Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

Κομισιόν: Υφεση 9% τo 2020 στην Ελλάδα, ανάπτυξη 6% το 2021

Must Read

Η Κομισιόν δημοσιοποίησε σήμερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020 και το 2021. Σε έκθεσή της με τις καλοκαιρινές οικονομικές προβλέψεις, προβλέπει ύφεση 9% το 2020 και ανάπτυξη 6% το 2021.

Στις προηγούμενες προβλέψεις της, τις εαρινές, τις οποίες είχε εκδώσει στις 6 Μαΐου, η Κομισιόν προέβλεπε μεγαλύτερη ύφεση για το 2020 (9,7%), αλλά και μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021 (7,9%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην οικονομική δραστηριότητα φέτος και του χρόνου, ενώ καλεί στους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τη χώρα μας, η Κομισιόν προβλέπει ελαφρώς μικρότερη ύφεση φέτος, ωστόσο περιορίζει δραστικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του χρόνου, η οποία, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Μαΐου, δεν θα είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρωζώνης.

Μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη
Για την Ευρωζώνη η Επιτροπή προβλέπει φέτος ύφεση 8,7%, από 7,7% που προέβλεπε τον Μάιο, ενώ για το 2021 η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι θα ανακάμψει με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,1%, έναντι 6,3% που προέβλεπε η Κομισιόν στην έκθεση του Μαΐου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Χειρότερη επίδοση από τη χώρα μας θα έχουν φέτος τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης: η Ιταλία (με υποχώρηση του ΑΕΠ 11,2%), η Ισπανία (ύφεση 10,9%), η  Γαλλία (10,6%) και η Πορτογαλία (9,8%).

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει πως υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με τις προβλέψεις της, καθώς είναι άγνωστος ο ακριβής αντίκτυπος της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Μείωση 1,6% το πρώτο τρίμηνο
Το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ σχετίζεται με την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο με μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών έχει να κάνει και με τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκάλεσαν καθυστερήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ με βάση τις προβλέψεις της αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας. Αναφορικά με τις τιμές του καταναλωτή, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 0,6% ετησίως. Ωστόσο, τον Μάιο και τον Απρίλιο υπήρξε μείωση 0,8% και 0,6%. Επιπλέον μείωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020.


Πηγή: iefimerida.gr

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

Απαράδεκτη η έφεση κατά του επιδόματος θέσης ευθύνης των Προϊσταμένων από το Διοικητή του Γ.Ν. Κιλκίς

Όπως είναι ήδη γνωστό, με τις διατάξεις του Νόμου 4354/2015 περί του νέου ενιαίου μισθολογίου, καθιερώθηκε για...

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞAΦΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΑΧΤΣΙΔΗ

Δύο χρόνια χωρίς τον Αντιδήμαρχο Νίκο Ταχτσίδη. Δύο χρόνια χωρίς τον συνεργάτη μου αλλά πάνω από όλα...

Ο ΜΟΥΕΖΙΝΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ, ΠΕΘΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ…(ΕΙΚΟΝΑ)

Ο Μουεζίνης Οσμάν Ασλάν πέθανε ξαφνικά μέσα στην Αγια-Σοφιά από καρδιακή προσβολή την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 μ.Χ., λίγες ημέρες...

Κορωνοϊός: Στον εισαγγελέα αναρτήσεις με θεωρίες συνωμοσίας, με εντολή Χρυσοχοΐδη

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπονται, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφορές που αφορούν σε «θεωρίες συνωμοσίας»...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία