Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην Εκδήλωση Μνήμης για τους 63 Πεσόντες Αεροπόρους του Αεροσκάφους C-130 στο Όρος Όθρυς

Must Read

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην εκδήλωση μνήμης για τους 63 πεσόντες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Σμηνίτες, επιβαίνοντες στο μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη στο όρος Όθρυς, πριν από 29 χρόνια. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ηρώων Αεροπόρων και Πεσόντων C-130, στον Πειραιά.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του κ. Πρωθυπουργού, παρευρίσκομαι με ιδιαίτερη συγκίνηση στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, καταθέτοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής, στους πεσόντες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Σμηνίτες, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στο τραγικό δυστύχημα του C-130 στο όρος Όθρυς.

Έχουν παρέλθει πλέον 29 ολόκληρα χρόνια, από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπου έχασαν τη ζωή τους και οι 63 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος αεροπόροι μας, σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά δυστυχήματα που συνέβησαν ποτέ στη χώρα. Ένα πραγματικά τραγικό γεγονός, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, βυθίζοντας ταυτόχρονα στη θλίψη συγγενείς, φίλους και συναδέλφους των αδικοχαμένων αεροπόρων.

Η σεμνή αυτή τελετή, στη μνήμη των γενναίων στελεχών και σμηνιτών, που έχασαν τη ζωή τους πρόωρα, σε ειρηνική περίοδο, είναι η ελάχιστη απόδοση τιμής, για το ήθος και τις υπηρεσίες που προσέφεραν στη πατρίδα.

           

Αποτελεί διαχρονικά δεδομένο, ότι η ιστορία κάθε λαού συνιστά το κυρίαρχο στοιχείο της εθνικής του ταυτότητας, προσδιοριστικό παράγοντα της κοινωνικής του συνοχής, αλλά και εφαλτήριο για τη πραγμάτωση των στόχων και των ιδανικών του.

Τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα, συγκροτούν το παραπάνω ιστορικό πλαίσιο αναφοράς, μέσα στο οποίο η θυσία εν ώρα καθήκοντος, σε πολεμική ή ειρηνική περίοδο, διατηρεί δεσπόζουσα και κυρίαρχη θέση.

Για έναν λαό, που τυγχάνει της τιμής να αναφέρεται σε ήρωες, η θυσία, η προσήλωση στον ανώτερο συλλογικό σκοπό, η πίστη και το καθήκον προσλαμβάνουν εθνικό περιεχόμενο, αποτελώντας μια πραγματική δύναμη ελέγχου και αξιολόγησης των υψηλών ιδανικών του Ελληνισμού. Με την έννοια αυτή, η θυσία δεν γεννά την απώλεια, αλλά εμβαπτίζεται μέσα στην αθανασία, την αγέραστη δόξα, τη συλλογική μνήμη.

Από την ημέρα που το Πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας, κόσμησε η θυσία του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Εμμανουήλ  Αργυρόπουλου, του πρώτου πεσόντα Έλληνα αεροπόρου, μέχρι σήμερα, μια πλειάδα αεροπόρων μας ακολούθησαν το δρόμο του καθήκοντος, τόσο  σε πολεμικές όσο και ειρηνικές περιόδους, ποτίζοντας αβίαστα με το αίμα τους κάθε γωνιά της ελληνικής γης και καθιστώντας εαυτούς φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Ο Ελληνικός λαός, κληρονόμος του ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού και της ιστορίας των αρχαίων προγόνων του, αντιμετωπίζει τη θυσία των αεροπόρων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ως ύψιστη προσφορά προς τη Πατρίδα, που με το συγκινησιακό της περιεχόμενο και την ηθική της διάσταση, καθιστά την ίδια τη πράξη στοιχείο υποδειγματικής προσήλωσης στα ιδανικά της φυλής και προϋπόθεση εθνικής ανασύνταξης και ιστορικής ανάτασης του λαού μας.

Για όλα τα παραπάνω, η σημερινή εκδήλωση μνήμης, δεν πρέπει να συνιστά μια απλή νεκρολογία, μια τυπική δηλαδή πράξη απόδοσης τιμών στους νεκρούς αεροπόρους μας, αλλά ένα σημαντικό γεγονός με ιδιαίτερη ηθική βαρύτητα.

Γιατί όπως στην Αρχαία Ελλάδα, ένας Επιτάφιος Λόγος ήταν μια πράξη νουθεσίας και συλλογικής αναφοράς στη κυρίαρχες έννοιες της πατρίδας, της τιμής και της αυταπάρνησης, έτσι και η σημερινή σεμνή τελετή, αποτελεί τη καλύτερη απόδειξη για όλους εμάς, ότι η πορεία του Έθνους και ειδικότερα της Πολεμικής μας Αεροπορίας προς το μέλλον, είναι ευθέως συναρτώμενη, της πολεμικής αρετής και του αισθήματος του καθήκοντος που φέρουν επαυξημένα οι Έλληνες Αεροπόροι.

Σε αυτούς τους σπουδαίους Έλληνες Αεροπόρους, είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα, μια ημέρα τιμής και αναγνώρισης γενικότερα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που αφοσιωμένες στο καθήκον τους, είναι εγγυήτριες της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των 63 αδικοχαμένων αεροπόρων, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω για άλλη μια φορά τα θερμά συλλυπητήρια της Πολιτείας για την απώλεια των δικών σας ανθρώπων, οι όποιοι έχασαν τη ζωή τους προσφέροντας την ύστατη ρανίδα του αίματος τους και την τελευταία τους πνοή, εν ώρα υπηρεσίας και καθήκοντος.

           

Αναγνωρίζοντας ότι είναι αναλλοίωτος ο πόνος που βιώνετε, να είστε πάντα βαθιά υπερήφανοι για αυτούς που χάσατε, για την πορεία τους, τη στάση τους και τη σπουδαία συνεισφορά τους στη Πατρίδα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται πάντα δίπλα σας, αρωγός και παραστάτης. Η Πολεμική Αεροπορία θα είναι πάντα η οικογένειά σας.

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία για τη Πατρίδα, υποχρέωση όλων μας, είναι να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και ιδανικά, να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία και να πράττουμε ο καθένας το καθήκον του, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση προς εκείνους που σήμερα τιμούμε.

Προς εκείνους τους σπουδαίους Έλληνες Αεροπόρους, που δεν γύρισαν πίσω στους αγαπημένους τους, προς εκείνους που έδωσαν απλόχερα τη ζωή τους για την πατρίδα.

Ας είναι πάντα «Αθάνατοι».

Σας ευχαριστώ».

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε το σχόλιό σας!
Εισάγετε το Όνομά σας

- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -spot_img

Πρόσφατα Νέα

Τεράστιο κοίτασμα 720.000 τόνων χαλκού και 160 τόνων χρυσού στο Κιλκίς αναζητεί η καναδική Velocity

Η περιοχή των ερευνών στο Κιλκίς περιλαμβάνει τα ημιορεινά χωριά Μυριόφυτο, Αγιος Χαράλαμπος, Αμάραντα, Γάβρα και Πετράδες στους πρόποδες...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣH -spot_img

Στην ίδια κατηγορία