Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αρης – ΠΑΟΚ 1-0

Must Read

Ο Άρης με το 1-0 επί του ΠΑΟΚ, είναι ο μεγάλος θριαμβευτής στο ντέρμπι που τα είχε όλα! Νεύρα, ένταση, αμφισβητούμενες φάσεις και σίγουρα θα έχει και… τρίτο ημίχρονο! Το γκολ-πέναλτι του Γκάμα έδωσε τη νίκη και έστειλε τους «κίτρινους» στη 2η θέση. 

Η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα έδωσε τη νίκη στον Άρη επί του ΠΑΟΚ με 1-0 στο «Κλ. Βικελίδης» και τον ξεπέρασε στον βαθμολογικό πίνακα. Παιχνίδι για γερά νεύρα και πολύ ένταση μεταξύ των δύο αιωνίων της Θεσσαλονίκης.  

Αυτό κι αν ήταν κλασικό ντέρμπι. Κακό παιχνίδι ποιοτικά, ελάχιστες οι φάσεις στις δύο περιοχής, πολλά μαρκαρίσματα και φυσικά ένταση μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Αυτός όμως που πραγματικά αυτό που ήθελε απελπισμένα είναι ο Άρης καθώς η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα έκρινε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και φυσικά διατήρησε τους «κίτρινος» στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας. Ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία των κινήσεων όχι όμως και τον τρόπο για να «ξεκλειδώσει» την άμυνα του Άρη.  

Τα πρώτα λεπτά μάλλον δεν θύμισαν σε τίποτε… ντέρμπι, καθώς και οι δύο ομάδες επιδίωξαν να πιέσουν ψηλά κι αυτή η λογική δημιούργησε χώρους εκατέρωθεν. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης μάλλον ένιωσε ανακούφιση το πρώτο λεπτό του αγώνα όταν η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του μετά από εκτέλεση φάουλ από τον Μπρούνο Γκάμα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει βέβαια και για τον Άρη καθώς δεν πλήρωσε το τίμημα των δύο λαθών που έκανε ο Μπουσε στο πρώτο ημίχρονο.

Μετά τα πρώτα 6-7 αγωνιστικά λεπτά όπου ο ΠΑΟΚ απείλησε με δύο σουτ του Ζίβκοβιτς και Τζόλη λόγω των χώρων που δημιουργήθηκαν, ο Άρης άλλαξε τη φιλοσοφία του και πήγε περισσότερο σε συντηρητικό παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ διατήρησε την πίεση ψηλά, έτσι ήλεγξε σε απόλυτο βαθμό τη μεσαία γραμμή και τούτο του έδωσε το δικαίωμα να έχει περισσότερη ώρα στα πόδια του. Η πίεση του ΠΑΟΚ ήταν δημιουργική ως προς την ανάκτηση της κατοχής, όχι όμως και στην παραγωγή φάσεων καθώς ο Πάμπλο Γκαρσία δεν θέλησε να πάρε πολλά ρίσκο καθώς, κυρίως, οι ακραίοι αμυντικοί είχαν περισσότερο το μυαλό τους στην άμυνα και όχι στην προώθησή τους.  

ΛΙΓΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ  

Αυτό το σκηνικό επικράτησε από το 10ο λεπτό και μετά. Ο ΠΑΟΚ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά δε ήταν δημιουργικός με την μπάλα στα πόδια καθώς οι Σάκιτς, Σούντγκρεν έκαναν εξαιρετική δουλειά στα μαρκαρίσματα των Ζίβκοβιτς, Τζόλη, αντίστοιχα. Το μεγάλο πρόβλημα του Άρη ήταν ότι δεν μπορούσε να χτίσει παιχνίδι και κυρίως, ήταν ελάχιστες οι φορές που «έσπασε» την πίεση του αντιπάλου του. Κι αυτό γιατί Μπερτόγλιο και Ματέο Γκαρσία ήταν σε… κακό φεγγάρι, ενώ ο Δημήτρης Μάνος ήταν συνεχώς ολομόναχος στην κορυφή της επίθεσης. Οι παίκτες των δύο ομάδων επιδόθηκαν σε αρκετά μαρκαρίσματα στον χώρο της μεσαίας γραμμής και ουσιαστικές φάσεις δεν δημιουργήθηκαν. Μια κεφαλιά του Χρήστου Τζόλη στο 30ο λεπτό μετά από σέντρα του Ζίβκοβιτς, μια επιπόλαιη αντίδραση και σουτ που κόντρα σε σώματα από τον Ματέο Γκαρσία στο 32’.  

Σε μία από τις ελάχιστες φορές που ο Άρης αξιοποίησε τους ανοιχτούς χώρους που του έδινε ο ΠΑΟΚ, ο Άρης βγήκε με υπεραριθμία στην αριστερή πλευρά, ο Μπρούνο Γκάμα έδωσε την κατάλληλη στιγμή την πάσα στον Φακούντο Μπερτόγλιο ο οποίος ανατράπηκε από τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Ο Ολλανδός διαιτητής καταλόγισε το πέναλτι και επέμεινε στην απόφασή του μετά την εξέταση της φάσης στο VAR και υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών του ΠΑΟΚ. Αυτός που έλυσε τον γόρδιο δεσμό στο 39ο λεπτό ήταν ο Μπρούνο Γκάμα, έτσι έγινε το 1-0 και διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου καθώς στην πρώτη θετική αντίδρασή του στο παιχνίδι, ο Μπουσέ μπλόκαρε την μπάλα μετά το ανάποδο ψαλίδι του Σβαμπ στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους.  

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΙΟΥ  

Κανείς από τους δύο προπονητές δεν προχώρησε σε αλλαγή προσώπων στις 11αδες στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Δεν άλλαξε κάτι ούτε στον ρυθμό του αγώνα καθώς παρέμεινε υποτονικός. Η πρώτη φάση ανήκε στον ΠΑΟΚ μ’ ένα σουτ του Τζόλη όπου η μπάλα κόντρα στα σώματα για να ακολουθήσει η σπουδαία ευκαιρία με τον Σβιντέρσκι ο οποίος εκμεταλλεύτηκε λάθος του Γιώργου Δεληζήση, αλλά στο πλασέ που επιχείρησε εντός της περιοχής είδε την μπάλα να φεύγει λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Μπουσέ. Ο Άρης συνέχισε το δικό του συντηρητικό παιχνίδι, αναζητώντας φάση μέσα από κλέψιμο μπάλας. Στο 59’ ο Μπερτόγλιο πλάσαρε τον Πασχαλάκη και ο Ουαγκέ πάνω στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα χτύπησε πολύ άσχημα το γόνατό του στο κάθε δοκάρι κι έγινε αναγκαστική αλλαγή.  

Εκεί έγιναν και οι πρώτες παρεμβάσεις από τον Άκη Μάντζιο καθώς φρέσκαρε τη μεσοεπιθετική γραμμή του ρίχνοντας στο παιχνίδι τους Λόπεθ, Σίλβα αντί των Μάνου, Ματέο Γκαρσία. Η πρώτη αλλαγή του Πάμπλο Γκαρσία ήταν αναγκαστική καθώς ο Κρέσπο αντικατέστησε τον τραυματία Ουαγκέ.  

TO ΠΕΝΑΛΤΙ ΕΦΕΡΕ ΕΝΤΑΣΗ  

Στο 71’ ο Ολλανδός διαιτητής καταλόγισε πέναλτι εκτιμώντας ότι υπήρξε ανατροπή του Τζόλη εντός της περιοχής από τον Σούντγκρεν. Ακολούθησε ένταση μεταξύ των ποδοσφαιριστών, ενώ ο Ναϊχάους πήγε στο VAR για να ελέγξει τη φάση. Μετά τον επανέλεγχο ακύρωσε αρχική απόφασή του και καταλόγισε κόρνερ και κίτρινη κάρτα στον Μπεναλουάν για σπρώξιμο στον Γιαννούλη.

Στην συγκεκριμένη φάση στον ΠΑΟΚ φωνάζουν λέγοντας πως ο Ολλανδός έπρεπε να εξετάσει την φάση από την αρχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχει παράβαση από τον Σάσα. Βλέποντας την ομάδα του να χάνει μέτρα στο γήπεδο, ο Άκης Μάντζιος έβαλε και τρίτο αμυντικό χαφ (Τζέγκο), αλλάζοντας τη διάταξή του σε 4-3-3. Ο δε ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε να πάρει περισσότερα ρίσκο στο γήπεδο, ανεβάζοντας την πίεσή του, επιζητώντας το γκολ της ισοφάρισης. Εκεί (79’) έγινε και η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση από τον Πάμπλο Γκαρσία καθώς έβαλε δεύτερο επιθετικό (Τσόλακ) αλλά και τον Εσίτι στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Επί της ουσίας, το δεύτερο ημίχρονο ήταν ακόμη χειρότερο (ποιοτικά) σε σχέση με το πρώτο. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο ΠΑΟΚ διατήρησε την κατοχή της μπάλας αλλά απέναντι στην καλά οργανωμένη άμυνα του Άρη δεν μπορούσε να βρει χώρους ούτως ώστε να δημιουργήσει. Στο 85’, ο Δικέφαλος απείλησε μ’ ένα σουτ του Ζίβκοβιτς σε μία από τις ελάχιστες φορές που βρήκε χώρους, δίχως όμως να ανησυχήσει τον Μπουσέ. Οι δε «κίτρινοι» επίσης εστίασαν στην κάλυψη χώρων, δεν ήταν καθόλου δημιουργικοί και αρκετά επιπόλαιοι όταν είχαν την μπάλα στα πόδια. Στο 88’ ο Σίλβα βρήκε χώρο, πέρασε τον Γιαννούλη αλλά η εκτέλεσή του ήταν απογοητευτική.

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε τα ρέστα του στις καθυστερήσεις του αγώνα, δίχως όμως να βρει ευκαιρία για την ισοφάριση κι έτσι ο Άρης διασφάλισε αυτή τη σπουδαία νίκη. Το τριπλό σφύριγμα του Ολλανδού βρήκε τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται για ακόμη μια φάση στην εκπνοή (ζητούν χέρι στον Μπαγκαλιάνη) και τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν μια τεράστια νίκη που τους κρατάει ψηλά στη βαθμολογία! Ο Άρης απέδειξε πως μόνο τυχαία δεν βρίσκεται στη θέση αυτή αφού… τρώγοντας ανοίγει ακόμη περισσότερο η όρεξη του Μάντζιου και των παικτών του!

O MVP: Ο Ντάνιελ Σούντγκρεν καθώς «έσβησε» τον Χρήστο Τζόλη.

Στο ύψος του: Ο Εμάνουελ Σάκιτς έκανε εξαιρετική δουλειά πάνω στον Ζίβκοβιτς.

Ο «αδύναμος κρίκος»: Ο Σβιντέρσκι βρήκε δύο φάσεις, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε καμία

Η «γκάφα»: Δύο ήταν οι «γκάφες» του Μπουσέ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν τις εκμεταλλεύτηκε.

Το «στραγάλι»: Σίγουρα η διαιτησία του Ολλανδού θα συζητηθεί για πολλές μέρες από όλα τα… στρατόπεδα. Ο ΠΑΟΚ διατύπωσε έντονα παράπονα στον Μπας Ναϊχάους για την υπόδειξη του πέναλτι εκτιμώντας ότι ο Πασχαλάκης έδιωξε την μπάλα και δεν ανέτρεψε τον Μπερτόγλιο, ζήτησε επίσης πέναλτι στη φάση του Τζόλη στο 71’, ενώ διαμαρτυρίες υπήρξαν και για χέρι – πέναλτι του Μπαγκαλιάνη στην τελευταία φάση του αγώνα! Ο Άρης διαμαρτυρήθηκε για τον μη καταλογισμό δεύτερης κίτρινης κάρτας στον Αουγκούστο και γενικώς για τον μη χρήση της κίτρινης κάρτας σε συγκεκριμένες φάσεις.

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Κλασικό ντέρμπι με πολύ ξύλο κι ένταση. Ο ΠΑΟΚ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και την κατοχή της μπάλας, όχι όμως και τον τρόπο να ξεκλειδώσει την άμυνα του Άρη. Ο Άρης έκανε εξαιρετικό παιχνίδι ανασταλτικά καθώς εξαφάνισε τους Ζίβκοβιτς, Τζόλη και βρήκε το γκολ μέσα από την εκτέλεση πέναλτι του Γκάμα.

Άρης (Άκης Μάντζιος): Μπουσέ, Σούντγκρεν, Σάκιτς, Δεληζήσης, Μπεναλουάν, Ματίγια, Λούκας Σάσα (90+ Μπαγκαλιάνης), Μπερτόγλιο (77’ Τζέγκο), Ματέο Γκαρσία (61’ Σίλβα), Μπρούνο Γκάμα, Μάνος (61’ Λόπεθ)

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): Πασχαλάκης, Ουαγέ, Γιαννούλης, Ίνγκασον, Μιχαηλίδης, Αουγκούστο (79’ Εσίτι), Τσιγγάρας, Σβαμπ (79’ Τσόλακ), Ζίβκοβιτς, Τζόλης, Σβιντέρσκι.

gazzeta.gr

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία