Υλικά
200 γραμ. γιαούρτι
300 ml. καλαμποκέλαιο
300 ml. ζάχαρη
300 ml. χυμό από πορτοκάλια
20 γραμ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα απο 1 1/2 πορτοκάλι
2 βανίλιες
440-450 γραμ. φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
400 ml. νερό
400 ml. ζάχαρη
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 στικ κανέλας
Εκτέλεση
Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας, ξεκινήστε προετοιμάζοντας τα φύλλα κρούστας. Ξετυλίξτε τα φύλλα από την συσκευασία και απλώστε τα σε μια μεγάλη επιφάνεια. Μπορείτε να τα κόψετε και σε κομμάτια. Αφήστε τα για περίπου 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να ξεραθούν. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βάλετε να ξεραθούν στο φούρνο στους 100C. Τοποθετήστε λίγα λίγα πάνω σε ταψιά και βάλτε στο φούρνο μέχρι να ξεραθούν.
Στο μεταξύ φτιάξτε το σιρόπι για την πορτοκαλόπιτα. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και φέρτε σε βρασμό. Αφήστε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να πήξει ελαφρώς. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Συνεχίστε φτιάχνοντας το μείγμα για την ποροκαλόπιτα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το σπορέλαιο και τη ζάχαρη και χτυπήστε καλά με το σύρμα. Προσθέστε και το γιαούρτι, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκάλι και τη βανίλια και χτυπήστε καλά μεχρι να ενωθούν τα υλικά και τα μείγμα να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε ελαφριά. Σπάστε το φύλλο κρούστας σε μικρά κομμάτια και ρίξτε το μέσα στο μείγμα. Ανακατέψτε καλά με το σύρμα.
Για αυτή τη συνταγή για πορτοκαλόπιτα θα χρειαστείτε ένα αντικολλητικό ταψί, περίπου 20*30 εκ. Με ένα πινέλο αλείψτε λίγο λάδι τον πάτο και τα πλαϊνό του ταψιού και βάλτε μέσα το μείγμα για την πορτοκαλόπιτα. Ψήστε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180C για περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί εσωτερικά. Για να δείτε αν η πορτοκαλόπιτα έχει ψηθεί, βάλτε στη μέση μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
Για να σιροπιάσετε την ποροκαλόπιτα, ρίξτε σιγά σιγά με μια κουτάλα το κρύο σιρόπι πάνω στη ζεστή πορτοκαλόπιτα, αφήνοντας το σιρόπι να απορροφηθεί πριν από κάθε κουταλιά. Αφήστε λίγο χρόνο να απορροφηθεί τελείως το σιρόπι και βάλτε τη πορτοκαλόπιτα στο ψυγείο. Σερβίρετε την πορτοκαλόπιτα κρύα
Executive Chef Ηλίας Αντωνιάδης