Διανύοντας τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, η οποία αποτελεί πρότυπο μετανοίας για κάθε αμαρτωλό άνθρωπο που ξεκινά να βαδίσει μια ζωή στα ίχνη του Χριστού με τη νηστεία και τον πνευματικό αγώνα.
Η Οσία Μαρία γεννήθηκε και έζησε στην Αίγυπτο μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Παρά το γεγονός ότι ήταν Χριστιανή, δεν είχε δεχθεί κατάλληλη διαπαιδαγώγηση με βάση τις αρχές και αξίες της Ορθόδοξης πίστης, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί σε φιλήδονο βίο για δεκαεπτά χρόνια στο περιβάλλον της Αλεξάνδρειας.
Μια μέρα, λοιπόν, μετέβη στα Ιεροσόλυμα μαζί με πλήθος προσκυνητών και παρευρέθη στην ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Τότε, αν και οι προσκυνητές εισήλθαν στον Ιερό Ναό, εκείνη παρά τις προσπάθειές της να εισέλθει ένιωσε μια δύναμη να την εμποδίζει. Το γεγονός αυτό, την πλήγωσε και γονυπετής ζήτησε από την Παναγία να της επιτρέψει να μπει με την υπόσχεση ότι θα αλλάξει ριζικά ζωή.
Έτσι, με την θερμή της παράκληση, κατάφερε να εισέλθει στην Εκκλησία και να προσκυνήσει τον Τίμιο και Αγιοποιό Σταυρό του Κυρίου. Φεύγοντας από τα Ιεροσόλυμα και περνώντας από τον Ιορδάνη, έμεινε στα βάθη της ερήμου για 47 ολόκληρα χρόνια κάνοντας ζωή μετανοίας και νοεράς προσευχής.
Προς το τέλος της ζωής της, συνάντησε τον Ζωσιμά, έναν Μοναχό που ζούσε σε Μοναστήρι της Παλαιστίνης, στον οποίο εξομολογήθηκε την αμαρτωλή ζωή της και του ζήτησε τη Μεγάλη Πέμπτη να κοινωνήσει το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Χριστού. Όταν όμως το επόμενο έτος ο Ζωσιμάς πήγε να την κοινωνήσει, τη βρήκε νεκρή και δίπλα στο κεφάλι της ένα σημείωμα προς εκείνον: «Αββά Ζωσιμά, θάψε σε αυτόν τον τόπο το λείψανο της ταπεινής Μαρίας και προσευχήσου στο Θεό για εμένα. Πέθανα την ημέρα των Παθών του Κυρίου μετά τη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων».
Εν κατακλείδι, η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, παρά την άγνοια που την οδήγησε στην αμαρτητική πράξη και ζωή, κατάφερε δια της αληθούς μετανοίας και δια της πίστεώς της, όχι μόνο να καθαρθεί αλλά να φωτιστεί, να αγιαστεί και να σωθεί ευφραινόμενη αιωνίως τη ζωή των Αγγέλων.
Η σημερινή ημέρα είναι, επομένως, ημέρα αφιερωμένη στο παράδειγμα μετανοίας της Οσίας, η οποία μεταστράφηκε και με ταπείνωση και πνευματικό αγώνα κατόρθωσε να περάσει από την αμαρτία στη μετάνοια, από το σκοτάδι στο φως, από την άγνοια της πίστης στην εν Χριστώ αιώνια ζωή.
Το απολυτίκιο της εορτής:
Φωτισθείσα ενθέως Σταυρού τη χάριτι, της μετανοίας εδείχθης φωτοφανής λαμπηδών, των παθών τον σκοτασμόν λιπούσα πάνσεμνε· όθεν ως άγγελος Θεού, Ζωσιμά τω ιερώ, ωράθης εν τη ερήμω, Μαρία Οσία Μήτερ· μεθ’ ού δυσώπει υπέρ πάντων ημών.
Χρόνια Πολλά!
Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.