Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021

Μεγάλη Τετάρτη

Must Read

Το eBay στηρίζει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις -Το πλάνο

Η eBay και το BestPrice.gr ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενδυνάμωση...

Λευτέρης Αβραμάκης: «Το Κωπηλατοδρόμιο του Πεθελινού αποτελεί ένα αθλητικό asset για το Νομό Σερρών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε το...

Την Μεγάλη Τετάρτη η  Εκκλησία μας τιμά την ανάμνηση της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα που μετανόησε, τη σύγκληση του Συνεδρίου των Ιουδαίων που λαμβάνει την καταδικαστική απόφαση του Κυρίου, αλλά και την προδοσία του Ιούδα. 

Σύμφωνα με την Ευαγγελική περικοπή (Κατά Ματθαίον 26, 6-16) ο Ιησούς δύο μέρες πριν το Πάσχα ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα και προσκλήθηκε στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού. Εκεί μια γυναίκα αμαρτωλή, όταν έμαθε ότι ο Κύριος είχε έρθει στην πόλη, εμφανίστηκε κρατώντας ένα αλαβάστρινο δοχείο γεμάτο με ακριβό μύρο και προχωρώντας προς τον Ιησού, άνοιξε το δοχείο και έχυσε το μύρο στο κεφάλι Του, τη στιγμή που Εκείνος έτρωγε. Βλέποντας οι μαθητές την στάση της, δυσανασχέτησαν λέγοντας: «εἰς τί ἡ ἀπώλεια αὕτη; ἠδύνατο γὰρ τοῦτο τὸ μύρον πραθῆναι πολλοῦ καὶ δοθῆναι τοῖς πτωχοῖς.» 
Ο Χριστός είχε επανειλημμένα διδάξει την ελεημοσύνη στους φτωχούς. Ωστόσο, για να μην αποτραπεί από την καλή πράξη που έκανε η γυναίκα, ο Κύριος είπε στους μαθητές:«τί κόπους παρέχετε τῇ γυναικί; ἔργον γὰρ καλὸν εἰργάσατο εἰς ἐμέ. τοὺς πτωχοὺς γὰρ πάντοτε ἔχετε μεθ’ ἑαυτῶν, ἐμὲ δὲ οὐ πάντοτε ἔχετε. βαλοῦσα γὰρ αὕτη τὸ μύρον τοῦτο ἐπὶ τοῦ σώματός μου, πρὸς τὸ ἐνταφιάσαι με ἐποίησεν. ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ὅπου ἐὰν κηρυχθῇ τὸ εὐαγγέλιον τοῦτο ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ, λαληθήσεται καὶ ὃ ἐποίησεν αὕτη εἰς μνημόσυνον αὐτῆς». Μάλιστα, κάνοντας λόγο για τον ενταφιασμό Του, έδωσε στον Ιούδα την ευκαιρία να μην προβεί σε προδοσία και υποστήριξε ότι η καλή πράξη της θα κηρύσσεται σε όλη την οικουμένη, όπου κηρύσσεται και το Ευαγγέλιο.Η Εκκλησία μας, χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη Ευαγγελική περικοπή, για να προβάλλει τη μετάνοια της πόρνης σε αντίθεση με τη στάση του Ιούδα να προδώσει τον Κύριο και συγκρίνει τις δύο καταστάσεις. Η πόρνη μετανοεί και ξεπλένει την αμαρτία της και η μετάνοιά της την ανυψώνει και την κάνει μυροφόρο. Αντιθέτως, ο Ιούδας φέρεται να είναι έρμαιο της φιλαργυρίας του και να απομακρύνεται από το Θεό.
Κατά την Ακολουθία της Μεγάλης Τετάρτης, τελείται το Μυστήριο του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρα, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, ο οποίος αναφέρεται  στο πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή Του στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα που σηματοδοτεί την αρχή των Παθών του Χριστού.
Ἀπολυτίκιο:
Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα, ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῷ ὕπνῳ κατενεχθής, ἵνα μῄ τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καὶ τῆς βασιλείας ἔξω κλεισθῇς, ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός, διὰ τῆς Θεοτόκου ἐλέησον ἡμᾶς.

Καλή και Ευλογημένη Μεγάλη Τετάρτη με μετάνοια και συγχώρεση!Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Το eBay στηρίζει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις -Το πλάνο

Η eBay και το BestPrice.gr ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενδυνάμωση...

Λευτέρης Αβραμάκης: «Το Κωπηλατοδρόμιο του Πεθελινού αποτελεί ένα αθλητικό asset για το Νομό Σερρών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε το Σάββατο, 17 Μαΐου 2021, το...

Επικεφαλής για το Κιλκίς με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Επικεφαλής για το Κιλκίς με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Κρήτη: Νέα θρόμβωση υπέστη ο 35χρονος από την Ιεράπετρα μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca

Η θρόμβωση που παρουσίασε ο 35χρονος, σχετίζεται με το εμβόλιο της Astrazeneca, σύμφωνα με τον διοικητή του...

Τελικός Κυπέλλου: Οριστικά χωρίς κόσμο το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Με το ισχύον πρωτόκολλο θα πραγματοποιηθεί ο τελικός κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ όπως αποφάσισε...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία