Κυριακή του Παραλύτου και του Αγίου Σίμωνος του Αποστόλου


Σήμερα 10/5, η εκκλησία μας εορτάζει τη μνημόνευση του θαυμαστού γεγονότος τηςθεραπείας του παραλύτου στη Βηθεσδά. Σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, η οποία αναγιγνώσκεται κατά τη θεία λειτουργία, (Ιω.5, 1-15) ο Ιησούς ανέβηκε στα
Ιεροσόλυμα κοντά σε μια δεξαμενή με πέντε στοές που ονομαζόταν Βηθεσδά. Στις στοές αυτές, κείτονταν πολλοί άρρωστοι, τυφλοί , κουτσοί , παράλυτοι και περίμεναν να αναταραχθεί το νερό γιατί ένας άγγελος του Κυρίου θα κατέβαινε να αναταράξει τα νερά. Όποιος έμπαινε πρώτος μετά την αναταραχή θα γινόταν καλά όποια αρρώστια κι αν τον ταλαιπωρούσε. Εκεί βρισκόταν κι ένας άνθρωπος άρρωστος 38 χρόνια. Όταν τον είδε ο Ιησούς κατάκοιτο τον ρώτησε αν θέλει να γίνει καλά. Ο άρρωστος του αποκρίθηκε: «Κύριε, δεν έχω κανέναν να με βάλει στη δεξαμενή μόλις αναταραχθούν τα νερά~ έτσι, ενώ εγώ προσπαθω να πλησιάσω μόνος μου, πάντοτε κάποιος άλλος κατεβαίνει στο νερό πριν από εμένα». Τότε ο Ιησούς του είπε: «Σήκω πάνω, πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα». Αμέσως ο άνθρωπος έγινε υγιής. Ήταν Σάββατο εκείνη την ημέρα και οι Ιουδαίοι έλεγαν στον θεραπευμένο: «Είναι Σάββατο και δεν επιτρέπεται να σηκώνεις το κρεβάτι σου». Ο θεραπευμένος του απάντησε: «Εκείνος που με έκανε υγιή, εκείνος μου είπε: Πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα». Όταν τον ρώτησαν ποιος είναι ο άνθρωπος που σου το είπε αυτό, δεν ήξερε, γιατί ο Ιησούς ξέφυγε μέσα στο πλήθος. Έπειτα, όμως, τον βρήκε ο Ιησούς στο ναό και του είπε: «Δες, έχεις γίνει υγιής. Μην αμαρτάνεις πια, για να μη σου γίνει κάτι χειρότερο». Έφυγε λοιπόν ο άνθρωπος και ανάγγειλε στους Ιουδαίους ότι ο Ιησούς τον γιάτρεψε. 


Συγχρόνως, σήμερα εορτάζεται και ένας από τους δώδεκα Μαθητές του Κυρίου, ο Άγιος Σίμων ο Απόστολος, ο οποίος καταγόταν από την Κανά της Γαλλιλαίας, γι’αυτό λεγόταν και Κανανίτης. Λέγεται και ζηλωτής εξαιτίας του ζήλου με τον οποίο διέδιδε το λόγο του Ευαγγελίου. Μετά την ανάληψη του Κυρίου, ο Σίμων αφοσιώθηκε στο ιεραποστολικό έργο, κυρήττοντας το Ευαγγέλιο στην Περσία, την Αφρική, αλλά και από την Αίγυπτο έως τη Μαυριτανία και τη Βρετανία, όπου και μαρτύρησε από τα βασανιστήρια των ειδωλολατρών.

Χρόνια Πολλά!Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου