Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μεγάλη Τετάρτη

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Την Μεγάλη Τετάρτη η  Εκκλησία μας τιμά την ανάμνηση της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα που μετανόησε, τη σύγκληση του Συνεδρίου των Ιουδαίων που λαμβάνει την καταδικαστική απόφαση του Κυρίου, αλλά και την προδοσία του Ιούδα. 

Σύμφωνα με την Ευαγγελική περικοπή (Κατά Ματθαίον 26, 6-16) ο Ιησούς δύο μέρες πριν το Πάσχα ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα και προσκλήθηκε στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού. Εκεί μια γυναίκα αμαρτωλή, όταν έμαθε ότι ο Κύριος είχε έρθει στην πόλη, εμφανίστηκε κρατώντας ένα αλαβάστρινο δοχείο γεμάτο με ακριβό μύρο και προχωρώντας προς τον Ιησού, άνοιξε το δοχείο και έχυσε το μύρο στο κεφάλι Του, τη στιγμή που Εκείνος έτρωγε. Βλέποντας οι μαθητές την στάση της, δυσανασχέτησαν λέγοντας: «εἰς τί ἡ ἀπώλεια αὕτη; ἠδύνατο γὰρ τοῦτο τὸ μύρον πραθῆναι πολλοῦ καὶ δοθῆναι τοῖς πτωχοῖς.» 
Ο Χριστός είχε επανειλημμένα διδάξει την ελεημοσύνη στους φτωχούς. Ωστόσο, για να μην αποτραπεί από την καλή πράξη που έκανε η γυναίκα, ο Κύριος είπε στους μαθητές:«τί κόπους παρέχετε τῇ γυναικί; ἔργον γὰρ καλὸν εἰργάσατο εἰς ἐμέ. τοὺς πτωχοὺς γὰρ πάντοτε ἔχετε μεθ’ ἑαυτῶν, ἐμὲ δὲ οὐ πάντοτε ἔχετε. βαλοῦσα γὰρ αὕτη τὸ μύρον τοῦτο ἐπὶ τοῦ σώματός μου, πρὸς τὸ ἐνταφιάσαι με ἐποίησεν. ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ὅπου ἐὰν κηρυχθῇ τὸ εὐαγγέλιον τοῦτο ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ, λαληθήσεται καὶ ὃ ἐποίησεν αὕτη εἰς μνημόσυνον αὐτῆς». Μάλιστα, κάνοντας λόγο για τον ενταφιασμό Του, έδωσε στον Ιούδα την ευκαιρία να μην προβεί σε προδοσία και υποστήριξε ότι η καλή πράξη της θα κηρύσσεται σε όλη την οικουμένη, όπου κηρύσσεται και το Ευαγγέλιο.Η Εκκλησία μας, χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη Ευαγγελική περικοπή, για να προβάλλει τη μετάνοια της πόρνης σε αντίθεση με τη στάση του Ιούδα να προδώσει τον Κύριο και συγκρίνει τις δύο καταστάσεις. Η πόρνη μετανοεί και ξεπλένει την αμαρτία της και η μετάνοιά της την ανυψώνει και την κάνει μυροφόρο. Αντιθέτως, ο Ιούδας φέρεται να είναι έρμαιο της φιλαργυρίας του και να απομακρύνεται από το Θεό.
Κατά την Ακολουθία της Μεγάλης Τετάρτης, τελείται το Μυστήριο του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρα, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, ο οποίος αναφέρεται  στο πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή Του στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα που σηματοδοτεί την αρχή των Παθών του Χριστού.
Ἀπολυτίκιο:
Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα, ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῷ ὕπνῳ κατενεχθής, ἵνα μῄ τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καὶ τῆς βασιλείας ἔξω κλεισθῇς, ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός, διὰ τῆς Θεοτόκου ἐλέησον ἡμᾶς.

Καλή και Ευλογημένη Μεγάλη Τετάρτη με μετάνοια και συγχώρεση!Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία