Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεγάλη Πέμπτη

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Τη Μεγάλη Πέμπτη η Εκκλησία μας τιμά την ανάμνηση της νίψεως των ποδών των Αποστόλων από τον Χριστό, το Μυστικό Δείπνο με το οποίο ο Κύριος μας παρέδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, την υπερφυά προσευχή προς τον Πατέρα Του και το γεγονός της προδοσίας του Ιούδα που στέκεται αφορμή για την αρχή των Αγίων Παθών του Κυρίου.
Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο Κατά Ιωάννην ΙΓ'(13) 3-11, ο Ιησούς πλένει τα πόδια των Μαθητών Του και τους προειδοποιεί για την επερχόμενη προδοσία λέγοντας «οὐχὶ πάντες καθαροί ἐστε» και επισημαίνοντας εν συνεχεία ότι «εἰ οὖν ἐγὼ ἔνιψα ὑμῶν τοὺς πόδας, ὁ Κύριος καὶ ὁ Διδάσκαλος, καὶ ὑμεῖς ὀφείλετε ἀλλήλων νίπτειν τοὺς πόδας». Η διδασκαλία του Κυρίου όμως, αφορά και το γεγονός ότι κανείς δεν είναι ανώτερος από κανέναν και δεν θα πρέπει να επιδιώκουμε τα πρωτεία, καθώς, όλοι έχουμε ως αναφορά μας τον Θεό: «οὐκ ἔστι δοῦλος μείζων τοῦ κυρίου αὐτοῦ, οὐδὲ ἀπόστολος μείζων τοῦ πέμψαντος αὐτόν. εἰ ταῦτα οἴδατε, μακάριοί ἐστε ἐὰν ποιῆτε αὐτά». Και στο Κατά Λουκάν ΚΒ'(22) 25-30, αναφέρεται επίσης ότι «ὁ μείζων ἐν ὑμῖν γινέσθω ὡς ὁ νεώτερος, καὶ ὁ ἡγούμενος ὡς ὁ διακονῶν».
Στο Κατά Ματθαίον ΚΣΤ'(26) 2-20 ο Ιησούς ανακοίνωσε στους μαθητές ότι ο Υιός του ανθρώπου προχωρά προς τον λυτρωτικό θάνατο, σύμφωνα με τις προφητείες που έχουν γραφτεί για Εκείνον. Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ένας εκ των δώδεκα μαθητών, πήγε στους αρχιερείς και συμφώνησε να τους Τον παραδώσει με αντάλλαγμα τριάκοντα ἀργύρια. Όταν βράδιασε, κάθισαν και οι δώδεκα μαθητές στο τραπέζι και ο Κύριος τους είπε ότι κάποιος ανάμεσά τους θα τον προδώσει. Τότε όλοι άρχισαν εναγωνίως να Τον ρωτούν ποιος από όλους πρόκειται να διαπράξει κάτι τέτοιο και ο Ιούδας λέει: «μήτι ἐγώ εἰμι, ραββί;». Η απάντηση του Κυρίου «σὺ εἶπας.», επιβεβαιώνει το πρόσωπο που θα Τον προδώσει.Έπειτα, ο Διδάσκαλος πήρε ψωμί στα χέρια Του, δοξολόγησε τον Ουράνιο Πατέρα με ευχαριστήρια προσευχή και αφού το έκοψε σε κομμάτια και το μοίρασε στους μαθητές, είπε: «λάβετε φάγετε· τοῦτό ἐστι τὸ σῶμα μου». Πήρε μετά το ποτήρι με το κρασί και αφού ευχαρίστησε τον Πατέρα το έδωσε στους μαθητές και είπε: «πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες· τοῦτο γάρ ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν». Έτσι, στο μυστικό Δείπνο, ο Κύριος μας παραδίδει το Μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως με τον άρτο και τον οίνο που μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού.

Αφού έψαλαν τους καθιερωμένους ψαλμούς, πήγαν στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός τους μίλησε για την επερχόμενη Ανάστασή Του. Φθάνοντας στη Γεθσημανή, αναχωρεί μόνος Του για να προσευχηθεί. Στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, ΙΗ'(18) 1-28, ολοκληρώνοντας την προσευχή, καταφθάνει ο Ιούδας με Ρωμαίους στρατιώτες οπλισμένους και πλήθος ανθρώπων. Φιλάει το δάσκαλό Του και Τον παραδίδει. Συλλαμβάνεται, λοιπόν, ο Ιησούς και Τον οδηγούν δέσμιο στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Οι μαθητές αποχωρούν, ο Πέτρος Τον ακολουθεί ως την αρχιερατική αυλή και από φόβο αρνείται τρεις φορές ότι είναι μαθητής Του.
Ο Ιησούς παρουσιάζεται ενώπιον του παράνομου συνεδρίου, εξετάζεται για τους μαθητές και τη διδασκαλία Του, για το αν είναι πράγματι ο Χριστός και αφού είπε την αλήθεια, κρίνεται ως ένοχος με θανατική σταυρική ποινή, επειδή δήθεν βλασφήμησε. Έτσι, αρχίζουν να Τον εμπαίζουν, να Τον φτύνουν στο πρόσωπο και να Τον χτυπάνε.
Ἀπολυτίκιο:
Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι.

Ευλογημένη και Άγια Μεγάλη Πέμπτη, με ελπίδα και προσμονή για την Ανάσταση!


Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη Τετάρτη
Επόμενο άρθροΜεγάλη Παρασκευή

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία