Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021

Κυριακή Δ’ Νηστειών-Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος: 11/4

Must Read

Το eBay στηρίζει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις -Το πλάνο

Η eBay και το BestPrice.gr ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενδυνάμωση...

Λευτέρης Αβραμάκης: «Το Κωπηλατοδρόμιο του Πεθελινού αποτελεί ένα αθλητικό asset για το Νομό Σερρών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε το...

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στο θαύμα του Χριστού να θεραπεύσει το δαιμονισμένο παιδί. Ο Κύριος μαζί με τρεις από τους μαθητές Του πηγαίνοντας στο όρος Θαβώρ, πραγματοποιεί μεταμόρφωση έμπροσθεν αυτών. Στην κοιλάδα του όρους Θαβώρ, ένας πατέρας έφερε το άρρωστο παιδί του για να το θεραπεύσουν οι μαθητές του Ιησού, όμως η δύναμή τους δεν διενήργησε και το δαιμόνιο δεν εγκατέλειψε τον άρρωστο. Παρά την αδυναμία αυτή των μαθητών, η άφιξη του Κυρίου λειτουργεί θεραπευτικά στην εκβολή του δαίμονος.

Σήμερα, οι Χριστιανοί βιώνουν τη χάρη και το θαύμα του Αποκεκαλυμμένου Θεού, ενώ ο κόσμος βιώνει την εξαθλίωση, την φθορά και την ασθένεια. Ωστόσο, το θαύμα ξεκινά με τη μεταμόρφωση του Κυρίου εις όρος υψηλόβαθμα αλλά ολοκληρώνεται μπροστά στο λαό. Η σημασία της μεταμόρφωσης δεν είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό του Χριστού, αλλά σηματοδοτεί την ανάγκη του όλου ανθρώπου να μεταμορφωθεί και να γευτεί τη ζωή υπό το πρίσμα της σωτηριολογικής αναφοράς του.

Όταν ο Κύριος επισημαίνει ως αιτίες που επιτρέπουν την πραγματοποίηση του θαύματος την προσευχή και τη νηστεία, αναφέρεται στην φροντίδα της ψυχής και του σώματος. Με τη νηστεία επιτυγχάνουμε την ταπείνωση, η οποία αποτελεί οδό προς την αρετή. Μέσα από το προσοδοφόρο αυτό έδαφος των αρετών, μας καλεί ο Χριστός να βιώσουμε και να πράξουμε το θαύμα, ελεύθερα και με συναίσθηση.

Με αυτές ακριβώς τις αρετές ασχολήθηκε ο Άγιος Ιωάννης, συγγραφέας της Κλίμακος, ο οποίος έζησε για σαράντα χρόνια στην έρημο προσευχόμενος και συνομιλούσε με τον Χριστό. Η Κλίμακα αποτελεί καρπό της πνευματικής και ασκητικής του ζωής, καθώς, αναβιβάζει τον πιστό σαν σκάλα στον αγγελικό τρόπο ζωής. Εξαιτίας των διδαχών που μας μεταφέρει ο Άγιος από την προσωπική του εμπειρία στην ερημική ζωή, με τις κλίμακες διαβάθμισης των αρετών οι οποίες τον οδήγησαν να αποκτήσει το θαυματουργικό χάρισμα, η Εκκλησία μας τον τιμά σήμερα. Παράλληλα, μας υπενθυμίζει ότι ο συνεχής αγώνας της νηστείας μας την περίοδο της Σαρακοστής μπορεί να αποβεί γόνιμος όταν εργαστούμε πνευματικά με ζήλο και αληθινή ταπείνωση. Μας προτρέπει, επομένως, η Εκκλησία με ταπεινή καρδιά, λογισμό και φρόνημα να συνεχίσουμε τον ανηφορικό αγώνα μας, συμβουλευόμενοι την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννη και μέσω αυτής της κλιμάκωσης-κορύφωσης των αρετών μας να ανταποκριθούμε στο θείο κάλεσμα της σωτηρίας μας.

Ἀπολυτίκιον  
Θεῖον κλίμακα, ὑποστηρίξας, τὴν τῶν λόγων σου, μέθοδον πάσι, Μοναστῶν ὑφηγητὴς ἀναδέδειξαι, ἐκ πρακτικῆς Ἰωάννη καθάρσεως, πρὸς θεωρίας ἀνάγων τὴν ἔλαμψιν. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Χρόνια Πολλά!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Το eBay στηρίζει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις -Το πλάνο

Η eBay και το BestPrice.gr ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενδυνάμωση...

Λευτέρης Αβραμάκης: «Το Κωπηλατοδρόμιο του Πεθελινού αποτελεί ένα αθλητικό asset για το Νομό Σερρών»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε το Σάββατο, 17 Μαΐου 2021, το...

Επικεφαλής για το Κιλκίς με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Επικεφαλής για το Κιλκίς με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Κρήτη: Νέα θρόμβωση υπέστη ο 35χρονος από την Ιεράπετρα μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca

Η θρόμβωση που παρουσίασε ο 35χρονος, σχετίζεται με το εμβόλιο της Astrazeneca, σύμφωνα με τον διοικητή του...

Τελικός Κυπέλλου: Οριστικά χωρίς κόσμο το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Με το ισχύον πρωτόκολλο θα πραγματοποιηθεί ο τελικός κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ όπως αποφάσισε...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία