Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λευτέρης Αβραμάκης: «Αδιαφάνεια και σπατάλη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας»

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Είκοσι ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή με την οποία καταγγέλλουν την αδιαφάνεια και την σπατάλη δημόσιων πόρων από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας με άλλοθι τον COVID-19.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με έγγραφα που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια προκύπτει ότι με ευθύνη του ΔΣ και προσωπικά της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν απευθείας αναθέσεις σε εργολαβικές εταιρίες για την κάλυψη των αναγκών σίτισης, καθαριότητας αλλά και την πρόσληψη συνοδών για την κάλυψη των αναγκών στις δομές του Κέντρου. Η επιστροφή των εργολάβων αντί των ατομικών συμβάσεων εργαζομένων που είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μειώνοντας σημαντικά το κόστος για το δημόσιο, αυξάνοντας τις αμοιβές των εργαζομένων και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται. Πέρα όμως από την επαναδραστηριοποίηση των εργολάβων, της ενοικίασης εργαζομένων και της υπερβολικής αύξησης των δημοσίων δαπανών, προκύπτει ότι η διοίκηση του κέντρου παραβίασε ακόμα και τα όρια των ποσών που επιτράπηκε η απευθείας ανάθεση λόγω του COVID – 19, το όριο δηλαδή των 60.000 €, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου υπήρξε καταφανής κατάτμηση των ζητούμενων υπηρεσιών μόνο και μόνο για να αποφευχθεί η προκήρυξη διαγωνισμού. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τον έλεγχο όλων των δαπανών του Κέντρου από την Αρχή Διαφάνειας αλλά και αν το Υπουργείο Εργασίας έχει συναινέσει σε αυτή την πολιτική που πολλαπλασιάζει το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Ενώ η χώρα βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη δίνη ύφεσης και πανδημίας χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία, η κυβέρνηση επιμένει να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα με γνώμονα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι το δημόσιο συμφέρον. Είναι απαράδεκτο σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες να επιλέγεται η πολιτική της επαναφοράς των εργολάβων σε κοινωνικές δομές του κράτους επιφέροντας τεράστια αύξηση του κόστους για το ελληνικό κράτος. Η κυβέρνηση, το πολλαπλά εκτεθειμένο Υπουργείο Εργασίας αλλά και όλες οι διοικήσεις δημοσίων δομών δεν διαχειρίζονται την προσωπική τους περιουσία αλλά τα χρήματα του ελληνικού λαού. Η προκλητική τακτική των απευθείας αναθέσεων με πολλαπλάσιο μάλιστα κόστος είναι απαράδεκτη και γίνεται εγκληματική λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αδιαφάνεια και η σπατάλη των δημοσίων πόρων είναι αυτό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ από την αρχή της θητείας της. Δυστυχώς η ΝΔ εξακολουθεί να μεταχειρίζεται των ίδιων μεθόδων που οδήγησαν στη χρεοκοπία και τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο».

Αναλυτικά η ερώτηση:

Θέμα: «Εκτροχιασμός των δαπανών, όργιο αδιαφάνειας και σπατάλης στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με άλλοθι τον Covid-19»

Από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ και ορίστηκε το νέο ΔΣ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδρύματος που φιλοξενεί παιδιά (50), ηλικιωμένους, ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες (700), διαπιστώνεται πληθώρα παραβάσεων της νομοθεσίας δημοσίων συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις με άλλοθι τον Covid-19 και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, με ευθύνη του ΔΣ, και προσωπικά της Προέδρου του, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ανήκει στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα:

1. Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίαςανέθεσε απ ευθείας σε συγκεκριμένη εταιρεία την παροχή προσωπικού για την κατασκήνωση της Λεπτοκαρυάς, με τίμημα 196.788 €, επικαλούμενο άσχετες διατάξεις των ΠΝΠ για τον κορωνοϊό. Δηλαδή προσέλαβαν συνοδούς, επικαλούμενοι το άρθρο 26 της ΠΝΠ της 14/3/2020 (ΦΕΚ Α 64), που αναφέρεται σε προσωπικό καθαριότητας, απολύμανσης και φύλαξης. Σημειώνεται ότι το 2019 η κατασκήνωση είχε λειτουργήσει με προσωπικό του Κέντρου και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με ατομικές Συμβάσεις ορισμένου Χρόνου.

Στην ίδια εταιρεία ανατέθηκαν διάφορες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με μικρότερα ποσά, κάποια από τα οποία, επίσης, υπερβαίνουν το όριο της απευθείας ανάθεσης.

2. Η πρακτική των απ ευθείας αναθέσεων είναι γενικευμένη και συνοδεύεται από οφθαλμοφανείς περιπτώσεις σκόπιμων κατατμήσεων, ώστε να καταστρατηγείται το όριο των 60.000 € πάνω από το οποίο απαιτείται η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού.

3. Επανέρχεται το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει, προωθώντας παράλληλα τη σύναψη ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και εστίασης, με αποτέλεσμα καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους αλλά και χαμηλότερη δαπάνη για το δημόσιο. Αυτή την πρακτική ακολούθησε και το ΚέντροΚοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠ Κ ΜΑΚ) το 2019. Σήμερα, όχι μόνο επανέρχεται το καθεστώς των εργολάβων, αλλά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι σχετικές δαπάνες μέσα σε μία διετία, από το 2018 στο 2020: από 1.070.180 € σε 1,873,000 €

Επειδή τα ανωτέρω προκύπτουν από τις αναρτήσεις των σχετικών πράξεων στη Διαύγεια

Επειδήη αύξηση των δαπανών συναρτάται, σε μεγάλο βαθμό, με την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης σε εργολάβους- πρακτική την οποία είχε αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την προώθηση των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων.

Επειδήδεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αδιαφανής διαχείριση του δημοσίου χρήματος με άλλοθι, μεταξύ άλλων, των ΠΝΠ για τον Covid-19, κατά παράβαση της νομιμότητας και χωρίς έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γνωρίζει και εγκρίνει τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα η Πρόεδρος του ΚΚΠΠ Κ. ΜΑΚ.;
  1. Έχει εγκρίνει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου τους διαγωνισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους;
  1. Προτίθεται να ζητήσει να διεξαχθεί έλεγχος από την αρχή διαφάνειας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Χαρά Καφαντάρη

Μάλαμα ΚυριακήΜαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα Κατερίνα Νοτοπούλου

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Ελευθέριος

Ψυχογιός Γεώργιος

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία