Κυριακή του Θωμά ή Κυριακή του Αντίπασχα: Τι γιορτάζουμε σήμερα 26/4.

Η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα ονομάζεται Κυριακή του Θωμά, δηλαδή του Αποστόλου και μαθητή του Χριστού, ο οποίος διατηρούσε κάποιες αμφιβολίες για το θαυμαστό γεγονός της Αναστάσεως. Ονομάζεται και Κυριακή του Αντίπασχα, διότι είναι η εορτή της απόδοσης της ημέρας του Πάσχα, δηλαδή της ολοκλήρωσης του εορταστικού γεγονότος που έλαβε χώρα οκτώ ημέρες πριν.


Έτσι, σύμφωνα και με το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας (Κατά Ιωάννην 20, 24-29) ο Θωμάς δεν πίστεψε τους άλλους μαθητές όταν του είπαν πως είδαν τον Κύριο με τα μάτια τους και ζήτησε να δει ο ίδιος και να ψηλαφίσει τα σημάδια από τα καρφιά στα χέρια Του και το σημάδι της λόγχης, για να πιστέψει. Οκτώ μέρες μετά, όταν ο Θωμάς ήταν στο σπίτι με τους μαθητές, ήρθε ο Ιησούς και είπε στο Θωμά: «Φέρε εσύ το δάχτυλο σου εδώ και δες τα χέρια μου, φέρε και το χέρι σου και βάλ’το στην πλευρά μου. Μην αμφιβάλλεις και πίστεψε». Τότε ο Θωμάς Τον αναγνώρισε και ομολόγησε: «Είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Ο Ιησούς αποκρίθηκε: «Πείστηκες επειδή με είδες με τα μάτια σου. Μακάριοι εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να μ’έχουν δει».
Φυσικά, η απουσία του Αποστόλου Θωμά κατά την αρχική συνάντηση του Ιησού με τους υπόλοιπους μαθητές, φαίνεται πως ήταν σκόπιμη, για να γίνει πιστευτό το Αναστάσιμο γεγονός και να αποφευχθούν πιθανές αμφιβολίες.

Αυτή λοιπόν, η ομολογία του Θωμά, αποτελεί το μήνυμα της δικής μας σωτηρίας που απευθυνόμαστε στον Κύριο ζητώντας το έλεός Του. Η Εκκλησία, δηλαδή, δεν αποδοκιμάζει την ολιγοπιστία του Θωμά, αλλά επικροτεί το γεγονός της μακαριότητας που προκύπτει από την πίστη σε έναν Θεό, που δεν βλέπουμε, αλλά βιώνουμε...!
Χρόνια Πολλά!!!Νικολαΐδου Παναγιώτα, τελειόφοιτη τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου