εργαστούμε πνευματικά με ζήλο και αληθινή ταπείνωση. Μας προτρέπει, επομένως, η Εκκλησία με ταπεινή καρδιά, λογισμό και φρόνημα να συνεχίσουμε τον ανηφορικό αγώνα μας, συμβουλευόμενοι την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννη και μέσω αυτής της κλιμάκωσης-κορύφωσης των αρετών μας να ανταποκριθούμε στο θείο κάλεσμα της σωτηρίας μας.

Ἀπολυτίκιον  
Θεῖον κλίμακα, ὑποστηρίξας, τὴν τῶν λόγων σου, μέθοδον πάσι, Μοναστῶν ὑφηγητὴς ἀναδέδειξαι, ἐκ πρακτικῆς Ἰωάννη καθάρσεως, πρὸς θεωρίας ἀνάγων τὴν ἔλαμψιν. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Χρόνια Πολλά!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία