Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής ως πηγής της ζωής και της αιώνιας σωτηρίας για τον άνθρωπο

                                       
Διανύοντας την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την πέμπτη ημέρα μετά το Πάσχα, εορτάζεται η Ζωοδόχος Πηγή, δηλαδή η Θεοτόκος. Ονομάζεται και Ζωηφόρος Πηγή, διότι, υπήρξε συγκαταβατική στο να κυοφορήσει τον ίδιο τον χορηγό της ζωής, τον Χριστό.


Τον 5ο αι. στην Κωνσταντινούπολη ο αυτοκράτορας Λέοντας Α’, βρήκε αγίασμα της Παναγίας, δίπλα στο οποίο έχτισε έναν ναό αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Τα εγκαίνια του ναού αυτού, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, ημέρα κατά την οποία καθιερώθηκε η Εκκλησία να εορτάζει τη μνήμη του γεγονότος της εύρεσης του αγιασμού και της ανέγερσης του ναού.

Ωστόσο, η θεομητορική αυτή εορτή, μνημονεύει για κάθε χριστιανό τον πανηγυρισμό της Αναστάσης του Κυρίου και την Παναγία σαν ζωντανή και σωτήρια πραγματικότητα. Έτσι, η Υπεραγία Θεοτόκος με τη γέννηση του θεανθρώπου συνέβαλε στο θείο θέλημα και νοηματοδότησε την ανθρώπινη ζωή μέσα από το αναστάσιμο γεγονός του Χριστού. Γι’αυτό, επομένως, της δόθηκε το επίθετο Ζωοδόχος Πηγή, το οποίο γνώρισε άνθηση και στην εικονογραφική τέχνη της λατρείας.

Στο Επταπύργιο της Κωνσταντινούπολης, στο Μπαλουκλί βρισκόταν μια θαυματουργική πηγή και το χριστιανικό προσκύνημα με το αγίασμα, που θεράπευσε πολλούς ασθενείς, το οποίο έχει και το όνομα της Ζωοδόχου Πηγής. Στο σημείο εκείνο, έως σήμερα, υπάρχει μονή με το εικόνισμα της Παναγίας από το οποίο οι προσκυνητές λαμβάνουν τη χάρη και την ευλογία του Αγιάσματος της Θεοτόκου.
Χρόνια Πολλά!!!Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου