Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Διαχείριση Ελληνοτουρκικών Κρίσεων»”

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Το βιβλίο του Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου εστιάζει στη μελέτη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και ειδικότερα στο πως η ελληνική κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται αυτές τις σχέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι:

  • Η Τουρκία ασκεί ένα διαρκή υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, όπου μέσω της χρήσης συγκεκαλυμμένων και εμφανών τακτικών που εκτελούνται με τη χρήση στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων επιδιώκουν να υπονομεύσουν και αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα, δημιουργώντας τετελεσμένα που θα οδηγήσουν την Ελληνική πολιτική ηγεσία στο να αποδεχτεί τους όρους της για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο,
  • Η ελληνοτουρκική κρίση όπως εξελίσσεται μετά τον Αύγουστο του 2020 έχει λάβει τη μορφή κρίσης της πολιτικής των άκρων (brinkmanship), όπου η Τουρκία δοκιμάζει τη δέσμευση και τη βούληση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα δίκαιά της ή να υπαναχωρήσει από την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων,
  • Η ελληνική πολιτική ηγεσία κατά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού και την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, είναι πιθανό να δεχτεί επιρροές από παράγοντες (π.χ. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Κοινή Γνώμη κ.λπ.) που δρουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της περιβάλλον.

Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι η καταγραφή των απόψεων και τάσεων της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στην Τουρκία σε σχέση με τις προκλήσεις και τις απειλές που δημιουργούνται μεταξύ των δύο κρατών.

Ειδικότερα ο συγγραφέας του βιβλίου, μέσω της παράθεσης των δεδομένων που προέκυψαν από τη διαδικτυακή έρευνα της ελληνικής κοινής γνώμης, επιδιώκει να καταγράψει την άποψη των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές κρίσεις και τη διαχείριση αυτών από ελληνικής πλευράς, ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, απώτερος στόχος του εν λόγω βιβλίου είναι μέσω της συσχέτισης των αποτελεσμάτων της έρευνας κοινής γνώμης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το θεωρητικό πλαίσιο των διεθνών σχέσεων, η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας να λάβει πληροφορίες και στοιχεία που θα της φανούν χρήσιμα κατά την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για τη λήψη αποφάσεων κατά τη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Υπό το πρίσμα αυτό, στο παρόν βιβλίο προσδιορίζεται το σύγχρονο διεθνές σύστημα. Συγκεκριμένα, γίνεται ο ορισμός του και σκιαγραφούνται τα χαρακτηριστικά του, παρουσιάζεται ο ρόλος των κρατών, των διεθνών θεσμών και των μη κρατικών δρώντων και τέλος, γίνεται αναφορά στη θέση της ισχύος, της τάξης και της ηθικής στο διεθνές σύστημα.

Επίσης, γίνεται αναφορά στις προκλήσεις του διεθνούς συστήματος. Ειδικότερα, προσδιορίζεται το φαινόμενο της διεθνούς κρίσης, παρουσιάζεται ο μηχανισμός διαχείρισης των διεθνών κρίσεων και γίνεται αναφορά στο ρόλο της κοινής γνώμης κατά τη διαχείριση διεθνών κρίσεων και κατά τη λήψη αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής.

Τέλος, παρατίθενται τα ευρήματα της διαδικτυακής έρευνας κοινής γνώμης με θέμα: «Διαχείριση Ελληνοτουρκικών Κρίσεων» και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα του βιβλίου.

Η βασική αιτία συγγραφής του παρόντος βιβλίου, είναι η διαπίστωση απουσίας ενός τέτοιου πονήματος από την ελληνική βιβλιογραφία.

Ειδικότερα, ενώ υπάρχει πλήθος βιβλίων και διατριβών που εστιάζουν στην μελέτη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν υπάρχει ένα επιστημονικό εγχειρίδιο που να εστιάζει στην οπτική της άσκησης επιρροής της κοινής γνώμης στη διαχείριση κρίσεων και ειδικότερα, στις απόψεις της ελληνικής κοινής γνώμης σε σχέση με την χρόνια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Παράλληλα, το βιβλίο του Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου αποτελεί το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου δημόσιου διαλόγου σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διαδικασία αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών κρίσεων.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις αυτού του διαλόγου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για μια περαιτέρω επιστημονική έρευνα ή την διατύπωση μιας εναλλακτικής πρότασης για την αντιμετώπιση της ελληνοτουρκικής κρίσης τόσο σε επίπεδο επιχειρησιακό όσο και επικοινωνιακό.

Εν κατακλείδι, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος αφιερώνει το βιβλίο, στη μνήμη των ηρώων πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που θυσιάστηκαν στον ακήρυκτο Ελληνοτουρκικό πόλεμο στο Αιγαίο και φιλοδοξεί, να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ελληνοτουρκικής διαμάχης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος είναι Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος, κάτοχος Πτυχίου Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Μάρκετινγκ και Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ο τίτλος της αξιολογηθείσας με άριστα διδακτορικής του διατριβής είναι: «Η Στρατηγική Επικοινωνία ως μέσο Στρατηγικής και συντελεστής Ήπιας Ισχύος για την επίλυση διεθνών και επιχειρηματικών κρίσεων». Επί πολλά χρόνια έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Επικοινωνίας, στον ιδιωτικό τομέα, με ειδίκευση στο marketing, στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων και στη στρατηγική επικοινωνία. Επίσης, έχει εργαστεί ως μετακλητός υπάλληλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και ως επιστημονικός συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επί 13 έτη είναι εισηγητής /διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), καθώς και σε άλλες στρατιωτικές σχολές (Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, κ.α.) σε θέματα Δημοσίων Σχέσεων, Στρατηγικής Επικοινωνίας, Ψυχολογικών και Πληροφοριακών Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Κρίσεων και Διαχείριση ΜΜΕ και Κοινής Γνώμης σε καταστάσεις κρίσεων και εκτάκτων αναγκών. Παράλληλα, είναι ειδικός Επιστήμονας του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα της Υγείας». Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε πολλά εκπαιδευτικά συνέδρια, αλλά και σε ημερίδες και ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι εμπειρογνώμονας στην Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης του ΝΑΤΟ για τα αντικείμενα: «Διαχείριση Κρίσεων, Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων και Στρατηγικής Επικοινωνίας» για το ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα: «Science for Peace and Security». Είναι συγγραφέας του βιβλίου: «Διεθνής Τρομοκρατία και Στρατηγική Επικοινωνία – Διαχείριση Τρομοκρατικών Κρίσεων». Εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία