Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος

Must Read

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΡΣΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΡΣΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ (12/1/2021)

ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Συνέντευξη του Δικηγόρου Στέλιου Σούρλα στον Νίκο Ευαγγελάτο την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου...

Σήμερα 5/12 η Ορθοδοξία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, ο οποίος καταγόταν από την Μουταλάσκη της Καππαδοκίας, σημερινό προάστιο της Καισάρειας. Από νεαρή ηλικία ενετάγη στο μοναστήρι των Φλαβιανών, όπου ασχολήθηκε με τις μοναχικές υποχρεώσεις, εργάστηκε με ζήλο και υπακοή και διέπρεψε στην εγκρατή ζωή και την ταπείνωση. Ο Θεός του έδωσε το χάρισμα της θαυματουργίας, αφού κάποτε μπήκε σε κλίβανο πυρός και βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών μετέβη στην Ιερουσαλήμ, κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής και συνάντησε τον Μέγα Ευθύμιο, ο οποίος τον έστειλε στο κοινόβιο του Αγίου Θεοκτίστου. Ο νεαρός Σάββας αγωνίστηκε στη νηστεία, την αγρυπνία και την ταπεινοφροσύνη.Γύρω στο τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του έφυγε προς την ανατολική έρημο όπου συνδέθηκε πνευματικώς με τον Άγιο Θεοδόσιο τον κοινοβιάρχη. Αργότερα, διέμεινε στην ανατολική πλευρά του Χειμάρρου των Κεδρών, σε σπήλαιο, στο οποίο μάλιστα πέντε χρόνια αργότερα συναθροίζονται κοντά του ερημίτες και αναχωρητές, δημιουργώντας κοινόβια και μοναστικές λαύρες. Παρά τους πειρασμούς και τις συκοφαντίες από μοναχούς, ο πατριάρχης Σαλλούστιος χειροτόνησε το Σάββα πρεσβύτερο.Ο Άγιος ασχολήθηκε με την καλλιέργεια των πνευματικών του παιδιών και ίδρυσε νέες μονές. Υπό την πίεση και τον κίνδυνο των μεθοδεύσεων του μονοφυσίτη αυτοκράτορα Αναστασίου και των υποστηρικτών του, ο Άγιος Σάββας με παρακίνηση του Ορθοδόξου πατριάρχη Ιεροσολύμων Ηλία, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη (512) και κατόρθωσε να αναστείλει την εξορία του Ηλία. Όταν επανήλθε το ζήτημα της εξορίας του, ο Άγιος Σάββας συγκέντρωσε στα Ιεροσόλυμα μοναχούς οι οποίοι αναθεμάτισαν τους αιρετικούς μονοφυσίτες. Το 530 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και παρότρυνε τον αυτοκράτορα να προβεί σε διωγμούς κατά των αιρέσεων του Αρείου, του Νεστορίου και του Ωριγένη. Σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών ο Άγιος Σάββας ανεπαύθη εν Κυρίω (5 Δεκεμβρίου 532 μ.Χ).
Τα ασκητικά κατορθώματα και η πνευματική ακτινοβολία του, τον οδήγησαν στην αιώνια ζωή και σήμερα θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών και των γυναικών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν.

Χρόνια πολλά!

Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΡΣΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΕΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΡΣΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ (12/1/2021) https://www.youtube.com/watch?v=zjFQ8mANS_8

ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΥ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Συνέντευξη του Δικηγόρου Στέλιου Σούρλα στον Νίκο Ευαγγελάτο την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και στην εκπομπή Live...

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ! Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Rafale

Στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται αύριο με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το...

Το “Έτερος Εγώ” μπαίνει στην πλατφόρμα του Netflix!

Η ελληνική σειρά μυστηρίου «Έτερος Εγώ» με υπογραφή του Σωτήρη Τσαφούλια, λέγεται πως βρίσκεται πολύ κοντά στο...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία