Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Υφεση 9% τo 2020 στην Ελλάδα, ανάπτυξη 6% το 2021

Must Read

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

Η Κομισιόν δημοσιοποίησε σήμερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 και το 2021. Σε έκθεσή της με τις καλοκαιρινές οικονομικές προβλέψεις, προβλέπει ύφεση 9% το 2020 και ανάπτυξη 6% το 2021.

Στις προηγούμενες προβλέψεις της, τις εαρινές, τις οποίες είχε εκδώσει στις 6 Μαΐου, η Κομισιόν προέβλεπε μεγαλύτερη ύφεση για το 2020 (9,7%), αλλά και μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021 (7,9%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην οικονομική δραστηριότητα φέτος και του χρόνου, ενώ καλεί στους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τη χώρα μας, η Κομισιόν προβλέπει ελαφρώς μικρότερη ύφεση φέτος, ωστόσο περιορίζει δραστικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του χρόνου, η οποία, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Μαΐου, δεν θα είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρωζώνης.

Μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη
Για την Ευρωζώνη η Επιτροπή προβλέπει φέτος ύφεση 8,7%, από 7,7% που προέβλεπε τον Μάιο, ενώ για το 2021 η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι θα ανακάμψει με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,1%, έναντι 6,3% που προέβλεπε η Κομισιόν στην έκθεση του Μαΐου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Χειρότερη επίδοση από τη χώρα μας θα έχουν φέτος τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης: η Ιταλία (με υποχώρηση του ΑΕΠ 11,2%), η Ισπανία (ύφεση 10,9%), η  Γαλλία (10,6%) και η Πορτογαλία (9,8%).

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει πως υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με τις προβλέψεις της, καθώς είναι άγνωστος ο ακριβής αντίκτυπος της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Μείωση 1,6% το πρώτο τρίμηνο
Το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ σχετίζεται με την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο με μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών έχει να κάνει και με τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκάλεσαν καθυστερήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ με βάση τις προβλέψεις της αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας. Αναφορικά με τις τιμές του καταναλωτή, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 0,6% ετησίως. Ωστόσο, τον Μάιο και τον Απρίλιο υπήρξε μείωση 0,8% και 0,6%. Επιπλέον μείωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020.


Πηγή: iefimerida.gr

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

***** ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ****** Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια...

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano Milato, γιόρτασαν τα 2 χρόνια...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία