Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Η εορτή των Αγίων Θεοφανείων: 6/1

Must Read

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΡΣΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΡΣΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ (12/1/2021)

ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Συνέντευξη του Δικηγόρου Στέλιου Σούρλα στον Νίκο Ευαγγελάτο την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου...

Η εορτή των Θεοφανείων ή Επιφανείων ως εορτή της βαπτίσεως του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη από τον Τίμιο Πρόδρομο, (6 Ιανουαρίου) είναι η ημέρα κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία καθιέρωσε να τελείται Θεία Λειτουργία και Μέγας Αγιασμός ολόκληρης της κτίσεως.
Το βάπτισμα του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, αποτελεί ένα από τα κυριότερα γεγονότα κατά την αποκάλυψη του Τριαδικού Θεού στο μυστήριο της Θείας Οικονομίας από κτίσεως κόσμου σε μια συνέχεια θεοφανικών γεγονότων της θείας και αϊδίας υπάρξεως του Υιού και Λόγου του Θεού Πατρός.

Ήδη από το Πρώτο Κεφάλαιο της Γενέσεως, διακρίνεται το προφητικό ανάγνωσμα για την εορτή της Βαπτίσεως του Χριστού κατά τα Άγια Θεοφάνεια, το οποίο αποτελεί και την ομολογία ότι η τέλεση του βαπτίσματος στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος οικοδομείται στην πίστη του ενός Τριαδικού Θεού. Η πίστη αυτή, αφορά τη διαρκή φανέρωση του Χριστού στην ανθρώπινη ιστορία αλλά συνάμα και τη φανέρωση του Πατρός, η φωνή Του οποίου ακούστηκε από τον ουρανό κατά το Βάπτισμα του Ιησού: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα». Το Βάπτισμα αυτό, όμως, δεν έγινε «εν ύδατι» όπως το βάπτισμα μετανοίας του Αγίου Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω».
Έτσι, η Βάπτιση του Κυρίου άγιασε το νερό και το μετέτρεψε σε νερό αγιασμού με την καθαρτική χάρη του αγίου Βαπτίσματος που ο ίδιος ο Χριστός δίδαξε και με το οποίο ο αμαρτωλός άνθρωπος ανακαινίζεται και καθίσταται άξιος της επανόδου στην προπτωτική του κατάσταση.

Επομένως, η εν Χριστώ ανάπλαση του ανθρώπου, βασιζόμενη στην κατ’εξοχήν τριαδοφάνεια κατά το Βάπτισμα του Κυρίου στον Ιορδάνη, οδηγεί την πλάση να ενωθεί με τη ζωοποιό και θεοποιό ενέργεια του Τριαδικού Θεού, αφού η δόξα και η χάρη του Θεού αφορά ολόκληρη την κτίση και την κάθαρση από την αμαρτία, καθώς αγιάζει όχι μόνο τα ύδατα αλλά και την ανθρώπινη ψυχή.

Εύχομαι, έστω και υπό τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, να λάβετε όλοι: «αφθαρσίας πηγή, αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων αλεξιτήριον δαίμοσιν ολέθριον, ταις εναντίαις δυνάμεσιν απρόσιτον, Αγγελικής ισχύος πεπληρωμένον».

Καλή Κάθαρση και Καλή Φώτιση!
Χρόνια Πολλά!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΡΣΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΡΣΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ (12/1/2021) https://www.youtube.com/watch?v=zjFQ8mANS_8

ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Συνέντευξη του Δικηγόρου Στέλιου Σούρλα στον Νίκο Ευαγγελάτο την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και στην εκπομπή Live...

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ! Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Rafale

Στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται αύριο με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το...

Το “Έτερος Εγώ” μπαίνει στην πλατφόρμα του Netflix!

Η ελληνική σειρά μυστηρίου «Έτερος Εγώ» με υπογραφή του Σωτήρη Τσαφούλια, λέγεται πως βρίσκεται πολύ κοντά στο...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία