Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021

Μεγάλη Πέμπτη

Must Read

Το eBay στηρίζει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις -Το πλάνο

Η eBay και το BestPrice.gr ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενδυνάμωση...

Λευτέρης Αβραμάκης: «Το Κωπηλατοδρόμιο του Πεθελινού αποτελεί ένα αθλητικό asset για το Νομό Σερρών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε το...

Τη Μεγάλη Πέμπτη η Εκκλησία μας τιμά την ανάμνηση της νίψεως των ποδών των Αποστόλων από τον Χριστό, το Μυστικό Δείπνο με το οποίο ο Κύριος μας παρέδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, την υπερφυά προσευχή προς τον Πατέρα Του και το γεγονός της προδοσίας του Ιούδα που στέκεται αφορμή για την αρχή των Αγίων Παθών του Κυρίου.
Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο Κατά Ιωάννην ΙΓ'(13) 3-11, ο Ιησούς πλένει τα πόδια των Μαθητών Του και τους προειδοποιεί για την επερχόμενη προδοσία λέγοντας «οὐχὶ πάντες καθαροί ἐστε» και επισημαίνοντας εν συνεχεία ότι «εἰ οὖν ἐγὼ ἔνιψα ὑμῶν τοὺς πόδας, ὁ Κύριος καὶ ὁ Διδάσκαλος, καὶ ὑμεῖς ὀφείλετε ἀλλήλων νίπτειν τοὺς πόδας». Η διδασκαλία του Κυρίου όμως, αφορά και το γεγονός ότι κανείς δεν είναι ανώτερος από κανέναν και δεν θα πρέπει να επιδιώκουμε τα πρωτεία, καθώς, όλοι έχουμε ως αναφορά μας τον Θεό: «οὐκ ἔστι δοῦλος μείζων τοῦ κυρίου αὐτοῦ, οὐδὲ ἀπόστολος μείζων τοῦ πέμψαντος αὐτόν. εἰ ταῦτα οἴδατε, μακάριοί ἐστε ἐὰν ποιῆτε αὐτά». Και στο Κατά Λουκάν ΚΒ'(22) 25-30, αναφέρεται επίσης ότι «ὁ μείζων ἐν ὑμῖν γινέσθω ὡς ὁ νεώτερος, καὶ ὁ ἡγούμενος ὡς ὁ διακονῶν».
Στο Κατά Ματθαίον ΚΣΤ'(26) 2-20 ο Ιησούς ανακοίνωσε στους μαθητές ότι ο Υιός του ανθρώπου προχωρά προς τον λυτρωτικό θάνατο, σύμφωνα με τις προφητείες που έχουν γραφτεί για Εκείνον. Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ένας εκ των δώδεκα μαθητών, πήγε στους αρχιερείς και συμφώνησε να τους Τον παραδώσει με αντάλλαγμα τριάκοντα ἀργύρια. Όταν βράδιασε, κάθισαν και οι δώδεκα μαθητές στο τραπέζι και ο Κύριος τους είπε ότι κάποιος ανάμεσά τους θα τον προδώσει. Τότε όλοι άρχισαν εναγωνίως να Τον ρωτούν ποιος από όλους πρόκειται να διαπράξει κάτι τέτοιο και ο Ιούδας λέει: «μήτι ἐγώ εἰμι, ραββί;». Η απάντηση του Κυρίου «σὺ εἶπας.», επιβεβαιώνει το πρόσωπο που θα Τον προδώσει.Έπειτα, ο Διδάσκαλος πήρε ψωμί στα χέρια Του, δοξολόγησε τον Ουράνιο Πατέρα με ευχαριστήρια προσευχή και αφού το έκοψε σε κομμάτια και το μοίρασε στους μαθητές, είπε: «λάβετε φάγετε· τοῦτό ἐστι τὸ σῶμα μου». Πήρε μετά το ποτήρι με το κρασί και αφού ευχαρίστησε τον Πατέρα το έδωσε στους μαθητές και είπε: «πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες· τοῦτο γάρ ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν». Έτσι, στο μυστικό Δείπνο, ο Κύριος μας παραδίδει το Μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως με τον άρτο και τον οίνο που μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού.

Αφού έψαλαν τους καθιερωμένους ψαλμούς, πήγαν στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός τους μίλησε για την επερχόμενη Ανάστασή Του. Φθάνοντας στη Γεθσημανή, αναχωρεί μόνος Του για να προσευχηθεί. Στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, ΙΗ'(18) 1-28, ολοκληρώνοντας την προσευχή, καταφθάνει ο Ιούδας με Ρωμαίους στρατιώτες οπλισμένους και πλήθος ανθρώπων. Φιλάει το δάσκαλό Του και Τον παραδίδει. Συλλαμβάνεται, λοιπόν, ο Ιησούς και Τον οδηγούν δέσμιο στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Οι μαθητές αποχωρούν, ο Πέτρος Τον ακολουθεί ως την αρχιερατική αυλή και από φόβο αρνείται τρεις φορές ότι είναι μαθητής Του.
Ο Ιησούς παρουσιάζεται ενώπιον του παράνομου συνεδρίου, εξετάζεται για τους μαθητές και τη διδασκαλία Του, για το αν είναι πράγματι ο Χριστός και αφού είπε την αλήθεια, κρίνεται ως ένοχος με θανατική σταυρική ποινή, επειδή δήθεν βλασφήμησε. Έτσι, αρχίζουν να Τον εμπαίζουν, να Τον φτύνουν στο πρόσωπο και να Τον χτυπάνε.
Ἀπολυτίκιο:
Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι.

Ευλογημένη και Άγια Μεγάλη Πέμπτη, με ελπίδα και προσμονή για την Ανάσταση!


Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη Τετάρτη
Επόμενο άρθροΜεγάλη Παρασκευή

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Το eBay στηρίζει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις -Το πλάνο

Η eBay και το BestPrice.gr ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενδυνάμωση...

Λευτέρης Αβραμάκης: «Το Κωπηλατοδρόμιο του Πεθελινού αποτελεί ένα αθλητικό asset για το Νομό Σερρών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε το Σάββατο, 17 Μαΐου 2021, το...

Επικεφαλής για το Κιλκίς με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Επικεφαλής για το Κιλκίς με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Κρήτη: Νέα θρόμβωση υπέστη ο 35χρονος από την Ιεράπετρα μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca

Η θρόμβωση που παρουσίασε ο 35χρονος, σχετίζεται με το εμβόλιο της Astrazeneca, σύμφωνα με τον διοικητή του...

Τελικός Κυπέλλου: Οριστικά χωρίς κόσμο το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Με το ισχύον πρωτόκολλο θα πραγματοποιηθεί ο τελικός κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ όπως αποφάσισε...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία