Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Κυριακή του Ασώτου: 28/2

Must Read

Κυριακή Δ’ Νηστειών-Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος: 11/4

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στο θαύμα του Χριστού να θεραπεύσει το...

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας

Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ,...

Διανύοντας τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, η Εκκλησία μας κηρύττει μέσα από την παραβολή του ασώτου υιού, την ανάγκη των πιστών για μετάνοια.

Από την ασωτία του νεότερου ηλικιακά υιού, την επιστροφή του στο πατρικό του σπίτι και τον γογγυσμό του πρεσβυτέρου υιού, αποκαλύπτεται το βαθύτερο νόημα της παραβολής που είναι η Θεία Ευσπλαχνία και η αγάπη του Θεού προς τον «απολωλότα» άνθρωπο.
Παρά την αλλαγή συμπεριφοράς και των δύο αδελφών, ο πατέρας στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα παραμένει φιλεύσπλαχνος και φιλότεκνος, δείχνει αγάπη για τον μετανοούντα και καλεί τον πρεσβύτερο υιό να συμμετέχει στη χαρά της επιστροφής του αδελφού του. Η στάση αυτή του πατέρα δεν είναι συνηθισμένη για την εποχή, καθώς ήταν αδιανόητη η επιστροφή και αποδοχή του ασώτου υιού και κυρίως με την παντελή αποκατάστασή του. Στην εικόνα του σπλαχνικού πατέρα της παραβολής, ξεπροβάλλει η εικόνα του Θεού Πατρός, ενώ οι χαρακτήρες των δύο υιών αποδεικνύονται αντιστρόφως ανάλογοι, αφού, ο άσωτος απολωλός υιός μετανοεί και μέσα από τη μεταστροφή του βιώνει την «καινή εν Χριστώ ζωή», σε αντίθεση με τον αρχικώς ηθικό αδελφό του, που τώρα, αρνείται την κοινωνία με τον μετανοούντα δείχνοντας ασπλαχνία και ανοικτιρμοσύνη.
Ωστόσο, η ομολογία των αμαρτητικών και επισφαλών πράξεών μας δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά καταξιώνει πνευματικά τον άνθρωπο δια της κοινωνίας του τόσο με τον Θεό, όσο και με τον συνάνθρωπο.
Η θεοφαντική αυτή παραβολή, εστιάζει στην έννοια της μετανοίας, ως οντολογικής μεταστροφής του ανθρώπου από την εγωπαθή αυτονομία στην συναίσθηση της αμαρτητικής πράξης. Ο άνθρωπος σήμερα, συμμετέχοντας στα μυστήρια της Εκκλησίας, και ιδιαίτερα μέσα από το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως βιώνει την ταπείνωση και την συντριβή, αποκτώντας έτσι, τις προϋποθέσεις για να ενωθεί με τη χάρη του Θεού.

Εν κατακλείδι, η περίοδος του Τριωδίουείναι για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, περίοδος κατάνυξης, αυτοσυνειδησίας και μετανοίας, με παράλληλη αποχή από τις καρναβαλικές-παγανιστικές εκδηλώσεις, και κυρίως επιστροφή στην αγάπη και φιλευσπλαχνία του Θεού κατά το παράδειγμα του ασώτου και μετανοούντα υιού της παραβολής.
Καλή Μετάνοια και Μεταστροφή στο πανάγιο θέλημα του Θεού!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Κυριακή Δ’ Νηστειών-Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος: 11/4

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στο θαύμα του Χριστού να θεραπεύσει το δαιμονισμένο παιδί. Ο Κύριος μαζί...

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας

Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, σε ηλικία 99 ετών.Ο σύζυγος...

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΕΝΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών-ΠΟΜΕΝΣ σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο...

Δ΄ Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου: 9/4. (Παράθεση Δ’ Στάσις Ακαθίστου Ύμνου)

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου καθιερώθηκαν από τους πιστούς να ψάλλονται τις τέσσερις Παρασκευές της Μ.Τεσσαρακοστής από ένα...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία