Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η εορτή των Αγίων Θεοφανείων: 6/1

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Η εορτή των Θεοφανείων ή Επιφανείων ως εορτή της βαπτίσεως του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη από τον Τίμιο Πρόδρομο, (6 Ιανουαρίου) είναι η ημέρα κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία καθιέρωσε να τελείται Θεία Λειτουργία και Μέγας Αγιασμός ολόκληρης της κτίσεως.
Το βάπτισμα του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, αποτελεί ένα από τα κυριότερα γεγονότα κατά την αποκάλυψη του Τριαδικού Θεού στο μυστήριο της Θείας Οικονομίας από κτίσεως κόσμου σε μια συνέχεια θεοφανικών γεγονότων της θείας και αϊδίας υπάρξεως του Υιού και Λόγου του Θεού Πατρός.

Ήδη από το Πρώτο Κεφάλαιο της Γενέσεως, διακρίνεται το προφητικό ανάγνωσμα για την εορτή της Βαπτίσεως του Χριστού κατά τα Άγια Θεοφάνεια, το οποίο αποτελεί και την ομολογία ότι η τέλεση του βαπτίσματος στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος οικοδομείται στην πίστη του ενός Τριαδικού Θεού. Η πίστη αυτή, αφορά τη διαρκή φανέρωση του Χριστού στην ανθρώπινη ιστορία αλλά συνάμα και τη φανέρωση του Πατρός, η φωνή Του οποίου ακούστηκε από τον ουρανό κατά το Βάπτισμα του Ιησού: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα». Το Βάπτισμα αυτό, όμως, δεν έγινε «εν ύδατι» όπως το βάπτισμα μετανοίας του Αγίου Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω».
Έτσι, η Βάπτιση του Κυρίου άγιασε το νερό και το μετέτρεψε σε νερό αγιασμού με την καθαρτική χάρη του αγίου Βαπτίσματος που ο ίδιος ο Χριστός δίδαξε και με το οποίο ο αμαρτωλός άνθρωπος ανακαινίζεται και καθίσταται άξιος της επανόδου στην προπτωτική του κατάσταση.

Επομένως, η εν Χριστώ ανάπλαση του ανθρώπου, βασιζόμενη στην κατ’εξοχήν τριαδοφάνεια κατά το Βάπτισμα του Κυρίου στον Ιορδάνη, οδηγεί την πλάση να ενωθεί με τη ζωοποιό και θεοποιό ενέργεια του Τριαδικού Θεού, αφού η δόξα και η χάρη του Θεού αφορά ολόκληρη την κτίση και την κάθαρση από την αμαρτία, καθώς αγιάζει όχι μόνο τα ύδατα αλλά και την ανθρώπινη ψυχή.

Εύχομαι, έστω και υπό τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, να λάβετε όλοι: «αφθαρσίας πηγή, αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων αλεξιτήριον δαίμοσιν ολέθριον, ταις εναντίαις δυνάμεσιν απρόσιτον, Αγγελικής ισχύος πεπληρωμένον».

Καλή Κάθαρση και Καλή Φώτιση!
Χρόνια Πολλά!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία