Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας για 71η Α.Μ. Ταξιαρχία ‘’Πόντος’’ και ΠΚΕΕΥΕ

Must Read

Η παρουσία του στρατού είναι συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου μας και με παρεχόμενες εγγυήσεις ασφάλειας.

Σε περιόδους δύσκολες για την οικονομική ανάπτυξη ο στρατός στάθηκε ρυθμιστικό αντίβαρο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής και ανάχωμα στην τοπική ανεργία.

Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων έφερε δυσάρεστες αλλαγές στην περιοχή μας με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την κατάργηση της λειτουργίας της ιστορικής VI Μεραρχίας στο Κιλκίς, του Κέντρου Νεοσυλλέκτων και των στρατοπέδων Δογάνη Κιλκίς και “Παπαδάκη” στο Δροσάτο.

Η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας εξισορροπήθηκε σε κάποιο βαθμό με την επιχειρησιακή ενίσχυση της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχία ¨Πόντος¨ και την ίδρυση -πριν από είκοσι χρόνια- του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στην Κρηστώνη, που είναι επισήμως αναγνωρισμένο από το ΝΑΤΟ ως εκπαιδευτικό κέντρο του προγράμματος “Συνεργασία για την Ειρήνη” και λειτουργεί ως πολυεθνική δύναμη προετοιμασίας ειρηνευτικών αποστολών.

Οι συμπαγείς αυτοί στρατιωτικοί αρμοί έχουν την αποδοχή του συνόλου της κοινωνίας μας και συνεργάζονται άψογα με τις Aρχές για μικρά και μεγάλα ζητήματα του τόπου. Η συμβολή τους στην ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος εξακολουθεί να είναι υπολογίσιμη.

Τον τελευταίο καιρό οι φήμες και οι ψίθυροι δυναμώνουν και σε συνδυασμό με διφορούμενες θέσεις που εκφράζονται από επίσημα χείλη αναφέρονται σε ενδεχόμενη στρατιωτική εξασθένηση με τη μεταφορά στρατιωτικών σχηματισμών της 71ης Α.Μ. “Πόντος” στην Καστοριά και τη μετεγκατάσταση του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης στα Χανιά.

Η απάντηση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού περί προσώρας παραμονής της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας “Πόντος”, σε συνάρτηση με την υφιστάμενη επιχειρησιακή σχεδίαση, ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική καθώς περιέχει- έστω και εν σπέρματι -την πιθανότητα μετακίνησης στρατιωτικών σχηματισμών από την περιοχή του Κιλκίς.

Η χάραξη εθνικής στρατηγικής άμυνας και οι σκοποί που υπηρετεί σε σχέση με τις διαμορφούμενες γεωπολιτικές συνθήκες είναι απολύτως σεβαστή. Εάν όμως υποκρύπτει κριτήρια σκοπιμότητας εξυπηρετώντας εκλογικές περιφέρειες που ασθενούν οικονομικά σε βάρος άλλων περιοχών, όπως το Κιλκίς που έχει στρατιωτική παράδοση και σημαντική αναφορά στον αμυντικό χάρτη της χώρας, τότε, τα σημεία έκφρασής της είναι προβληματικά και δεν ανταποκρίνονται σε ρεαλιστικές αμυντικές απαιτήσεις.

Το σύνολο των Φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς εκτιμά ότι είναι άκαιρη, άστοχη και επικίνδυνη η συζήτηση – εν είδει σχολίων- που έχει ανοίξει για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων σε άλλες περιοχές με τελικό αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του.

Θεωρεί απαράδεκτο το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του στρατού από τα διοικητικά μας όρια, πόσο μάλλον όταν δεν συντρέχουν πραγματικές ανάγκες, και, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις και για τη διατήρηση της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας “Πόντος” και του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης, αλλά και για τη συνεχή αναβάθμισή τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης

ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης

ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Πρόσφατα Νέα

2 ΧΡΟΝΙΑ LOYAL CLUB ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ DJ DELEASIS

Με ένα μοναδικό πάρτι και καλεσμένους τον DJ Deleasis και τον Stefano...

«Γρηγορόσημα» και λοιπές «εξυπηρετήσεις» στην Διεύθυνση Μεταφορών Κιλκίς – 11 συλλήψεις

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 57 άτομαΚατά...

Συμβολικός αποκλεισμός της νότιας πύλης της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας...

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη ΛΑΦ Κιλκίς. Μικροί...

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΑΠΙΔΗ ΡΑΦΑΗΛ

Από τις εμφανίσεις του Θανάση Βασιλάκου στο Bodega Live Experience Αγαπημένο χρώμα; Μαύρο
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -

Στην ίδια κατηγορία