Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Λευτέρης Αβραμάκης: «Μείωση φοιτητών, μείωση σχολών, αστυνομία πανεπιστημίων και κάμερες παντού προβλέπει το νομοσχέδιο έκτρωμα του Υπουργείου Παιδείας εν μέσω πανδημίας»

Must Read

Η κυβέρνηση που εξίσωσε σε μια νύχτα με τροπολογία τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστήμιων με τα πτυχία των αμφισβητούμενης ποιότητας κολλεγίων, επιδιώκει για μια ακόμη φορά να συρρικνώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια με τον πλέον ακραίο τρόπο. Εν μέσω πανδημίας σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία για όλους τους μαθητές και ιδίως όσους πρόκειται να συμμετέχουν στις φετινές πανελλήνιες επιχειρεί μια ακραία και άμεση μείωση των εισακτέων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο έκτρωμα αφαιρεί από 25000 μαθητές τον χρόνο τη δυνατότητα εισόδου στα πανεπιστήμια, με πρόσχημα δήθεν την αναβάθμιση των σπουδών από τον αποκλεισμό των χαμηλόβαθμων υποψηφίων από τα Πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή δεν την ενοχλεί καθόλου ότι όλοι όσοι αποτυγχάνουν να εισέλθουν στα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν ανεξάρτητα από την μαθητική τους επίδοση να εγγραφούν στα ιδιωτικά κολλέγια με μία και μόνη προϋπόθεση, να έχουν οι γονείς τους τη δυνατότητα να πληρώνουν τα δίδακτρα.

Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση των φοιτητών ιδίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια, θα προκαλέσει μείωση της χρηματοδότησής τους που είναι συνδεδεμένη με τον αριθμό των φοιτητών. Η μείωση των εισακτέων και η μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστήμιων θα οδηγήσει σε κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών, σε απόλυση πανεπιστημιακών καθηγητών και σε ακόμα μεγαλύτερη απώλεια αξιόλογων επιστημόνων που θα κατευθυνθούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αντί η κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια ώστε να γίνουν αυτά ακόμα καλύτερα, η κυβέρνηση επιλέγει να μειώσει τους φοιτητές και κατά συνέπεια και τις ανάγκες για καθηγητές. Αντί να φροντίσει για την κάλυψη των σημερινών αναγκών για περισσότερους καθηγητές, επιλέγει να προσλάβει για τα πανεπιστήμια αστυνομικούς και να τα εξοπλίσει με ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής. Η κυβέρνηση επενδύει σε καταστολή και περιορισμούς αντί να επενδύει στην ενδυνάμωση των πανεπιστήμιων. Η υπό ίδρυση πανεπιστημιακή αστυνομία, θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους 130 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη χρηματοδότηση 8 πανεπιστημίων της χώρας.

Η κυβέρνηση επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό, αναδεικνύοντας τα μεμονωμένα περιστατικά ακραίων και έκνομων ενεργειών σε ελληνικά πανεπιστήμια, τα χαρακτηρίζει συλλήβδην κέντρα ανομίας και παραβλέπει τελείως το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια όπως αυτό το Σερρών, αποτελούν πυρήνα της κοινωνικής ζωής, συντελούν συνολικά στην αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας και αποτελούν ουσιώδες στοιχείο της καθημερινότητας των πόλεων της Περιφέρειας.

Η κυβέρνηση επιλέγει μια μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης αλλάζοντας τους όρους εισαγωγής από την τρέχουσα σχολική χρονιά, εν μέσω μάλιστα της σχολικής χρονιάς. Είναι ίσως το πρώτο νομοσχέδιο στο οποίο αντιδρούν καθολικά καθηγητές πανεπιστημίων, πρυτάνεις και φοιτητές. Αντιδρά επίσης το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Αντιδρούν συνολικά οι τοπικές κοινωνίες. Οι μόνοι που δεν αντιδρούν είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολλεγίων και οι ειδικοί φρουροί.

Πρόκειται για τη δεύτερη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης δήθεν για την επίλυση των φαινομένων ανομίας στα πανεπιστήμια. Η πρώτη ήταν η κατάργηση του ασύλου και η παροχή δυνατότητας στην αστυνομία να εισέρχεται και να παρεμβαίνει όποτε θέλει μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Η κυβέρνηση αυτή, δεν επιδιώκει να σταματήσει εγκληματικά και παραβατικά φαινόμενα μέσα στα πανεπιστήμια. Επιδιώκει να συρρικνώσει τα πανεπιστήμια. Αντί να αναπληρώνει θέσεις καθηγητών στα πανεπιστήμια προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς. Περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να στερήσει από δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους την τριτοβάθμια εκπαίδευση που δικαιούνται. Πρόκειται για την πλέον ακραία οπισθοδρόμηση που γνωρίζει η ελληνική κοινωνία στην μεταπολίτευση. Επιπλέον η μείωση των πανεπιστημιακών σχολών και του αριθμού των φοιτητών θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό τις πόλεις όπου φιλοξενούνται σήμερα πανεπιστημιακά τμήματα, όπως είναι η πόλη των Σερρών.

Η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων στο ακαδημαϊκό περιβάλλον είναι η καλύτερη δυνατή επένδυση που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, όπως έγινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση θέλει να συρρικνώσει τον αριθμό των επιστημόνων στη χώρα και να επαναφέρει ένα καθεστώς όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν για λίγους.

Η κοινωνία συνολικά οφείλει να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Έχουν δοθεί πολλοί αγώνες για να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την οπισθοδρόμηση με όποια δικαιολογία. Η ελληνική κοινωνία θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της και δεν θα επιτρέψει τα ακραία πισωγυρίσματα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η υπεράσπιση και ο αγώνας για την αναβάθμιση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων είναι υπόθεση όλων μας.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -spot_img

Πρόσφατα Νέα

ΑΡΘΡΟ ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ NRDC-GR ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος Διεθνολόγος -  Πολιτικός Επιστήμονας και  πρώην Γενικός Διευθυντής  Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΔΣ) Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Φέτος εορτάζουμε την 20η επέτειο του...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -spot_img

Στην ίδια κατηγορία