Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μεγάλη Τετάρτη

Must Read

Την Μεγάλη Τετάρτη η  Εκκλησία μας τιμά την ανάμνηση της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα που μετανόησε, τη σύγκληση του Συνεδρίου των Ιουδαίων που λαμβάνει την καταδικαστική απόφαση του Κυρίου, αλλά και την προδοσία του Ιούδα. 

Σύμφωνα με την Ευαγγελική περικοπή (Κατά Ματθαίον 26, 6-16) ο Ιησούς δύο μέρες πριν το Πάσχα ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα και προσκλήθηκε στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού. Εκεί μια γυναίκα αμαρτωλή, όταν έμαθε ότι ο Κύριος είχε έρθει στην πόλη, εμφανίστηκε κρατώντας ένα αλαβάστρινο δοχείο γεμάτο με ακριβό μύρο και προχωρώντας προς τον Ιησού, άνοιξε το δοχείο και έχυσε το μύρο στο κεφάλι Του, τη στιγμή που Εκείνος έτρωγε. Βλέποντας οι μαθητές την στάση της, δυσανασχέτησαν λέγοντας: «εἰς τί ἡ ἀπώλεια αὕτη; ἠδύνατο γὰρ τοῦτο τὸ μύρον πραθῆναι πολλοῦ καὶ δοθῆναι τοῖς πτωχοῖς.» 
Ο Χριστός είχε επανειλημμένα διδάξει την ελεημοσύνη στους φτωχούς. Ωστόσο, για να μην αποτραπεί από την καλή πράξη που έκανε η γυναίκα, ο Κύριος είπε στους μαθητές:«τί κόπους παρέχετε τῇ γυναικί; ἔργον γὰρ καλὸν εἰργάσατο εἰς ἐμέ. τοὺς πτωχοὺς γὰρ πάντοτε ἔχετε μεθ’ ἑαυτῶν, ἐμὲ δὲ οὐ πάντοτε ἔχετε. βαλοῦσα γὰρ αὕτη τὸ μύρον τοῦτο ἐπὶ τοῦ σώματός μου, πρὸς τὸ ἐνταφιάσαι με ἐποίησεν. ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ὅπου ἐὰν κηρυχθῇ τὸ εὐαγγέλιον τοῦτο ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ, λαληθήσεται καὶ ὃ ἐποίησεν αὕτη εἰς μνημόσυνον αὐτῆς». Μάλιστα, κάνοντας λόγο για τον ενταφιασμό Του, έδωσε στον Ιούδα την ευκαιρία να μην προβεί σε προδοσία και υποστήριξε ότι η καλή πράξη της θα κηρύσσεται σε όλη την οικουμένη, όπου κηρύσσεται και το Ευαγγέλιο.Η Εκκλησία μας, χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη Ευαγγελική περικοπή, για να προβάλλει τη μετάνοια της πόρνης σε αντίθεση με τη στάση του Ιούδα να προδώσει τον Κύριο και συγκρίνει τις δύο καταστάσεις. Η πόρνη μετανοεί και ξεπλένει την αμαρτία της και η μετάνοιά της την ανυψώνει και την κάνει μυροφόρο. Αντιθέτως, ο Ιούδας φέρεται να είναι έρμαιο της φιλαργυρίας του και να απομακρύνεται από το Θεό.
Κατά την Ακολουθία της Μεγάλης Τετάρτης, τελείται το Μυστήριο του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρα, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, ο οποίος αναφέρεται  στο πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή Του στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα που σηματοδοτεί την αρχή των Παθών του Χριστού.
Ἀπολυτίκιο:
Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα, ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῷ ὕπνῳ κατενεχθής, ἵνα μῄ τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καὶ τῆς βασιλείας ἔξω κλεισθῇς, ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός, διὰ τῆς Θεοτόκου ἐλέησον ἡμᾶς.

Καλή και Ευλογημένη Μεγάλη Τετάρτη με μετάνοια και συγχώρεση!Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -spot_img

Πρόσφατα Νέα

ΑΡΘΡΟ ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ NRDC-GR ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος Διεθνολόγος -  Πολιτικός Επιστήμονας και  πρώην Γενικός Διευθυντής  Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΔΣ) Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Φέτος εορτάζουμε την 20η επέτειο του...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -spot_img

Στην ίδια κατηγορία